Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Wipeout Fusion

Legendan kolmas paluu

Wipeout on lähes käsite konsolimaailmassa futuristiselle kaahailulle. Legendaarinen sarja alkoi jo ihan PSX:n alkuaikoina Wipeoution ollessa monen PSX-pelaajan (allekirjoittanut mukaan lukien) ensimmäisiä pelejä. Jatkoa tuli kahdenkin kappaleen verran. Ensimmäisenä Wipeout 2097 ja myöhemmin Wip3out. Sarjan neljännen osan, Wipeout Fusionin, piti alunperin olla mukana PS2:n Euroopan julkaisussa syksyllä 2000. Vaan eipä näkynyt peliä. Myöhemmin kyseistä tulevaa hittiä on myöhästelty ja lykätty pariinkin kertaan. Nooh, nyt peli sitten vihdoin on saapunut, mutta onko Wipeoutin henki ja mukava pelattavuus vielä tallella?

Ei enää pyöriä

2000-luvulla autourheilu kävi massoille tylsäksi. Aiemmin keksittyä painovoiman kumoavaa liikuntatapaa ruvettiin soveltamaan kilpailuihin. 2050-luvun tienoilla tämä uusi urheilumuoto aloitti sarjatoiminnan ja siitä tulikin maailman seuratuin laji. Sarjat kasvoivat kasvamistaan ja Wipeout Fusionissa eletään jo reippaasti 2100-lukua. Pyörien poistaminen ja painovoiman kumoavat leijualukset eivät tietenkään olleet ainoita uudistuksia. Suurkaupunkien sisuksiin rakennettiin ratoja, jotka olivat täynnä erilaisia hyppyreitä ja kieppejä. Ja ihan kuin päälle tuhatta kilometriä tunnissa porhaltavat alukset miljoonakaupunkien sydämissä eivät riittäneet varusteltiin radat mitä erilaisemmilla aseilla ja turboilla. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita pursuava laji oli valmis.

Kun sitten itse pääsee aluksen puikkoihin, iskee paniikki. Alukset kulkevat vaikka kuinka kovaa, mutta jarruja ei ole. Pieni totuttelu ja vilkaisu valikkoihin auttaa. Tavallisia jarruja ei Wipeoutin aluksissa todellakaan ole, vaan vauhdin hiljentäminen tapahtuu käännöksissä ilmajarruja käyttäen. Vaikeaa aluksi, mutta kun systeemin hallitsee Wipeoutia on todella mukava pelata. Pelkkä ajamisen opettelu ei riitä. Yleensä 16 aluksen kilpailuissa aseiden ja turbojen käyttö on enemmän kuin suositeltavaa menestyksen kannalta. Ratojen pinnalla löytyvistä laatoista alukseen saa varusteltua erilaisia aseita paineaalloista hieman tavallisempiin konekivääreihin. Turboja jaetaan hyvin avokätisesti tavallisista aselaatoista, sekä erillistä turbolaatoista. Osa aseista on ehkä hieman liian tehokkaita. Esimerkiksi edellä mainittu paineaalto pyyhkäisee koko radan aiheuttaen vaurioita jokaiselle alukselle joka matkan varrelle sattuu. Vauriopisteiden tippuessa aluksen nopeus ja ohjattavuus kärsivät todella paljon. Kun mittarissa on nolla alus sitten hajoaa ellei varikolle kerkeä ensin. Toisin kuin voisi olettaa kolmen kierroksen kilpailuissa varikolla käynti ei maksa kilpailun voittoa. Etenkin aloittelijan kannattaa käydä varikolla aina kierroksen välein.

Pelimuodoista ei pulaa

Pelattavaa Wipeout Fusionista löytyy mukavasti. AQ Leaguessa pelaaja aloittaa Ö-luokan aluksella ja pilotilla jostain helposta sarjasta. Voitot, hyvät ajolinjat ja muiden kilpailijoiden kiusaaminen palkitaan rahalla, jolla voi parannella aluksen käyttäytymistä ja aseistusta. Tarpeeksi viritetyllä ajokilla saa myöskin avattua jokaisen tallin ykköskuskin. Jokaisessa liigassa on 3 - 7 osakilpailua. Hyvistä sijoituksista ja toisen ajajan eliminoinnista saa sarjataulukkoon pisteitä ja niitä eniten kerännyt voittaa ja etenee seuraavaan liigaan. Mikään ei ärsytä enempää kuin pelin kaatuminen viimeisessä osakilpailussa voiton tuoneen ajon jälkeen. Ainakin lehdistöversiossa tätä tapahtui usein. Liigojen väliin on sekoitettu haastekisoja muiden tallien kuskien kanssa. Mikäli heidät voittaa saa itselleen käyttöön yhä paremman tiimin ja aluksen. Omaperäisin pelimuoto on pelin demosta tuttu Zone. Siinä ei tyydytä vain jarrun rajoittamiseen vaan myös koko kaasu on pois käytöstä. Tai pikemminkin kokoajan päällä. Kilpailun aikana vauhti nopeutuu jatkuvasti kunnes pelaaja sitten vihdoin romuttaa aluksensa käyttökelvottomaksi. Mitä pidemmälle kisassa selviää sitä enemmän pisteitä kertyy.

AQ:n ja Zonen lisäksi pelistä löytyy kolme hieman tavanomaisempaa ja tylsempää pelimuotoa. Time Trialin merkitystä tuskin pitää kenellekään kerrata. Myös Arcade on sitä tavallista eli yksittäinen kisa millä tahansa pelin seitsemän kaupungin kolmesta radasta. Challenge on tylsä kopio GT3:n lisenssiajoista. Kolmea jälkimmäistä pelimuotoa piristää kuitenkin niistä avautuvat bonukset. Niitä tahkoamalla käyttöön tulee uusia aseita ja pelimuotoja (Time Trial ja Zone). Arcadea ja AQ-liigaa käytetään myös kaksinpelissä. Ainoana rajoituksena on kilpailijoiden määrän laskeminen 16:sta kahdeksaan. Ruudunpäivitys ei takkua sen enempää kuin yksinpelissäkään.

Jälkeenjäänyt

Yli vuoden takainen alkuperäinen julkaisupäivämäärä näkyy selkeästi Wipeout Fusionissa. Grafiikka näyttää vuoden 2000 syksyltä, tosin ihan komealta sellaiselta. Molemmat siistin grafiikan arkkiviholliset, sahalaidat ja nykiminen, esiintyvät pelissä ikävässä muodossa. Ensimmäisen huomaa lähinnä kilpailun alussa. Sekä aluksia että maastoja peittää hyvin hyvin ruman näköinen sahalaitaverho. Itse kisassa alusten kiitäessä tuhatta ja sataa ammuksien paukkeessa ei huomattavasti pienempiin sahalaitoihin oikeastaan enää kiinnitä huomiota. Muutenkin vauhdin hurma on parhaimmillaan enemmän kuin kohdallaan, vaikka 1000 km/h ei siltä oikein tunnukaan. Vauhdin kivutessa siitä vielä kolme kertaa suuremmaksi on aluksen hallitseminen lähes mahdotonta. Kun kisaa sitten on jo hyvää matkaa ajettu, alkaa nykiminen nostaa rumaa päätään. Suurimman osan ajasta FPS on täysin tasainen ja sulava. Mutta kun peli kerran pääsee nykimisen makuun ei sitä pysäytä enää kukaan. Esimerkiksi kun ruudulla on kerralla muutama alus jotka ampuvat toisiaan framerate laskee, joka sinänsä on ikävää, mutta normaalia. Mutta senkin jälkeen kun räjähdykset ovat laantuneet ja alukset lipuneet omille teilleen ruudunpäivitys jatkaa takkuamistaan entistä pahemmin. Paitsi että näyttää rumalta se myös häiritsee pelaamista. Kyse voi kuitenkin olla lehdistöversion keskeneräisyyksistä, joten tarkempia tutkimuksia kannattaa tehdä kaupasta löytyvällä versiolla. Sääli sinänsä sillä muutoin Wipeout näyttää varsin hyvältä. Etenkin lumi- ja vesisateet, sekä kaikki muut efektit mukaan lukien aseiden räjähdykset ja paineaallot ovat kauniita.

Teknomusiikki ei ole minua varten ja sitä Wipeout Fusion onkin täynnä. Peräti 19 kappaleen verran. Olen kuitenkin valmis muuttamaan käsityksiäni sen verran, että ainakin tähän peliin se sopii täydellisesti. Oikeastaan olisi vaikea edes kuvitella, että Wipeoutissa soisi minkään muun genren musiikkia. Siitä ovatko nämä 19 biisiä joidenkin hittibändien tekemiä minulla ei ole hajuakaan, mutta "ihan kivalta" ne teknosta tietämättömällekin kuulostaa. Hieman heikommin asiat ovat kilpailujen selostajalla. Tutun kuuloinen naisääni luettelee kilpailun edetessä mitä aseita on saanut ja niin pois päin, mutta välillä aivan vääriin aikoihin. Sana "Rockets" saattaa kuulua vasta monia sekunteja sen jälkeen kun kyseisen aseen on saanut ja kerennyt jo laukaistakin. Välillä selostaja sekoaa kokonaan ja alkaa esimerkiksi toistamaan "Incoming"-sanaa koko kilpailun ajan. Myös tässä saattaa olla kyse lehdistöversion mahdollisesta keskeneräisyydestä, joten valitukset Sonylle jäävät odottamaan pelin varsinaista julkaisua.

Sitä samaa komeammassa paketissa

Wipeout Fusion on taas yksi hyvä PS2-peli, joka tekee kaiken paremmin ja hienommin kuin edeltäjänsä, mutta ei varsinaisesti tuo mitään uutta pelimaailmaan. Alkuinnostuksen laskiessa ja pelikellon tikittäessä kahdenkymmenen tunnin kohdalla alkoi tylsistyminen iskeä, vaikka pelistä oli vasta reilu 60 % läpäisty. Toisin sanoen Wipeout Fusion ei ole kovin pitkäkestoinen peli. Jos aiempien osien fani jaksaa pelin 100-prosenttisesti läpäistä, pelattavaa kuitenkin riittää vaikka kuinka paljon. Outoa, että vaikka peliä on tehty jo muutama vuosi viimeistelemättömyys näkyy. Ehkä räikeimpänä esimerkkinä satunnaiset kaatuilut ja muut bugit sekä sahalaidat ja nykimiset. Kysymys kuuluukin, mitä Studio Liverpoolin pojat ja tytöt ovat nämä kuukaudet tehneet? Hyvä peli kuitenkin, joka tuskin kuitenkaan jää ensimmäisen osan kaltaiseksi klassikoksi. Uusia ideoita tarvitaan...

Pelin julkaisun jälkeen Wipeoutin virallisilla kotisivuilla jatkuu jo demossa alkanut kilpailu. Muutamassa pelin moodissa ajetuilla hyvillä tuloksilla saa koodin, jolla netissä käytävään kisaan voi osallistua. PS2finin tiimiin halukkaat voivat BBS:n rekisteröitymisen jälkeen kysellä tallipaikkaa privaattiviestein XShavalta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi