Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

: Transport Tycoon

Transport Tycoon ja siitä julkaistu Deluxe-versio ovat 90-luvun ehdottomia strategiaklassikoita. Oikeastaan voisi puhua paremminkin logistiikkapelistä, sillä tarkoituksena on kuljettaa ihmisiä sekä erilaisia tavaroita paikasta toiseen. Välineinä toimivat junat, autot, laivat sekä lentokoneet. Lopullisena tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon rahaa. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta kun peliin pääsee sisään, niin koukku on jo nielaistu syötteineen.

Pisnismiäs

Pelialue on aluksi täynnä pikkukaupunkeja sekä monenlaisia tuottajia/tehtaita, mutta ne eivät ole kytköksissä toisiinsa millään tavalla. Jotkut tahot ehdottavat heti yhteistyökuvioita ja lupaavat rajoitettuja yksinoikeuksia tarjoukseen tarttuvalle. Alkuun liiketoimintaa rahoitetaan lainarahalla, mutta kassan karttuessa pelaaja voi maksaa lainansa pois ja ostaa jopa toisten yritysten osakkeita.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa pelata Transport Tycoonia. Itse olen aina ollut vastarannan kiiski ja välttänyt valmiiksi räätälöidyt sopimukset. Perustan päämajani jonkun kylän liepeille ja alan työstämään siihen lähistölle kuljetusimperiumiani.

Homman hallitseminen on helppoa, kun bisnes on vielä lapsenkengissä. Mitä pitemmälle peli etenee, sen vaikeammaksi kaiken hanskaaminen muuttuu. Kalustoa saattaa olla liikenteessä satamäärin ja kulkineita täytyy tietysti uusia tietyin väliajoin. Onneksi tämän saa automatisoitua, mutta siinäkin on haittapuolensa, sillä kassa voi huveta oleellisesti pelaajan huomaamatta. Tasainen rahavirta nouseekin suureen rooliin. Lisämaustetta bisnekseen tuovat onnettomuudet, kaivosten ja tehtaiden ehtyminen sekä tietysti kilpailevat firmat.

Yksi hauskimmista asioista Transport Tycoonissa on kehityksen seuraaminen. Toiminta alkaa 1900-luvun alkupuoliskolta ja välineistö on sen mukaista. Peli päättyy vuoteen 2050, joten yhden pelikerran aikana ehtii nähdä monenmoiset kuljetusvempeleet.

Edelleen suosittu

Transport Tycoonista puhuttaessa ei voi ohittaa sen loistavaa soundtrackia. Täydellisyyttä hipova musiikkielämys saa hyvälle tuulelle ja kappaleet jäävät soimaan päähän pitkäksi aikaa. Harvassa pelissä musiikki istuu yhtä täydellisesti tunnelmaan. Säveltäjä John Broomhall on ollut mukana muissakin nimekkäissä klassikoissa, kuten UFO:ssa, jonka alkutunnus on myös yksi suosikeistani.

Teos on erittäin suosittu vielä yli 20 vuotta julkaisunsa jälkeen. Siitä on hiljattain julkaistu jopa mobiiliversio. Suurin kunnianosoitus pelille on kuitenkin avoimen lähdekoodin pohjalta tehty OpenTTD, joka tuo huomattavia parannuksia alkuperäiseen peliin. Suurimpina uudistuksina mainittakoon mittava tekoälyvalikoima, lokalisaatiot sekä moninpeli. Ainoa miinus uusioversiossa tulee alkuperäisen soundtrackin puutteesta. Se on korvattu samankuuloisella musiikilla, joka ei yllä esikuvansa tasolle.

Transport Tycoon on niitä pelejä, jotka tuovat kätketyt luonteenpiirteeni esiin. Muutun ahneeksi rahantekokoneeksi, joka ajattelee vain tuottoa, tuottoa ja tuottoa. Sabotoin kilpailijoitani armotta ja ostan lähimmät uhkaajat pois pelistä. Oman kuljetusimperiumin rakentaminen koukuttaa joka kerta uudelleen ja iloinen kassakoneen kilinä on hunajaa mustalle sielulleni.

 

Kommentit

Ai että. Tämä peli huokuu nuoruusvuosia. Silloin en heti hoksannut miten pisnestä pyöritetään, mutta kun hommaan pääsi sisälle alkoi koukutus. Kiitos muistutuksesta, pitääkin ladata OpenTTD ja verestää muistoja.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi