Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Tiger Woods PGA TOUR 11

Videopelimarkkinoilla ei ole koskaan ollut tungosta golfsimulaattoreiden saralla, joten EA Sportsin Tiger Woods PGA TOUR -pelit ovat saaneet jo vuosia hallita suvereenisti lajityyppiä. Keulakuvansa syrjähyppyskandaaleista huolimatta sarja saa jatkossakin kantaa Tiger Woodsin nimeä. Ehkäpä lähinnä siksi, ettei ammattilaisgolfissa ole toista yhtä valovoimaista julkkista. PGA TOUR -pelien filosofiana on vuodesta toiseen ollut ”lisää uutta, mutta älä poista vanhaa”, ja tätä periaatetta on noudatettu tänäkin vuonna. Uudistuksia ei ehkä ole tarpeeksi oikeuttaakseen kokonaan uuden täysihintaisen pelin, mutta Tiger Woods PGA TOUR 11 on jälleen askeleen verran lähempänä sitä todellista golfsimulaatiota.

Roolipeliä ja immersiota

Tänä vuonna suurin uudistus näkyy hahmonkehityksessä. Aiemmin pelaajan taitomittarit nousivat ja laskivat kulloisenkin kierroksen mukaan, mutta tämä on nyt korvattu roolipeleistä tutulla kokemuspisteiden keräämisellä. Pojoja kertyy suurin piirtein kaikesta ja oma taso kasvaa ihan huomaamatta, kunhan vain jaksaa pelata. Uusi järjestelmä tekee parannuksia antavista varusteista käytännössä hyödyttömiä, koska täsmälleen saman edun voi saavuttaa pelaamalla muutaman kierroksen lisää. Nyt pelaajilla on siis paremmat mahdollisuudet pukea oma hahmo haluamallaan tavalla ilman, että se vaikuttaa esimerkiksi draivin pituuteen tai putin tarkkuuteen. Kunnianhimoisimmat virtuaaligolffarit käyttävät tietenkin hahmollaan peruskamoja siihen saakka, kunnes ovat hankkineet riittävästi pisteitä voidakseen ostaa käyttöönsä parhaat mailat ja pallot. Toinen mielenkiintoinen muutos liittyy sekin roolipelielementteihin. Focus-mittari antaa pelaajalle rajallisen määrän keinoja manipuloida omaa peliään. Konsteilla voi lisätä lyönnin voimaa yli sadan prosentin, muuttaa ilmassa pallon pyörimissuuntaa ja saa lisäksi mahdollisuuden katsoa oman puttauksensa ennakkoon. Mittari kuluu keinoja käytettäessä ja ytyä tulee lisää, kun manipulointikeinoja säästelee. Tämä pakottaa harkitsemaan omaa pelaamistaan hieman tarkemmin, ja apukeinot kannattaa käyttää niihin pelin osa-alueisiin, joissa tietää olevansa heikoimmillaan. Itse säästän keinoni viheriölle ja hyödynnän kaiken puttipelissä.

Tiger Woods PGA TOUR 11 haluaa jatkuvasti lähestyä oikeaa golfia, ja tänä vuonna siihen pyritään jälleen useammallakin keinolla. Pallon käyttäytymistä eri olosuhteissa on selvästi parannettu, jolloin lyönneissä ja pelissä yleensä on aiempaa enemmän massan tuntua. Varsinkin puttaaminen tuntuu aluksi melkoisen erilaiselta, mutta ajan kuluessa sen ajatuksesta saa kiinni. Ja syytä onkin, sillä edellisvuoden malliin kamppailut ratkeavat usein nimenomaan puttipelissä. Reaaliaikainen sääpalvelu eli Live weather on edelleen mukana, mutta tällä kertaa tuuli on puuskittaista ja puhurin suunta voi vaihdella useaan kertaan jopa saman reiän aikana. Uudistus on tervetullut, sillä se innostaa keskittymään jokaiseen lyöntiin huolellisesti erikseen. Tuuli heiluttaa tänä vuonna puiden lisäksi myös pelaajan vaatteita, mutta sade ei harmillisesti edelleenkään kastele golfaajaa lainkaan vaan vaikuttaa ainoastaan pallon käyttäytymiseen. Viimeinen tietynlaista todentuntuisuutta lisäävä tekijä on True Aim -mahdollisuus, jossa pelaaja katsoo kenttää lintuperspektiivistä ja tiirailee ainoastaan GPS-laitteen lukemia: bunkkerin reunaan matkaa 239 metriä, ja sitä ympäröivä viheriö on kolme metriä nykyistä sijaintia alempana. True Aim estää pelaamisen muuttumisen monotoniseksi läiskimiseksi, sillä ilman huolellista harkintaa kierros menee auttamatta penkin alle.

Tuunaa pelaajasi ja golfaa tiimissä

Valmiita golffareita on valittavana peräti 32 kappaletta, mutta antoisinta on tietenkin rakentaa kokonaan uusi hahmo. Omat kasvonsa saa jälleen sovitettua peliin, ja näin olenkin itse tehnyt PGA TOUR 09:stä lähtien. Koska virtuaalivastineeni on joka kerta erilainen, enkä usko naamani muuttuneen merkittävästi viime vuosina, oletan kehitystiimin hioneen kasvonmallinnusohjelmaansa. Erilaisiin asetuksiin ja valintoihin pystyy käyttämään runsaasti aikaa, mikä on pääosin kannattavaakin. Omien mailojen hiominen mieleisekseen on erityisen suositeltavaa, mutta jostain syystä viime vuotta vaikeampaa. Aiemmin peli suositteli muutoksia automaattisesti Tiger Woodsin valmentajan, Hank Haneyn, äänellä. Sen enempää oikean valmentajan ääntä kuin suositeltuja arvojakaan ei enää ole, joten oikeiden asetusten etsimisessä kuluu aiempaa enemmän aikaa. Kaiken muokkailun ja hiomisen jälkeenkin peli voi tuntua hieman vaikealta siihen saakka, kunnes oma hahmo on saavuttanut riittävästi kokemusta. Lannistavan alun jälkeen kaikki onkin sitten pelkkää nousukiitoa, koska kokemuspisteet eivät missään vaiheessa vähene. Oppimiskynnystä voi laskea laittamalla kaikki mahdolliset helpotukset ja avut päälle, mutta samaan aikaan pelistä voi halutessaan tehdä todella haastavan valitsemalla Tour Pro -tason ja lisänä True Aim -tähtäyksen.

Erilaisten pelimuotojen osalta Tiger Woods PGA TOUR 11 panostaa vielä viime vuottakin enemmän nettipelaamiseen. Aiempien päivittäisten ja viikoittaisten turnauksien lisäksi Team Play mahdollistaa maksimissaan 24 pelaajan samanaikaiset yhteenotot. Joukko jakautuu yhteensä 12 pariin, jotka sitten mittelevät toisiaan vastaan. Joukkueen merkitys on siinä, ettei kokonaiskisaa voi yksin voittaa, koska itse voi kuitata pottiin vain sen yhden pisteen omalla pelillään. Harmillisesti on erittäin harvinaista saada pelata täydessä 12 vs. 12 -turnauksessa, ja usein eeppinen kohtaaminen kutistuukin vain 2-6 pelaajan nahisteluksi virtuaalisella golfareenalla. Jokaisen uutena myytävän pelin mukana toimitetaan EA Sports Online Pass, joka avaa mahdollisuuden käyttää EA:n nettipalvelimia. Käytetyn pelin ostajien on siis syytä varautua 800 pisteen eli kymmenen euron lisäsijoitukseen, tai vaihtoehtoisesti tyytyä pelaamaan ilman nettiominaisuuksia. Kenttiä on tarjolla 17, ja aiemmasta poiketen ne ovat kaikki auki alusta alkaen. Wii-versio kattaa kuitenkin peräti 28 areenaa, joten oletan loppujen 11 kentän tulevan Xbox Liveen ladattavana lisämateriaalina. Peräti neljä näistä onkin jo tullut, ja jokaisella kentällä on hintaa ryöstöön verrattavan 800 pisteen verran.

Team Playn lisäksi toinen mainostettu pelillinen lisä on joka toinen vuosi kisattava Ryder Cup. Tässä turnauksessa Euroopan ja Yhdysvaltojen pelaajat mittelevät tiimissä herrasmiesurheilun kuninkuudesta. Nimensä nämä kinkerit ovat saaneet Samuel Ryderista, joka luovutti turnaukseen palkintopokaalin vuonna 1927. Videopeliksi Ryder Cup ei kuitenkaan käänny erityisen hyvin: 18 reiän kierroksia on viisi, ja suurin osa ajasta katsellaan vain tekoälypelaajien lyöntejä. Mikäli koko kisan haluaa suorittaa yhdeltä istumalta, saa kalenteristaan varata aikaa vähintään 3-4 tuntia. Tylsistyminen iskee viimeistään tunnin pelaamisen jälkeen, ja vaikka voittopokaalin saaminen upealta tuntuukin, ei juuri mikään motivoi kokeilemaan mannertenvälistä kisaa enää toista kertaa. Erilaisiin joukkue- ja yhteisöominaisuuksiin panostaessaan kehitystiimi on onneksi säilyttänyt myös erilaiset bilepelimuodot, joiden avulla irtoaa viihdettä samalla sohvalla pelaaville. Mikäli tällainen kavereiden kanssa hauskuttelu kiinnostaa, on kuitenkin suositeltavampaa ostaa itselleen Wii-versio.

Ennallaan olevat kuoret

Graafisesti Tiger Woods PGA TOUR 11 on lähes identtinen edeltäjiensä kanssa. Oikeastaan ainoa parannus on valojen ja varjojen käyttäytyminen, minkä huomaa pitkän kierroksen aikana. Aurinko liikkuu pelin aikana ja luo oivasti vaikutelman ajan kulusta pelisession aikana. Taivas on muutenkin aiempaa parempi, sillä pilvet liikkuvat tuulen mukana. Ruudunpäivitys ei nyi missään vaiheessa, mutta hieman yllättävästi latausajat tuntuvat viime vuotta pidemmiltä. Äänisuunnittelu on sen sijaan kokenut muutoksia, sillä aiemman jatkuvan taustamusiikin sijasta kierroksen aikana kuunnellaan vain tuulen suhinaa, yleisön reaktioita ja edellisvuodesta tuttujen selostajien höpinöitä. ESPN:n Scott Van Pelt ja The Golf Channelin Kelly Tilghman ovat kumpikin edelleen hyvässä iskussa. Varsinainen musiikkivalikoima on aiempien vuosien malliin kokoelma hieman erikoisia syntetisaattorilurituksia, jotka eivät herätä sen kummemmin tunteita suuntaan tai toiseen.

Uusi vuosi, uusi Tiger Woods

Tiger Woods PGA TOUR 11 on jälleen onnistunut vuosipäivitys jo ennestään hyvästä golfpelistä. Uudistukset varsinkin säässä ja pallofysiikassa lisäävät pelaamiseen aimo annoksen lisää syvyyttä, ja kokemuspistejärjestelmä luo vaikutelman jatkuvasta kehityksestä. Toisaalta tämänvuotinen painotus joukkuepelimuotoihin ei ole täysin onnistunut, sillä itse pelaaminen ei juuri muutu, vaikka sattuisikin kohtaamaan yhden vastustajan sijasta tiimin kokoonpanolla 12 vs. 12. Teräväpiirtokonsoleiden versio on selvästi suunnattu niille, jotka pelaavat mieluiten yksin tai suosivat yhteisöpelaamista Liven välityksellä. Wii-versio sen sijaan soveltuu paremmin niille, jotka haluavat koota kaverinsa saman katon alle ja pelata heidän kanssaan sohvalla istumista fyysisempää virtuaaligolfia. Ostopäätöstä tehtäessä onkin syytä miettiä, millaisella kattauksella haluaa kolopallonsa tarjoiltavan.
Galleria: 

Kommentit

Tuo nettipalvelinten käytön "maksullisuus" ja "lisäkenttien" hinnat ovat anteeksiantamattomia. Ymmärsin aluksi, että tuollainen neljän kentän setti maksaa 800 pistettä (ryöstö), mutta että jokainen kenttä maksaa 800 pistettä yksinään? Aseellinen ryöstö, peppuraiskaus ja pahoinpitely.

Tuhanteen kertaan on jo todettu, että tämä muka-lisäsisältö on huolestuttava trendi. EA ei saa pisteitä tästä alati lisääntyvästä käytännöstään.

EA on kyllä mestari rahastuksessa. Taitaa olla taas lähemmäs 50 erilaista DLC-pakettia ladattavana. Saisivat edes myydä itse pelit 10€ halvemmalla.

Onhan tuossa paljon uutta TW07 jälkeen mitä on tullut pelailtua ihan tarpeeksi aikanaan. Ainakin realistisempaan ja selkeästi vaikeampaan suuntaan on menty. Paras pelissä on verkkopeli joka on melko hyvin toteutettu, monipuoliset pelimuodot ja kavereita riittää mutta ainakin PS3 versio online kärsii vielä turhan usein kaatuma taudista ja palvelin ongelmista joten päivityksiä odotellessa. Uramoodi jää hieman onlinen varjoon ja jotenkin on on tuskaa yrittää kehittää pelaajaa joka vie pienen ikuisuuden ja alkuun on vielä täyttä tuskaa läiskiä palloa umpisurkealla pelaajalla. Strorestahan tosin ne mailat yms saa ostettua ja sopivasti boostaisi pelaajan kehitystäkin...

Mutta silti tämä on keskivertoa selkeästi parempi urheilu kategorian peli, antaisin 4 tähteä, mutta vuosipäivityksenä 3 tähteä on oikeutettu.

Tosiaan, toivottavasti edes laskisivat TW10:n DLC-kenttien hintoja. Ovat aiva sika törkeitä..

Hyvä arvostelu ja ihan hyvä peli. Yksi asia ainakin itseäni ihmetytti: [LAINAUS]Äänisuunnittelu on sen sijaan kokenut muutoksia, sillä aiemman jatkuvan taustamusiikin sijasta kierroksen aikana kuunnellaan vain tuulen suhinaa, yleisön reaktioita ja edellisvuodesta tuttujen selostajien höpinöitä.[/LAINAUS]

Itselläni ei ainakaan mitään taustamusiikkia ole ollut Tiger Woods 2010:n X360 versiossa pelaamisen aikana, ainoastaan valikoissa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi