Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

: Luukku 8: Kirby 20 vuotta

Nintendon Kirby-hahmo on varmasti yksi pelihistorian hellyttävimmän näköisistä olioista. Ällön vaaleanpunainen pallero sulattaa sydämet ensi näkemältä, mutta pinnan alta paljastuu peloton taistelija. Kirby täytti syyskuussa 20 vuotta, joten tässä artikkelissa vilkaistaan vähän pinkin sankarin menneisyyteen vanhojen, Wiille ladattavien sekä uudempien julkaisujen kautta.


Super Smash Bros -sarjan peleistä tunnetun HAL Laboratoryn ja Masahiro Sakurain luomus esiintyi ensi kerran GameBoy-käsikonsolilla vuonna 1992, kun Kirby's Dream Land julkaistiin. Nimensä hahmo sai tiettävästi Nintendon asianajajalta John Kirbyltä. Asianajajan meriitteihin voidaan lukea Nintendon voitto Universal Picturesin syytöksistä oikeudenkäynnissä, jossa elokuvayhtiö väitti Nintendon kopioineen Donkey Kongin hahmon King Kong -elokuvasta.

Kirbyn ikimuistoisin ominaisuus on vastustajien syöminen, jonka jälkeen tämä saa uhriensa voimat ja osan ulkonäöstä itselleen. Hauskimmat esimerkit tästä tarjonnee Super Smash Bros Brawl, jossa Kirbyn ja Metal Gear -Snaken yhdistelmä naurattaa kerta toisensa jälkeen.

Pinkin pullukan aikaisempia pelejä on mahdollista pelata Wiillä, kiitos latauspalvelu Virtual Consolen ja GameCube-yhteensopivuuden. Ladattavia Kirby-tekeleitä esittelyssä seuraavaksi.

Ladattavat Kirbyt Virtual Consolelle

Kirby's Adventure

Hellyttävän mutta vihollisilleen vaarallisen palleron seikkailut jatkuivat GameBoylle julkaistun Kirby's Dream Landin jälkeen NESin Kirby's Adventuressa. Jatko-osa oli yksi viimeisistä NESin peleistä, mutta ei suinkaan vähäisimmistä.

King Dedede on varastanut Unien Lähteen tähtisauvan ja pilkkonut tämän vieläpä muutamaan osaan. Kirby lähtee etsimään sauvan osat, sillä Dream Landin asukkaat eivät voi nukkua ilman kepin antamia voimia. Edessä on kuitenkin monta taistelua tähtisauvan nykyisiä omistajia vastaan, eikä King Dedede hevillä luovu anastamaan aarteesta.

Kirbyä on ilo ohjata, sillä edelleenkin nerokas vihollisten imaisu ja näiden ominaisuuksien hyödyntäminen tuottaa suurta iloa ja naurunpurskahduksia. Vaaleanpunainen pallo tuimakatseisena miekanheiluttajana tai muututtuaan salamannopeaksi autonrenkaaksi sulattaa tylyimmänkin FPS-karpaasin sydämen. NESin aikainen grafiikka saattaa tosin vähän hämmentää nuorempia pelaajia.

Kirby's Adventuren alkupään kenttien läpikäyminen on suhteellisen helppoa, ja sen ääreen palaa yhä uudestaan edellä mainittujen neronleimausten tai yksinkertaisesti vain hatunnoston arvoisen pelattavuuden vuoksi. Vaikeusaste kohoaa asteittain juuri sopivasti pitämään mielenkiinnon yllä satunnaiselle pelaajallekin. Ominaisuuksiltaan Kirbyn hahmo vetoaa kaikenikäisiin, sillä vaalenpunaisen pehmeän ulkokuoren sisällä elää kuitenkin omintakeisella tavalla vastustajansa tuhoava armoton taistelija.

Hinta: 500 Wii-pistettä

Kirby's Fun Pak

Super Nintendolle julkaistu Kirby's Fun Pak jatkaa hyväksi havaitulla linjalla 2D-tasoloikan maailmassa. Uudistumista Super Nintendolle siirryttäessä on tapahtunut grafiikan komistumisessa sekä pelin laajuudessa. Kirby Super Star -nimellä muualla maailmassa tunnettu kokoelma sisältää nimittäin seitsemän pääpeliä sekä kaksi minipeliä. Kirbyn vastustajina nähdään King Dededen ja Meta Knightin ohella uusiakin vastustajia, kuten Dyna Blade -lintu.

Kirby's Fun Pak ei juuri tarjoile yllätyksiä, mutta esimerkiksi Kirby's Adventureen nähden se parantaa asemiaan lähes joka tasolla. Vastustajia ja hahmoja on enemmän sekä tasot ovat mielikuvituksellisempia ja laajempia. Uutena ominaisuutena Kirby voi kehittää itselleen apulaishahmon vastustajalta imaistujen voimien avulla. Hahmo seuraa ja toimii sankarin vierellä automaattisesti, mutta myös toinen pelaaja voi liittyä mukaan Kirbyn apurin ohjaajaksi.

Kontrollit eivät tällä kertaa hoidukaan pelkällä Wiimotella, vaan peli vaatii Classic Controller -ohjaimen. GameCuben padilla pelaaminen onnistuu myös, mutta nappien sijainnit eivät ole aina kovinkaan luontevia Super Nintendolle suunnitelluille peleille.

Kirby's Fun Pakin uusintaversio Kirby Super Star Ultra julkaistiin Nintendo DS:lle vuonna 2008 (Euroopassa 2009).

Hinta: 800 Wii-pistettä

Kirby 64: The Crystal Shards

Nintendon eräs sympaattisimmista hahmoista heittäytyy Kirby 64: The Crystal Shardsissa lähes kolmiulotteiseen maailmaan. Peli on käytännössä "vain" 2D-tasohyppely, jonka taustat ovat kolmiulotteisia. Nintendo 64 -konsolin ainoassa Kirby-seikkailussa Ripple Star -planeetan maaginen kristalli on pirstaloitunut osiin pahan pimeän materian, toisin sanoen Dark Matterin takia. Osat ovat lentäneet kuudelle hauskasti nimetylle planeetalle (mm. Pop Star ja Rock Star), joista ne pitäisi saada kerättyä. Tässä vaiheessa kuvaan astuu mukaan pinkki ja pullea pelastajamme.

Kirbyn tahti on moniin aiempiin seikkailuihin verrattuna rauhallisempi, ja päähahmon taaperrus näyttää nyt lähinnä päättäväiseltä. Idea on sama kuin aiemmin: Kirby kävelee ja taistelee värikkäät tasot läpi, imaisee vihollisen vastaan tullessa tämän sisäänsä ja saa lopulta vastustajan voimat itselleen. Varastetuilla voimilla kumotaan muut viholliset ja niiden avulla läpäistään myös kevyet pomotappelut.

Kirby 64:een sisällytetyt kolme minipeliä ovat varsin mukava lisä. Juoksukilpailussa hypitään eteenpäin renkaasta toiseen, ja eri nappeja painamalla pääsee joko yhden tai kaksi askelta eteenpäin. Toisessa pelissä puista putoavat hedelmät pyritään nappaamaan omaan koriin. Hauskimmassa osuudessa shakkilaudalla tepastelevat hahmot lähettävät eteensä säteen, joka pudottaa linjassa olevat ruudut vastustajan jalkojen alta. Yhtälailla aikuisille ja lapsille sopiva Checkerboard Chase on moninpelinä hektinen ja mukaansatempaava. Neljä pelaajaa voi muiden Nintendo 64:n VC-versioiden tapaan käyttää ohjaukseen joko Classic Controlleria tai GameCuben padia.

Kirby 64 ei ole kovin omaperäinen, mutta tasohyppelyiden ystäville ja nuoremmalle väelle se on mielekäs tapaus. Puolessa välissä tasoloikkiin tottunutkin saa pohtia useamman kerran pulmatilanteiden ratkaisuja. Peli on vanhentunut ulkoasunsa puolesta arvokkaasti. Vaikka äänitehosteet ovat aika mitäänsanomattomia, tuo tarttuva, pirteä ja pelin tapahtumiin sopiva musiikki hymyn huulille.

Kirby 64: The Crystal Shards on varsin perinteinen tasohyppely, jonka vetovoimaa kasvattavat useamman pelaajan hauskat minipelit sekä tietenkin sympaattinen sankarimme. Kirby 64 on hintansa väärti, jos genre ja söpö pastelligrafiikka vetoavat.

Kirbyn uudemmat seikkailut Wiillä ja DS:llä

Kirby’s Epic Yarn

Nintendo yllätti luomalla Kirbyn uudestaan kankaista ja langoista virkattuun maailmaan! Lue Zanis Dustin arvostelu täältä.

Kirby’s Adventure Wii

Kirby’s Adventure Wiistä nähtiin ensimmäiset maistiaiset jo vuonna 2005, jolloin peliä uumoiltiin GameCubelle. Pitkään aikaan tasoloikasta ei kuultu mitään, kunnes Nintendo julkisti sen uudestaan vuonna 2009. Sitten laskeutui hiljaisuus. Kirby’s Epic Yarn ehti tässä välissä ensin, mutta vuonna 2011 Kirby’s Adventure Wii näki viimein päivänvalon.


New Super Mario Bros. Wiin tapaan myös Kirby’s Adventure Wiissä voi neljä pelaajaa liittyä mukaan milloin tahansa, joten moninpeli on mukava lisä musiikkeja ja hahmoja myöten Kirbyn historiasta ammentavaan tasoloikkaan. Kirbyn Wii-seikkailut on toteutettu moitteettomasti kontrolleja myöten, vaikka jonkin verran on havaittavissa itsensä toistamista.

Super Smash Bros Brawlin tasoloikkaosuudesta ja Marion perusseikkailuista pitäville Kirby’s Adventure Wii voi olla hyvinkin tutustumisen arvoinen kohde. Haastetta tosin Kirbyn Wii-seikkailusta ei löydy samalla tavalla kuin esimerkiksi Super Mario Galaxysta, mutta kevyenä ja mahdottoman pirteänä tasopomppuna se on vallan mainio tapaus.


Kirby Mass Attack

Nintendo DS:lle julkaistu Kirby Mass Attack näyttää ensisilmäyksellä tutulta tasoloikalta, mutta jo nimi enteilee jotain uutta vivahdetta. Tällä kertaa Kirby-pallukoita onkin mukana kunnon joukkue, jotka voivat hyökätä pahisten kimppuun yhtä aikaa.

Aluksi vaikealta tuntuva kosketusnäyttöohjaus on tovin kuluttua täysin luonteva kontrollitapa käsikonsolille. Alati kasvavan (riippuen tietenkin kuinka hyvin pelaa) Kirby-tiimin seikkailut imevät mukaansa pikimmiten. Pienelle vaaleanpunaiselle armeijalle on kehitetty tarpeeksi erilaisia haasteita, ettei Kirby Mass Attackiin pääse kyllästymään.

Vaikka Kirby Mass Attack ei sitten muuten olekaan pyörää keksinyt uudestaan, on se aivan täysipainoinen ja laadukas lisäys pelisarjaan. Eikä kyseessä ole ollenkaan huono vaihtoehto vaikkapa jopa ensimmäiseksi tutustumiskerraksi Kirbyn maailmaan.

Loppusanat

Kirbyn uusi ja varsin onnistunut paluu Wiille antaa aihetta odottaa hahmon uutta tulemista myös Wii U -konsolille. Nintendo ei tosin ole aiheesta sanonut sanaakaan, mutta Kirby-fanien Guinnesin ennätysten kirjaan pääseminen ei varmasti ole jäänyt yhtiöltä huomaamatta. Syksyllä julkaistiin myös Kirby Dream Collection: Special Edition -kokoelma, joka sisältää mm. kuusi Kirby-peliä yhdellä levyllä, musiikki-CD:n ja kirjasen. Valitettavasti kokoelmaa ei todennäköisesti nähdä Euroopassa.

KonsoliFIN toivottaa pitkää ikää parikymppiselle Kirbylle!

Kirby-pelit kautta aikojen

1992

Kirby's Dream Land (Game Boy)

1993

Kirby's Adventure (NES)
Kirby's Pinball Land (Game Boy)

1994

Kirby's Dream Course (Super Nintendo)
Kirby's Dream Land 2 (Game Boy)

1995

Kirby's Avalanche (Super Nintendo)
Kirby's Block Ball (Game Boy)

1996

Kirby's Toy Box (Satellaview)
Kirby Super Star (Super Nintendo)

1997

Kirby's Star Stacker (Game Boy)
Kirby's Dream Land 3 (Super Nintendo)
Kirby Super Star Stacker (Super Famicom, vain Japanissa)

2000

Kirby 64: The Crystal Shards (Nintendo 64)
Kirby Tilt 'n' Tumble (Game Boy Color)

2002

Kirby: Nightmare in Dream Land (Game Boy Advance)

2003

Kirby Air Ride (GameCube)

2004

Kirby & the Amazing Mirror (Game Boy Advance)

2005

Kirby: Canvas Curse (DS)

2006

Kirby: Squeak Squad (DS)

2007

Kirby's Adventure (Virtual Console)
Kirby's Avalanche (Virtual Console)
Kirby's Dream Course (Virtual Console)

2008

Kirby 64: The Crystal Shards (Virtual Console)
Kirby Super Star Ultra (DS)

2009

Kirby's Dream Land 3 (Virtual Console)

2010

Kirby's Epic Yarn (Wii)

2011

Kirby Mass Attack (DS)
Kirby's Adventure Wii (Wii)

2012

Kirby's Dream Collection (Wii)

Tämä artikkeli on julkaistu lyhyempänä aiemmin KonsoliFIN Perheet -sivulla.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi