Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Acer

Testissä Acer XR341CK - kaartuva pelinäyttö

Acer nostaa rimaa kuluttajille suunnatulla kaarevalla 34 tuuman UltraWide QHD-näytöllä. Sen maksimiresoluutio on 3440x1440 pikseliä, joka tarkoittaa erikoista 21:9-kuvasuhdetta. Kaareva näyttö antaa mukavasti lisäalaa työskentelyyn, ja näkökenttä on niin peleissä kuin elokuvia katsellessa laaja. 

Acer XR341CK:n kuva on kirkas sekä kontrastikas ja värit toistuvat hyvin. Näyttö on mattapintainen, joten kesäinen auringonpaistekaan ei haittaa käyttökokemusta. Myös virkitystaajuus on suhteellisen korkea 75 Hz. 

Näyttö on helppo kalibroida, sillä jokaisen värin sävyä sekä kylläisyyttä voi säätää erikseen. Tämä on erittäin hyödyllistä esimerkiksi kuvankäsittelijöille, jotka eivät omista Spyder-kalibrointilaitteistoa. Malli on myös mukava pelikäytössä alhaisen vasteaikansa vuoksi. Neljän millisekunnin vaste ei juuri aiheuta ikävää viivettä ja kokemus säilyy sulavana. 

Näytön alaosa on valaistu sinisillä ledeillä kuten katuautoissa konsanaan. Valot voivat häiritä nukkujan unia, jos tietokone on sijoitettu makuuhuoneeseen. Testien perusteella niitä ei saa kytkettyä mitenkään pois päältä, mutta valaistussa olohuoneessa niistä ei ollut haittaa.

Näytön korkeutta voi säätää sopivaksi, mikä on hyvä ominaisuus erilaiset työtasot huomioiden. 

Alaosaan integroidut sisäiset kaiuttimet toistavat ääntä mukiinmenevästi. Matalat bassoäänet puuttuvat kuitenkin lähes kokonaan, ja pelkät diskantit tekevät muun muassa musiikin kuuntelusta hieman ankeaa. Siksi on järkevintä käyttää erillisiä kaiuttimia, jos haluaa maksimoida käyttömukavuuden. Laadullinen ero on huomattava jopa viiden kympin tietokonekaiuttimien kanssa.

Kookas mutta laadukas

Integroitujen kaiuttimien lisäksi näytön taakse on sijoitettu paljon liitäntävaihtoehtoja. Paneeliin on sijoitettu kaksi HDMI-liitäntää, neljä USB-porttia sekä Mini DP-, DP IN- ja DP OUT -portit. Harmillisesti VGA- ja DVI-liitännät puuttuvat kokonaan, vaikka HDMI:n tuottama kuva onkin laadukasta. 

Suuren kokonsa vuoksi 34 tuuman laite vie paljon tilaa työpöydältä. Tilaa on oltava syvyyssuunnassa vähintään 60 senttimetriä, jotta näppäimistön ja hiiren saa sijoitettua järkevästi. Testitilanteessa ollut IKEA:n 45-senttimetrinen pöytä oli hieman liian pieni, sillä katseluetäisyys jäi auttamattoman lyhyeksi. Paras mahdollinen etäisyys silmistä olisi noin 60 senttimetriä, ja sitä oli mahdotonta saada toteutettua testiolosuhteissa. Myös jalusta vie paljon tilaa, mutta sen ymmärtää, sillä se pitää näytön tasapainossa.  

Katseluetäisyyden tärkeyden huomaa ainakin videoita katsellessa. Suuri kuva on suhteellisen lähellä naamaa. Se ei kuitenkaan juuri häiritse pelatessa, sillä kaarevuus antaa anteeksi jonkin verran ja lisää myös näkökenttää.

Videot eivät skaalaudu Acer XR341CK:n erikoisen resoluution takia oikein. Täysteräväpiirtokuvan molemmille puolille ilmestyvät mustat palkit, jolloin katselualue muodostuu letterboxiksi keskelle ruutua. Ominaisuus ilmenee niin Netflixin kuin Windowsin kanssa. Windows 10:n oma videotoistimen avulla on kuitenkin mahdollista skaalata kuva ruudun kokoiseksi, mutta pakotettu tila rajaa ylhäältä ja alhaalta. Testasin näyttöä myös PlayStation 4:n kanssa, jolloin kuva venyi epäluonnollisesti koko ruudun täydeltä.

Erikoinen resoluutio aiheuttaa joitakin ongelmia, mutta se ei lopulta haittaa liikaa. Näytön erinomainen kuvanlaatu ja väritoisto ovat mainitsemisen arvoisia asioita, ja se sopii loistavasti sekä pelaajalle että kuvankäsittelijälle. Sen korkea hinta saattaa tuntua hirvittävältä, sillä suositushinta liikkuu noin 1000 euron paikkeilla. Laatu kuitenkin näkyy, ja se soveltuu erinomaisesti tasokasta näyttöä etsiville, jos vain työpöydällä on tarpeeksi tilaa.

Plussat
- Kaarevuuden tuoma näkökenttä
- Hyvä väritoisto
- Kontrastikas kuva
- Pelikäytössä loistava

Miinukset
- Katseluetäisyys 
- Vaatii suuren pöydän
- Ei VGA- ja DVI-portteja
- Skaalausongelmat

Kommentit

"Silloin kun minä olin nuori, niin näytöt olivat kuutioita ja 15" oli normi, 17" oli suuri ja 19" oli aivan valtava"

Nyt tuli hommattua Acerin Predator sarjasta 24" LCD näyttö 144Hz virkistystaajuudella sekä 1ms vasteajalla. Ja tämä on naavaparran silmään melkoinen jätti ja niitä saa tulevaisuudessa toisenkin rinnalle.

Näin iso kaareva näyttö riittänee ajamaan hyötykäytössä saman kuin kaksi erillistä näyttöä? Ja jos pelit ajaa vielä ikkunoinnissa, niin tilaa riittää reunoilla edelleen chateille etc. vastaaville?

Äkkiseltään 34" tuntuu isolta, mutta päivän käytön jälkeen varmaan pienempi ruutu jo ahdistaa? Jännä kuinka ihmissilmä tottuu nopeasti.

Pitää paikkansa. Näytön vaihduttua takaisin vanhaan tuntuu tämä kauhean pieneltä. Mutta eipä vaimo olisi antanutkaan pitää tuollaista järkälettä. :D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi