Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Madden NFL 11

Atlantin takana amerikkalainen jalkapallo on melkein elämää suurempi asia, mutta täällä vanhalla mantereella laji nauttii ainoastaan pientä kulttisuosiota. Asiaa tuntemattoman silmissä peli vaikuttaa isojen miesten joukkopainilta, jota sitten höystetään ajoittaisilla pallotteluilla ja juoksupyrähdyksillä. Pinnan alla on kuitenkin erittäin taktinen ja vaativa laji, jonka hienouksien oppimiseen menee vuosia. Sarjan aiempien osien korkean aloituskynnyksen vuoksi Madden NFL 11 on ottanut teemakseen yksinkertaistamisen. Joiltain osin he ovat onnistuneetkin, mutta viesti on silti selvä. Jos olet jo valmiiksi amerikkalaisen jalkapallon ystävä, osta. Jos et ole koskaan lajiin tutustunut, ohita.

Nollat taulussa

Ennen Madden NFL 11 aloittamista en tiennyt mitään amerikkalaisesta jalkapallosta. Menneinä vuosina pelisarjan kokeilemisen oli estänyt mielikuvani vaativasta pelistä, joka avautuisi vasta tuntien opettelun jälkeen. Ennakkoarvioiden mukaan tämä vuosipäivitys olisi kuitenkin yksinkertaistettu ja helpotettu juuri tulokkaita silmällä pitäen. Oli tullut aika tutustua soikiopallon saloihin.

Onnistuin käyttämään ensimmäiset kaksi tuntia pelkkien valikoiden tutkimiseen, ja pääasiallisena tavoitteenani oli tietenkin löytää edes jonkinlainen opastusosio. Muutama video pelissä onkin, mutta pääasiassa ne käsittelevät vain tämänvuotisia uudistuksia eivätkä edes pyri näyttämään pelaamisen alkeita. Tiger Woods PGA TOUR 11 tarjoili kattavan opastusosion sääntökirjoineen kaikkineen, joten pettymykseni jenkkifutiksen parissa oli suuri: Madden NFL 11 ei tarjoa minkäänlaista tutoriaalia siitä, miten peliä olisi tarkoitus pelata. Ai nyt minulla on defence-vuoro? Jokin ääni kehotti juuri tekemään rushing, ja jos se ei onnistu niin passing? QB:lle pitää kuulemma antaa tilaa? Nyt saan tehdä joko puntin tai fake puntin? Mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu? Lopulta oli aika nöyrtyä ja tunnustaa tosiasiat: ilman Internetin ihmeellistä maailmaa ei pelaamisesta tule mitään. Käytinkin suosiolla seuraavan illan netissä lukien kuvauksia amerikkalaisesta jalkapallosta sekä suomeksi että englanniksi. Intensiivisen opiskelun jälkeen pystyin jo ymmärtämään perusasiat ja joskus jopa voittamaan otteluita, mutta edelleen kentällä tapahtui matsien aikana paljonkin sellaisia asioita, joita en vain ymmärtänyt. Vaikeustasoksi valitsemani My Skill osoittautui oikeaksi, sillä 3-4 ottelun jälkeen tekoälyn tarjoama haaste tuntui sopivalta. Tämän opiskeluepisodin aikana homman nimi tuli kuitenkin selväksi: Madden NFL 11 on tarkoitettu niille, jotka ovat jo valmiiksi perillä lajin säännöistä, tavoitteista ja olemuksesta yleensä.

Onhan niitä uudistuksiakin

Merkittävin pelaamista yksinkertaistava uudistus on GameFlow, jossa pelaaja antaa yhdellä napinpainalluksella tekoälyn valita kuhunkin tilanteeseen sopivan taktiikan. Vielä vähän apuja lisäämällä pelin saa pyörimään melkein itsestään, mikä on ainakin alussa jopa toivottavaa. Toisaalta kaikki helpotukset pois kytkemällä paljastuu niin syvällinen mahdollisuuksien maailma, että heikompia hirvittää. Erillistä juoksunappia ei enää ole, joten pyrähdyksen aikana omaa pelaajaa hallitaan sekä napeilla että molemmilla tateilla. Kikkailumahdollisuuksia riittää, mutta usein pärjää vain muutamalla perustempulla, jos vain ajoitus osuu kohdalleen. Paperilla hyvältä kuulostava idea on mahdollisuus saada kuulokemikrofonin kautta ohjeita pelin aikana. Valitettavasti tekoälyn läpätykset alkavat ärsyttää jo muutaman ottelun jälkeen, joten mistään erityisen onnistuneesta uudistuksesta ei ole kysymys. Asiaa ei auta sekään, että ohjeet vilisevät lajikohtaisia käsitteitä ja termejä paikallisen moottoriturvan kertomana. Tämän vuoksi ohjeista ei ole uusille tulokkaille mitään hyötyä. Tänä vuonna vastustajan taktiikoita ja pelitottumuksia pystyy myös tiedustelemaan: scouting antaa mahdollisuuden katsoa tilastoja kulloisenkin vastustajan muodostelmista ja menneistä tyyleistä. Saadun tiedon käyttäminen osana omaa peliä vaatii kuitenkin syvällistä ennakkoperehtymistä lajin saloihin, joten tämä(kin) uudistus on selvästi tehty sarjan vanhoja faneja palvelemaan.

Selvästi onnistunein lisäys on Ultimate Team. Pelimuoto muistuttaa keräilykorteista, joita silloin joskus vaihdeltiin koulun pihalla välitunneilla. Kerättyjen korttien avulla kootaan se oma ihannejoukkue, jonka sitten voi tietenkin viedä taistoihin niin tekoälyä kuin ihmisiäkin vastaan. Jokainen ottelu kartuttaa kassaa, ja rahoilla voi ostaa lisää kortteja muokatakseen joukkuetta edelleen. Valinnanvaraa riittää ja miltei kaikkea omaan pakkaan liittyvää voi muokata. Kaiken kruunaa mahdollisuus ostaa ja myydä huutokaupassa kortteja, joten jokainen sohvakauppias saa mahdollisuuden viritellä omia kaupankäyntitaitojaan. Oman pakan hiominen on erittäin koukuttavaa puuhaa, joten veikkaan pelaajien kuluttavan suurimman osan ajastaan juuri Ultimate Teamin parissa.

Kaiva kuvettasi

Madden NFL 11 vaatii muiden EA:n urheilupelien malliin erillisen koodin, joka avaa oikeuden käyttää erilaisia verkko-ominaisuuksia. EA Online Pass tulee automaattisesti jokaisen uuden pelin mukana, mutta käytetyn pelin ostajan on syytä varautua tekemään kymmenen euron lisäsijoitus. Verkkopelin merkitys kasvaa urheilupeleissä vuosi vuodelta, joten ilman koodia Madden-kokemus jää pahasti tyngäksi. Muutenkin pelin sisäinen kaupankäynti on saavuttanut aivan uudet mittasuhteet: suurin piirtein kaikkea mahdollista pystyy ostamaan oikealla rahalla, joten kärsimättömän pelaajan tie on latoa taalaa tiskiin viikkojen pelaamisen sijaan. Varsinainen nettipeli on kaikin puolin juuri niin toimiva ja kattava kuin voisi monivuotiselta urheilusarjalta odottaakin. Verkkoviivettä ilmenee usein, sillä suurin osa linjoilla vastaan tulevista pelaajista on kotoisin Yhdysvalloista. Viive ei onneksi ratkaise voittajaa, mutta vaikeuttaa ikävästi tarkkojen potkujen tekemistä ja reaktiotesteissä jää aina toiseksi.

Kuin sunnuntain TV-lähetys

Madden NFL 11 tavoittelee parhaansa mukaan sitä tunnelmaa, jonka amerikkalaiset kokevat sunnuntaisin katsoessaan matseja televisiostaan. Pääosin tässä on onnistuttu kaikkine tietoruutuineen ja sponsoreineen. Grafiikka on pelikentän osalta riittävän yksityiskohtaista, mutta sen hintana on taustan eli yleisön määrän vähyys ja yleinen kulmikkuus. Pelaajat liikkuvat kentällä yleensä sulavasti, mutta ajoittain osanottajat enemmänkin liukuvat jäällä eivätkä niinkään juokse nurmella. Otteluita haittaavia grafiikkabugeja ei ole, mutta kentän laidalla niitä sitten näkee senkin edestä: vaihtopenkillä miehet venyvät ja paukkuvat valmentajan katketessa ajoittain kokonaan kahtia. Muissakin EA:n peleissä käytetty Live weather -sääpalvelu toimii myös Maddenissä, joten reaaliaikainen sää vaikuttaa pelaamiseen niin tuulen, sateen kuin valaistuksenkin puolesta.

Ääniraita on tehty tukemaan televisiomaista kokemusta. Pelaajien urahdukset ja varusteiden kolina ovat odotettuja, mutta vaikutuksen tekee varsinkin yleisön pauhu ottelun ratkaisuhetkillä. Eloisat kommentaattorit selostavat peliä amerikkalaisella energisyydellä, mutta varsinkin huonon ottelun aikana toivoisi heidän pitävän mölyt mahassaan. Urheilujuhlan tunnelmaa nostetaan mahtipontisella musiikilla, joka on erittäin rock-painotteista aina Ozzy Osbournea myöten.

Tietää kohderyhmänsä

Madden NFL 11 tietää kohderyhmänsä eikä tee suuria liikkeitä laajentaakseen käyttäjäkuntaansa. Kaikki mukana olevat joukkueet ovat amerikkalaisia, joten eurooppalaisista liigoista on turha haaveilla, kotimaisesta Vaahteraliigasta puhumattakaan. Lajikohtaista termistöä ei millään tavalla selitetä ja alkuun auttava opastusosio loistaa poissaolollaan. Peli on selvästi tarkoitettu yhdysvaltalaisille jenkkifutiksen ystäville. Suomessa Madden-sarja säilyttää asemansa pienen piirin ajanvietteenä ilman pelkoa massasuosiosta.

Amerikkalaisen jalkapallon ja Maddenin faneille tarjoillaan laatupelattavaa taas vuodeksi, mutta muut jätetään tylysti rannalle roikkumaan: "Ei me teitä kaivata."
Galleria: 

Kommentit

Sääntöjä ei ole selitetty sen vuoksi, että ne tulevat Jenkeille "äidinmaidossa". Vähän sama siis jos Suomalaisille alettaisiin selittämään jääkiekon sääntöjä tai hiihdon tai mäkihypyn tai... (keksi lisää). Peli on kehitetty kohdemaatansa varten. Ei siellä Cummingsin Ian edes tiedosta, että pelin voisi ostaa joku sellainen joka ei tunne sääntöjä. Tai jos tiedostaa, niin eivät katso hirveän suureksi ongelmaksi tällaisia asiakkaita. Mutta toivottavasti innostuit lajista kokeilun myötä. On nimittäin hieno laji.

Ja tuon viimeisen lauseen yleistyksen voi kyllä lausua kaikkien urheilupelien (lukuunottamatta vissiin sitä "Tiikeriä") "suusta". Eipä ole jääkiekossa, formuloissa yms. peleissä tutoriaaleja, mitkä kertoisivat sääntöjä. On se lätkä yhtä vieras perusjenkille kuin sinulle jefu. :)

Hyvin kommentoitu siinä edellä! Kohdeyleisö on ymmärrettävästi juuri se, joka osaa ko. lajin säännöt. Tuskin kehitystiimeillä ole ylimääräisiä paukkuja palvella tällaisia (marginaali)kohderyhmiä, joille pitäisi väsätä erikseen massiiviset tutoriaalit, joilla ei valtaosalle pelaajista ole minkäänlaista käyttöä.

Laji tosiaan on hienoista hienoin ja on sääli, ettei se ole saanut näkyvyyttä täällä keihäänheittäjäkansan keskuudessa. Varsinkin penkkiurheilulajina tämä on omiaan pelin rauhallisen temmon ja taktisen luonteen johdosta. Toimii varsin hyvin myös videopelinä.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi