Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

SteamWorld Dig

SteamWorld Dig

Alussa olivat kaivos, hakku – ja robotti. Tältä voisi kuulostaa Wii U:n eShop-latauspalveluun kaivautuneen SteamWorld Digin premissi. A Fistful of Dirt -lisänimellä varustettu peli on tavattu aiemmin muun muassa 3DS-käsikonsolilla, mutta nimike on nyt kääntynyt myös Nintendon kotikonsolille mallikkaasti.

Diggaan kaivaa

Rusty-niminen peltiheikki löytää itsensä kolmen asukkaan kyläpahasesta keskellä aavikkoa, kourassaan omistuslupa maan alta löytyvään kaivokseen. Maan syövereihin pitäisi mennä tutkimaan edesmenneen robottisedän edesottamuksia, joten matkaan annetaan hakku ja pienen hetken valoa antava lyhty.

Homman nimi on kerätä arvokkaita mineraaleja ja muita kaivannaisia parempaan talteen, jotta ne voi vaihtaa maan pinnalla kovaan käteiseen. Valuutta puolestaan avaa käyttöön uusia esineitä ja parannuksia niihin. Rahakasan kerääminen tuo lisäksi Tumbleton-kylään muutamia uusia asukkaita, jotka kärräävät mukanaan lisää ostettavaa kauppatavaraa.

Arvokkaiden kimpaleiden kaivamiseen tarvitaan valoa, yhtä pelin keskeisimmistä hyödykkeistä, joka palaa lyhdystä loppuun ajan saatossa. Ilman valoa ei näe mitä kaivaa, mutta lyhdyn saa täytettyä auringonpaisteella visiteeraamalla maan kamaraa. Mekaniikka on toimiva, sillä se pakottaa pelaajan arvioimaan pinnan alla käytettävissä olevan ajan sekä käymään välillä pakostakin kylän puolella pyörähtämässä.

Premissi ei kuulosta mielenkiintoiselta tekstimuodossa, eikä se sitä ole pelissäkään muutamien ensihetkien jälkeen. Kun kaivantoseikkailuun kuitenkin pääsee sisälle, huomaa haluavansa palata pelin ääreen yhä uudestaan ja uudestaan. Meno pysyy mielenkiintoisena juuri päivitettävien varusteiden ja alati himmenevän valon takia. Arvokkaiden mineraalien ja muiden möykkyjen myynnistä saatavat varat avaavat esineitä ostettavaksi kiitettävän hyvää tahtia. Uudet päivitykset eivät tunnu koskaan olevan kovinkaan monen kulman takana.

Kiviset ja soraiset kaivokset

Kontrollit pelissä ovat simppelit, etenkin alussa ennen kuin lisävarustusta on saatu haalittua käyttöön. B-napilla hypitään ja hiekkaa, soraa sekä muuta maa-ainesta pistetään hakulla matalaksi A-napilla. Namiskaa ei tarvitse rämpyttää joka hakunheilautusta varten, vaan sitä voi myös pitää pohjassa – tämä selvisi arvostelijalle vasta noin tunnin pelaamisen ja väsyneen peukalon jälkeen.

Varsinaisia vihollistaisteluita saa pelistä etsiä. Vaikka vihollisotuksia vastaan tuleekin, ei niiden kanssa taistelu ole useimmiten välttämätöntä. Olennot pystyy ohittamaan, mutta vahinkoa pääsee toki jakamaan omilla varusteilla hakusta ja dynamiitista lähtien.

Mainariseikkailun taustalla soiva musiikkivalikoima on pelin ilmeeseen sopiva. Samoja kipaleita pääsee tosin kuulemaan kaivauksien ohella suhteellisen paljon, joten vaarana on kyllästyä niihin matkan edetessä. Iso peukku, ylöspäin osoittava sellainen, pitää antaa nimikkeen päävalikon tunnusmusiikille.

SteamWorld Digiä on mahdollista pelata ilman televisiota GamePad-ohjaimen avulla. Kaikki oleellinen kartasta ja inventaariosta lähtien mahtuu hyvin ohjaimen näytölle, mikä tekee töllöttömästä pelaamisesta nautinnon.

Diggaan ihan kybällä, tai ainakin kasilla

Nimike ei iske toimintaa kaipaavien pelaajien makupalettiin, sillä suurinta tyydytystä peli tuo resurssien keräämisestä ja luolastojen tutkimisesta innostuville. Meno voi yltyä hieman itseään toistavaksi, mutta nimike ei kuitenkaan ole liialla pituudella pilattu. Lopputekstien näkemiseen meni tällä arvostelijalla tasan kuusi tuntia, mutta mikäli jokaisen kiiltävän aarremöhkäleen perässä ei halua juosta, voi ajasta vähentää vähintään tunnin.

Uudelleenpeluuarvoa tuotoksessa on – ja ei ole. Nimikkeen jokaisen läpipeluukerran lupaillaan olevan erilainen, sillä maanalaiset alueet luodaan satunnaisesti jokaisen uuden pelin alkaessa. Lyhyen testin perusteella tämä pitää paikkansa, mutta kovin suurta vaikutusta menoon sillä ei ole. Uuden pelin aloittamiseen voi kannustaa myös nopeamman läpäisyajan tai isomman aarresaaliin havittelu.

Kaivosseikkailu robotin pöksyissä on mielenkiintoinen, mutta ei kovin toimintapainotteinen kokemus. Syvällistä tarinaakaan siitä on turha etsiä. Sitä voi kuitenkin ilomielin suositella pienemmästä nysväämisestä ja keräilypainotteisista peleistä kiinnostuneille.

SteamWorld Dig on saatavilla Wii U:n eShopista hintaan 8,99€.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi