Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Urheilupiireistä tuttu mantra ”kaikki pelaa” kuvaa hyvin myös nykyajan mobiilipelaamista – ainakin nuorison keskuudessa. Kännykät ovat vahvasti arjessa mukana, eikä ilman rakkaita älylaitteita osata oikein olla. Puhelimet ja tabletit eivät enää ole aikuisten etuoikeus, vaan yhä nuoremmat viettävät aikaa pelaten suosikkiteoksiaan.
Mutta mitä pelit ovat, kuinka ne tehdään ja kuinka paljon niiden parissa kannattaa kuluttaa aikaa? Näihin kysymyksiin keskittyy Elina Lappalaisen uutuuskirja Nyt Pelittää!

Aikainen lintu nappaa madon

Nokian askeettinen matopeli oli ensiaskel kohti helppoa, kaikille suunnattua kasuaalipelaamista. Pelaamista, jota suurin osa älypuhelimen omistajista harrastaa osittain jopa huomaamattaan. Käsitteli pelaaminen sitten vihaisia lintuja, mäkiautokisailua tai asteen verran vakavampaa taistelua käveleviä kuolleita vastaan. Piskuisesta Suomesta onkin ponnistanut useita menestystarinoita pelaamisen saralla.

Rovion Angry Birds on edelleen massiivinen viihdetuote oheistuotteineen, eikä Supercellin Clash of Clania voi ohittaa mobiilipelaamisesta puhuttaessa. Näitä faktoja kerratessa unohtaa helposti, että ensimmäinen iPhone julkaistiin vasta vuonna 2007, ja mikromaksut saapuivat ilahduttamaan ja vihastuttamaan kuluttajia tovia myöhemmin. PC- ja konsolipelaamiseen verrattuna mobiilibisnes on vielä suhteellisen tuore ilmiö, vaikka Nokian N-Gage olikin aikaansa edellä.

Kännyköiden nopea yleistyminen sekä tekniikan hurjat kehitysaskeleet ovat haaste, johon kovinkaan moni vanhempi ei ole osannut varautua. Pelaamisessa sanonta ”mitä isot edellä, sitä pienet perässä” pätee juuri päinvastoin, jolloin vanhempien vastuulle jää opetella jälkikasvun uudet aktiviteetit. Siinä mielessä Lappalaisen tietokirja on oiva tiivistelmä pelien tekemisestä kuin myös pelaamisesta ylipäätänsä.

Lukemalla oppii

Opus keskittyy auttamaan niin perheen pienempiä kuin isompiakin peliharrastuksen ympärillä pyörivien termien ja ilmiöiden kanssa. Lapsille suunnattu tietokirja avaa samalla studioiden rakennetta sekä pelaamisen ohjenuoria olematta kuitenkaan liian valistava. Nyt Pelittää! on lastenkirja opettavalla sävyllä. On kuitenkin ilo huomata, että Lappalaisen tapa kirjoittaa pitää tarinan kiinnostavana ja hyvin selkeänä – ja loppujen lopuksi tarina Sofian ja Oliverin pari päivää kestävästä seikkailusta on kirjan kantava voima.

Parivaljakon vierailu pelistudiolla tarjoaa lyhyen oppimäärän pelistudion arjesta, rooleista ja ideoista pelaamiemme titteleiden takana sekä avaa lukijalle kuinka monipuolisesti ala tarvitsee lahjakkuuksia. Kaverukset tutustuvat niin koodaamiseen, pelisuunnitteluun kuin testaukseen. Tekstin joukkoon on myös upotettu muutamia tehtäviä aktivoimaan lukijaa taikka useissa tapauksissa kuuntelijaa. Kirja soveltuu parhaiten kouluikäisille lapsille, sillä sanasto ja käsiteltävät asiat vaativat keskittymistä sekä laajempaa ymmärrystä työntekoon liittyvistä perusasiosta. Tästä huolimatta oman perheen pikkuväki innostui selailemaan kirjaa, kiitos kiinnostavan ulkoasun.

Ilo silmälle

Kuvituksesta on vastannut Jussi Kaakinen. Nyt Pelittää! on ilahduttavan värikäs ja eläväinen. Pääasiassa hahmot ja taustat on piirretty käsin, mutta kuvia on ehostettu kirjan teeman mukaisesti pikselimäisellä grafiikalla. Persoonallista jälkeä on ilo katsella. Sivuille on lisäksi piilotettu pieniä yksityiskohtia, joista osa aukeaa vain alaa tunteville. Niin Pelit-lehden Kyöpeli-patsas kuin myös Sami Järven kauan kadoksissa ollut veli, Max Payne, ovat löytäneet tiensä taustoihin. Nuoremmat lukijat sen sijaan nauttivat useilla sivuilla vilahtavan toimistokoiran bongailusta.

Kovakantisen kirjan sisäsivuilta tunnistaa myös useita tuttuja kasvoja, jotka ovat toimineet teoksen neuvonantajina ja haastateltavina. Tunnistettava hiusväri paljastaa Colossal Orderin Karoliina Korppoon, kun taas Housemarque-studion luottomies Ari Pulkkinen tarinoi Stardust-paidassaan pelien äänimaailmasta. Harvassa on henkilöt, jotka eivät tunnista herran säveltämää Angry Birds -tunnaria. Lappalaisen inspiraationa toimivat oikeat ihmiset suomalaisten pelistudioiden takaa.

Pelialasta kiinnostuneille

Nyt Pelittää! keskittyy vahvasti pelialan nuorempaan haaraan, mobiilipelaamiseen. Kirjan esimerkit pätevät tosin laajemminkin videopelien tekemiseen sekä ihmisiin nimikkeiden takana. Lapsille suunnattu tarina pitää myös aikuisen mielenkiinnon yllä ja houkuttelee tutustumaan tarkemmin harrastukseen, jonka parissa moni viettää jopa tunteja päivittäin. Kuluttajasta tekijäksi, kuten kirjoittaja itse ilmaisee.

Lappalaisen ja Kaakisen yhteisprojekti tarjoaa jotain, mitä markkinoilta on uupunut. Helpon ja hauskan tavan tutustuttaa niin vanhemmat kuin lapset pelialan saloihin. Parhaassa tapauksessa kirja rohkaisee perheitä viettämään aikaa yhdessä peliharrastuksen parissa ja keskustelemaan koetuista hetkistä. Ja ehkäpä joku tulevaisuuden lupaus innostuu myös pelien tekemisestä. Kummassakaan tapauksessa häviäjiä ei ole!

Kirjaudu kommentoidaksesi