Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Vauhdikasta mäiskettä haulikko tanassa

Lokakuussa 2016 päivänvalon näkevästä Gears of War 4:stä saatiin maistiainen jo huhtikuun lopulla, kun tekijät halusivat testata luomuksensa toimivuutta moninpelibetassa hyvissä ajoin ennen julkaisua. Palikat tuntuvat olevan jo nyt kohdallaan, joskin hienosäätöä nähdään varmasti varsinkin aseiden tasapainon osalta. Kokemustasolle 20 tahkonneet pelaajat saavat lokakuun kokoversioon joitakin kosmeettisia bonuksia kanssapelaajille leveilyä varten.

Selkään kiertäminen polttopallon ohessa

Karttoja on kolme kappaletta, ja kaikki ovat harmillisen saman tuntuisia. Käytävien ulkonäkö tietenkin vaihtelee, mutta rakenteensa puolesta kahina-areenat tuntuvat samoilta. Harbor, Dam ja Foundation ovat kookkaita ja sokkeloisia kenttiä. Lisäksi niissä on runsaasti avoimia reittejä ja maltillisesti korkeuseroja. Näin ollen jokaisessa kentässä pelitaktiikka on suunnilleen samanlainen. Paras konsti on yleensä juosta reunaa myöten vihulaisten selkäpuolelle ja sieltä sitten napsia heitä haulikolla yksi kerrallaan. Aluksi jatkuva olan yli kurkkiminen tekee suorastaan vainoharhaiseksi, mutta muutaman illan jälkeen siihen tottuu. Taakse koukkaaminen on niin ilmeinen pelitapa, ettei muunlaisia keinoja satunnaisessa seurassa kannata edes kokeilla. Toivottavasti kokonaisen version karttavalikoima mahdollistaa monipuolisemmat pelityylit. Karttojen samankaltaisuus on hämmentävää, ellei sitten tarkoituksena ole ollut testata palvelinten kuormitusta kaikkein isoimpien peliareenoiden osalta.

Valitut pelimuodot kielivät nekin siitä, että tekijät haluavat betalla ihan oikeasti testata erilaisia ominaisuuksia. Vanhan tutun Team Deathmatchin ohella tarjotaan Co-op Team Deathmatch, joka tarkoittaa viiden hengen tiimillä viiden tekoälyvastustajan eli botin kanssa ottelemista. Tällainen räime käy hyvin äkkiä tylsäksi, mutta toisaalta se tarjoaa oivan areenan harjoitella kaikkia pelin osa-alueita varsin rauhassa ennen siirtymistä oikeaan verkkomähinään.

Kummallinen uusi tuttavuus on nimeltään Dodge Ball eli polttopallo. Erikoiseksi pelimuodon tekee se, että aikarajan saavuttamista lukuun ottamatta yksittäinen matsi voi olla loputon. Potentiaalinen loputtomuus johtuu siitä, että aiemmin eliminoidun kanssapelaajan voi herättää uudelleen henkiin päästämällä päiviltä yhden vihollisen. Näin ollen viimeiseksi jäänyt poikkeuksellisen taidokas pelaaja pystyy kääntämään ottelun kulun herättämällä ensin koko tiiminsä uudelleen henkiin ja sen jälkeen pyyhkimällä oman porukan voimin lattioita vastustajilla. Ennustan pelimuodosta erittäin stressaavaa kokemusta varsinkin niille, jotka tavoittelevat ennen kaikkea oman tiimin voittoa runsaiden tappojen sijasta.

Liikkuu kuin ankerias

Pelattavuutta on sujuvoitettu ja hiottu jokaisessa aiemmassa pelissä, eikä Gears 4 tee poikkeusta. Valittu hahmo liikkuu taas kerran paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Mukaan on tuotu kaksi tärkeää lisäominaisuutta, jotka muuttavat taisteluiden tempon liikkuvammaksi. Suojaansa ihastuneen pahiksen voi kiskoa esteen yli omalle puolelleen X-napin painalluksella, ja toiminnon jälkeen Y-napilla iskeä vihulle puukon kurkkuun. Liikkeen voi myös estää oikea-aikaisella B-napin painalluksella, joten ryysyihin kiinni käyminen ei ole automaattinen kuolemantuomio. Toisekseen ison ruhon raahaaminen omalle puolelle on verrattain hidasta, jolloin pelikaverit ehtivät usein toverinsa tueksi. Yleistä liikkumista nopeuttaa merkittävästi Vault Kick. Estettä juosten lähestyttäessä oikea-aikainen B-napin painaminen saa pelihahmon loikkaamaan esteen yli juoksunopeuden kärsimättä. Toiminto sujuvoittaa tietysti liikkumista, mutta sillä voi myös potkaista suojansa taakse jumittuneen vihollisen ulos pakottaen näin hänet taisteluun.

Joukkuepeliin rohkaiseva toiminto on niin sanottu spottaus eli merkitseminen. Vihollista aseella osoittaessaan voi painaa analogitattia, jolloin pahiksen pään yläpuolelle ilmestyy rengas merkiksi muille tämän olinpaikasta. Aiempiin osiin verrattuna merkki säilyy aivan liian lyhyen aikaa. Rengasta ei sitä paitsi edes huomaa, paitsi jos oma rintamasuunta sattuu olemaan suunnilleen samalla sektorilla spotatun vihun kanssa. Tilanteet muuttuvat verkkopelissä niin nopeasti, että nykyisellään merkitseminen on lähes hyödytöntä.

Jumalaksi kohotettu haulikko

Aseet ovat minkä tahansa verkkoräiskinnän tärkein ominaisuus, ja Gears of Warissa tuliluikkujen keskinäistä tasapainoa on hiottu alkuperäisen pelin julkaisusta lähtien. Yleensä kokonaan uuden aseen tuominen peliin on muuttanut kokonaisuuden epätasapainoiseksi, mutta betassa yksipuolistuvien taistojen takana on sarjalle erittäin tuttu ja tunnettu tuhoväline.

Onnistunein lisäys tasapainon kannalta on mahdollisuus suorittaa niin sanottu aktiivilataus eli active reload myös täydellä lippaalla. Aiemmin tämän luotien tuhotehoa väliaikaisesti kasvattavan minipelin on voinut tehdä ainoastaan puolityhjän lippaan kanssa. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että ottelun alettua kaikki räiskivät lippaansa ensin puolityhjiksi pitkin seiniä ladaten aseensa taisteluvalmiiksi vasta sen jälkeen.

Hammerburst on tällä kertaa pursketulta ampuva pitkän kantaman kivääri, jolla ei valitettavasti ole betan kartoissa juuri käyttöä. Itse ampuminen tuntuu munakkaalta ja asetta käyttäisi mielellään enemmänkin. Parhaiten ”bursti” toimisi tulituessa kavereiden rynniessä eteen haulikot tanassa. Käytännössä tämä ei kuitenkaan kannata, koska selkään koukkaaminen on niin nopeaa ja vaivatonta karttasuunnittelun luomien mahdollisuuksien ansiosta.

Moottorisahakivääri Lancer on tuntumaltaan entisellään, mutta tuhotehoa on ilmeisesti lisätty. Hyvillä verkkoyhteyksillä ylävartaloon kohdistettu sarjatuli tiputtaa pahiksen polvilleen erittäin liukkaasti. Moottorisaha tuntuu imaisevan pahiksen kuolettavaan syleilyynsä hieman aiempaa nopeammin. Siitä huolimatta sahaista syleilyä ei tule juuri käytettyä, koska pelin tempo on niin vauhdikas.

Tasapainon suurimmaksi ongelmaksi muodostuu se, että Lancerin tehokas taisteluetäisyys on nyt melkein sama kuin Gnasher-haulikon: haulipyssyn kantamaa on selvästi kasvatettu. Näin ollen keskipitkän matkan taistelussa tehokkain ase on haulikko eikä suinkaan kivääri. Tämän yhdistyessä entistä sujuvampaan liikkuvuuteen saadaan tilanne, jossa mikään ei pakota Gnasheriin ihastuneita käyttämään jotain muuta kuin sitä haulikkoa. Pisteenä iin päällä aiempien pelien etenemistä hidastava Stopping Power on poistettu, mikä johtaa automaattisesti runsaaseen määrään iholle säntäileviä haulikkojannuja. Tämä taas pakottaa myös kiväärejä suosivat pelaajat haulikkotaisteluihin, koska lähietäisyydelle puikkelehtivia pahiksia on hyvin hankala pysäyttää muilla konsteilla. Asiantilaan on saatava muutos ennen lokakuuta, koska muuten moninpeli muuttuu silkaksi haulikkotanssiksi alle kuukaudessa.

Mikään ei pakota Gnasheriin ihastuneita käyttämään jotain muuta kuin sitä haulikkoa.

Säntäileviä haulikkomiehiä voi teoreettisesti hidastaa iskemällä seiniin kranaatteja miinoiksi. Vaikutelmaa vahvistaa se, että lähestyvästä räjähdyksestä ilmoittavan piipityksen kuullessaan tuntuu olevan mahdotonta paeta kranaatin tuhovaikutusta. LB-napin pohjaan painaminen käynnistää niin sanotun tac-comin eli mustavalkoisen näkymän pelikentästä, ja tarkkasilmäinen pelaaja voi nähdä vihollisen miinat myös tämän avulla. Ympäristöään tarkkaileva haulikkosäntäilijä tarkastaakin ensin nopeasti LB-napista lähimaaston ja painaa vasta sitten A-napin pohjaan tuhojuoksuunsa rientäen.

Lentomyyräpyssyilyä

Kentälle ripotellut erikoisaseet ovat pääosin tuttuja, mutta joukkoon mahtuu yksi uusikin. Gears of War 3:n onnistunut lisäys oli nimeltään Digger eli myyräpyssy, jonka ammus kaivautui maan alta räjähtämään poloisen uhrin vieressä. Gears 4:n Dropshot on eräänlainen lentomyyräpyssy, eli ammus lentää ilmojen halki iskeytyen yläpuolelta kohteensa niskaan. Aseen tehokas käyttäminen vaatii sekä karttatuntemusta, vihujen liikkeiden ennakointia että malttia. Toistaiseksi Dropshot tuntuisi olevan tasapainossa muihin aseisiin verrattuna.

Toinen silmin havaittava muutos on jalkajousessa eli Torque Bowissa. Jousen kiristymisen äänen kuulee edelleen, mutta kohteeseensa lentävä nuoli on täysin äänetön. Näin ollen uhriksi joutuminen on ajoittain suuri järkytys, koska ahterissaan pilkottavan nuolen huomaa vasta räjähdettyään kilon palasiksi. Tällainen muutos tuntuu täysin tarpeettomalta, ellei sitten ajatuksena ole ollut juurikin säikähtämisen tunteen luominen.

Possunpunainen liskomies

Pelattavat hahmot tuntuvat tietenkin tässä vaiheessa täysin yhdentekeviltä, koska heidän taustastaan tai persoonastaan ei tiedä yhtään mitään. Oikeastaan ainoa tunnistettava on tällä hetkellä JD Fenix eli Marcus Fenixin ja Anya Stroudin poika vaaleine kutreineen. Pelihahmoina pyörii myös kaksi naista, joita ei tunnuta myyvän pelaajille ainakaan naisellisen seksikkyyden varjolla.

Vastapuolen hirviöt eivät ole enää locusteja, vaan hieman samannäköisiä swarm-pahiksia. Toistaiseksi ne kaikki näyttävät possunpunaisilta liskoilta. Ongelma on silti enimmäkseen se, että kaikki pahishahmot ovat ulkonäöltään samanlaisia. Tämä tekee tiimikavereiden tunnistamisen hyvin vaikeaksi tulitaisteluiden tiimellyksessä. LB-napin tac-comissa kavereiden pään yläpuolelle piirtyy heidän gamertaginsa, mutta yleensä tac-comia ei ehdi käyttämään silloin kun sitä eniten tarvitsisi. Tämän vuoksi swarm-ötöjen tunnistettavuuden on syytä parantua merkittävästi lokakuuhun mennessä.

Hienosäätöön on aihetta

Gears of Warien tavaramerkkinä säilynyt verkkoviive lieveilmiöineen on läsnä myös betassa, mutta merkittävästi aiempaa vähäisemmässä määrässä. Tavallisesti ottelut rullaavat hyvin ja voittajaksi selviytyy paremmin pelannut osapuoli. Joskus kuitenkin vastustajaan saa upottaa lipastolkulla luoteja, eikä se tunnu muuta kuin kutittavan Terminatorin lailla eteenpäin astelevaa pahista. Tällöin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin juosta pakoon, toivoa kavereita avuksi tai viimeisenä oljenkortena laittaa Lancerin moottorisaha tanaan rukoillen siunausta yläilmoista. Nappi pohjaan ja vapaavalintainen jumala ohjaa.

Kokonaisuutena Gears of War 4:n betatesti tarjoaa aiempia osia liikkuvampaa verkkomäiskettä. Ohjaus toimii paremmin kuin koskaan ennen. Asetasapaino hakee selvästi vielä muotoaan, mutta juuri tällaisia asioita varten betatestejä tehdään. Lokakuussa nähdään, kuinka hyvin The Coalitionin joukkio onnistui ottamaan opiksi saamastaan palautteesta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi