Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Kuuloketesti: SteelSeries Spectrum 5XB

Pääsääntöisesti PC:n hardispuoleen keskittynyt SteelSeries avaa markkinoita konsolien suuntaan alle sadan euron Spectrum 5XB -mallin kuulokkeilla. Xbox 360 -konsolille suunnitellut kuulokkeet, joita on mahdollista käyttää myös tietokoneen kanssa, ovat yhtiön muiden tuotteiden tapaan tehty varta vasten pelaajien tarpeita ajatellen. Yhteensopivuus konsolin kanssa on tuonut oman haasteen, jonka onnistumisesta voit lukea KonsoliFINistä.

Eliitin mukaista jälkeä

  

Suoraan paketista otettuna SteelSeries Spectrum 5XB -kuulokkeet antavat hivenen vaisun ensivaikutelman. Mustan Xbox 360 -konsolin väritystä lainaava yleisilme on lässähtänyt tasaisen pääkuvun vuoksi, eikä mainospuheista huolimatta kestävyyden testausta uskalla viedä äärimmilleen. Normaalissa pelikäytössä, mukaan lukien satunnaiset tippumiset sekä seinään heittelyt, kuulokkeet luultavasti kestävät erinomaisesti. Materiaali on jämäkän oloista, mutta pituuden muovinen säätövarsi sekä kuppisuojien kiinnikkeet tuntuvat liian ohuilta. Jälleen, tavallisessa käytössä varmasti aivan kestävät, mutta vahingossa jalkojen alle jäädessään kuppiosan kiinnikkeet sanovat todennäköisimmin sopimuksensa ensimmäisenä irti.

Vaikutelma paranee laittaessa kuulokkeet päähän. XL-koon kupit antavat reilusti tilaa korville. Paksut pehmusteet kuppien ympärillä takaa mukavan ja ennen kaikkea tukevan tuntuman, joka mainospuheiden mukaan koskee myös silmälasien käyttäjiä. Pehmusteet eivät vaimenna täysin ulkopuolista melua, mikä haittaa tosin enemmän ulkopuolisia kuin käyttäjää. Ensivaikutelmassa lättänältä tuntunut pääkupu istuu hyvin arvostelijan pääkoppaan, joka kertoo joko lättäpäästä tai hyvästä suunnittelusta. Kevyt pehmennys kuvussa saa kuulokkeet tuntumaan ergonomisilta, mihin vaikuttaa myös tuotteen yleinen keveys. Mukavuusaste on niinkin hyvä, että kuulokkeita pitää mielellään päässä jopa pidempien pelisessioiden ajan rasittumatta.

Pelikäyttöä ajatellen vasemmasta kupista löytyy sisälle työntyvä mikki, jonka notkea varsi muokkautuu helposti haluamaan suuntaan menettämättä kiinteyttään. Ainakin tuoreeltaan mikkiä on kuitenkin liki mahdoton saada tai vetää kolostaan yhdellä kädellä. Kuulokkeiden PC-käyttöä ajatellen vain yksimetrinen johto on aivan liian vähän ja vaatii käytännössä kahden jatkoroikan käyttöä johdon jakautuessa lopussa mikki- ja äänisignaaliin. Materiaaliltaan kuulokkeista lähtevä johto muistuttaa epäilyttävän paljon hupparien nauhoja, minkä saattaa huomata tylsinä hetkinä mutusteltaessa näitä suussaan. Konsolikäyttöä ajatellen pakollinen lisäjohto tuo pituutta onneksi lisää noin 3,7 metrin edestä. Matkakäyttöön kuulokkeet on mahdollista purkaa kolmeen erilliseen osaan, mutta rehellisesti sanottuna en näe moiselle käyttöä. Enemmän ratkaisussa huolettaa mahdolliset kosketusongelmat liitoskohdissa.

   

Kuulokkeista lähtevät 3,5 mm mikki- ja ääniliitännät liitetään tukevanoloiseen AudioMixeriin joka on mahdollista ostaa myös erikseen. Musta säätökeskus liitetään ohjaimeen samaan paikkaan kuin Microsoftin omat kuulokejärjestelmät. Kooltaan ja painoltaan se on aavistuksen verran tukevampi, mikä saattaa vaikuttaa herkempien lempiasentoon ohjainta käyttäessä. AudioMixer tuntuu sopimattomalta ohjaimeen, mutta todellisuudessa kyse on vain äärimmäisen jämäkästä ratkaisusta, joka ei hevillä irtoa. Laitteesta lähtevä johto jakaantuu reilun kahden metrin jälkeen USB- ja kuulokeplugiin, joista ensimmäisestä laite saa virran esimerkiksi konsolin kautta ja jälkimmäinen lyödään haluttuun äänentoistolaitteeseen. USB:in laittaminen mihinkään muuhun kuin Xbox 360:een aiheutti arvostelijan kokoonpanolla häiriötä. Pakkauksen mukana tulee muunnoskappale, jolla voi yhdistää 3,5 mm:n liittimestä stereo-RCA:han. 6,3 mm plugi sitä tarvitseville täytyy hommata itse.

Mutta nämä menee yhteentoista!

Artikkelia varten SteelSeries Spectrum 5XB -kuulokkeita testattiin pääasiallisesti konsolilla pelikäytössä, mutta niskavammojenkin uhalla myös tarpeeksi monta tuntia tietokoneella musiikkia luukuttaen. Kunnolliseen elokuvakäyttöön stereokuulokkeita ei kannata hommata. Tästä huolimatta perusteellisen arvionnin nimissä eräät klassiset kohtaukset Pelastakaa sotamies Ryanista, Oopperan kummituksesta ja muutamasta rauhallisemmasta leffasta otettiin koekuunneltavaksi.

Äänenlaadullisesti kuulokkeet ovat hintaluokassaan erinomaiset, mikäli niitä käyttää puhtaasti pelikäytössä. 40mm SunDancer -yksiköt tuottavat yllättävän rikkaan ja vivahteikkaan äänen, jonka erottelukyky on loistava. Ensimmäisen persoonan räiskinnöissä ympäröivä maailma on helposti paikannettavissa niin etäisyyden kuin sijainninkin suhteen. Soundi on tosin hivenen diskanttipainotteinen ja joidenkin mieleen matalat taajuudet saisivat varmasti olla hivenen tuhdimmat. Omaan korvaan tasapaino on juuri sopiva. Potkua tulee riittävästi peittämättä kuitenkaan muuta äänimaailmaa alle. Varsinkin musiikkipeleissä ääni on täyteläinen jokaisen instrumentin kuuluessa selkeästi omanaan. Ainoa kriteeri laadulle on se, ettei ääniä voi luukuttaa tapit kaakossa. Kuuluvan kohinan ohella hieman pelikohtaisesti riippuen diskantti ja lopulta myös matalat äänet saattavat särkyä jo suhteellisen pienellä voluumin nostolla. Toisaalta Spectrum 5XB -äänitaso on varsin vakuuttava jo hiljaisimmillakin säädöillä.

Pelikäytön erikoisuuksiin lukeutuu jo mainittu AudioMixer, josta löytyy omat äänensäädöt mikille ja peliäänille. Peruspelaajalle erilliset rullat molemmin puolin laitetta ovat riittävät ja helpot muokata itselleen sopivalle tasolle. Konsolin omiin kuulokkeisiin verrattuna vastapuolen puhe kuulostaa aiempaa selvemmin ja on entistä tarkemmin säädettävissä. Oma puhe toiseen päähän on niin ikään huomattavasti paremman kuuloista. AudioMixer tarjoaa näiden lisäksi kilpailullisemmille pelaajille LiveMix-ominaisuuden mötikän alapuolelta. Napin painalluksella laite huolehtii automaattisesti peliäänten ja mikin balanssista siten, että puhuessa ensimmäinen hiljenee aavistuksen verran ohjeiden perille pääsemiseksi. Konsolin uusimpien päivitysten mukana on tullut jo sama ominaisuus yleiseen käyttöön, mikä tekee LiveMixistä aavistuksen turhan lisän.

Ongelmat nousevat esille käyttäessä kuulokkeita muun aktiviteetin parissa. Musiikinkuuntelun suhteen rikas äänialue ei katoa mihinkään, mutta peleihin verrattuna tärkeämmäksi nouseva bassopää jää aivan liian vaisuksi. Muuten erinomaisesta kokonaisuudesta katoaa kunnon syvyys. Elokuvien suhteen tilanne on vielä pahempi. Kotiteatteriin suunnitellun äänen puristaminen stereokuulokkeisiin ei tiedä hyvää tilantunnulle. Esimerkkitapauksena Pelastakaa sotamies Ryanin ensimmäinen vartti on kaoottinen kokemus, jossa matalat taajuudet eivät nouse esille, saati kanavaerottelu onnistuisi muutoin kuin vasen-oikea-akselilla. Toisaalta vähemmän aktiivisempien elokuvien parissa kuulokkeet onnistuvat varsin mallikkaasti toistamaan äänimaailman pieniä vivahteita myöten, kunhan unohtaa tilantunteesta haaveilun.

Loppukaneetti

SteelSeries Spectrum 5XB on hintaansa nähden erinomainen valinta hieman vaativampaankin makuun. Erityisesti pelikäyttöön suunnitellut kuulokkeet eivät soinnu yhtä mallikkaasti musiikin tai elokuvien parissa, mikä kannattaa pitää mielessä mahdollisia käyttötarkoituksia miettiessä. Muutoin kevyet ja äänenlaadullisesti varsin mallikkaat SteelSeries Spectrum 5XB -kuulokkeet ovat harkitsemisen arvoinen investointi.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi