Äänikommunikointia tukka siistinä

Striimaamiseen olennaisena osana kuuluu oman persoonan esilletuominen, ja vaikka leppoisa lörpöttely on pääosassa, ei itseään kunnioittava videopelivirtauttaja halua näyttää lähetyksissään täysin vatipäältä. Razer bongasi markkinaraon ja julkaisi kuulokemikrofonin, jonka avulla voi samaan aikaan kuulostaa ja näyttää hyvältä.

Vaikuttava setti

Razer Ifrit on erityisesti streaming-käyttöön suunniteltu kuulokemikrofoni, jossa tyypillisen tukan lyttäävän pantaratkaisun sijaan sanka kulkee korvien yli ja niskan takaa. Mikrofoni on sijoitettu lyhyen puomin päähän, jolloin sitä voi pitää hiukan suun sivulla ja näin välttää pahimpien puhahteluiden päätymisen linjoille. Kuulokkeet puolestaan ovat in-ear-mallia ja ne roikkuvat sangasta lyhyiden johtojen varassa.

Ifrit on erinomaisesti optimoitu streamaajan tarpeisiin

Ergonomisesti kuulokkeet ovat perushyvät. Kokonaisuus ei paina mahdottoman paljon, vaikka pitemmissä sessioissa kova muovinen sanka saattaakin alkaa hinkata korvia inhottavasti. Kuulokkeiden tulpat ovat ainakin itselleni turhan pienet, joten ne tunkeutuvat ärsyttävän syvälle korvakäytäviin. Toisaalta tehokäyttäjät voivat vaihtaa perustyynyjen tilalle Complyn pehmeämmät ja paremmin istuvat vaahtomuovit. In-ear-ratkaisu on sikäli hyvin toimiva, että kuulokkeen pudottaminen toisesta korvasta ympäristöäänien kuulemiseksi on nopeaa ja ongelmatonta, eikä kuuloke häviä mihinkään lyhyen johdon ansiosta.

Ääntä ja vimmaa

Ifritin suunnittelussa näkyy kohdeyleisö: tyyli- ja kustannustietoiset striimaajat. Äänenlaadun osalta painopiste on ollut mikrofonissa, ei kuulokkeissa, ja tulokseen voi tutustua esimerkiksi Beat Saberin videoarvostelun puhetta kuuntelemalla. Musiikin kuuntelijoille tämä setti ei tarjoa parasta hifiä, eikä sitä ulkonäön puolesta ole tarkoitettu käytettäväksi kaupungilla kävellessä.

Liitännät mahdollistavat Ifritin käytön sekä PC:llä että PlayStation 4:llä. Stereoliittimellä luurit saa kytkettyä suoraan DualShockiin, ja PC-käyttöä varten paketissa toimitetaan Audio Enhancer -USB-adapteri. Audio Enhancerin erikoisuus on mahdollisuus kytkeä samaan pulikkaan kahdet kuulokkeet.

Audio Enhancerin johto on mukavan pitkä ja siihen saa kytkettyä yhtä aikaa kahdet kuulokkeet

Adapterissa on äänenvoimakkuus- ja mikrofonin mykistyssäätimet, joista ensimmäinen on varsinkin Mac-käytössä käyttökelvoton. Ääntä on vaikea (= mahdoton) saada säädettyä sellaiseksi, että kuulee yhtään mitään, mutta että volyymi on ydinräjähdystä maltillisempi. PC:llä toimivuus on hiukan parempi, mutta ei priimaa. Tietokoneen output-voimakkuuden ohjailun sijaan äänen läpi päästämistä säätelevä potikka olisi ollut toimivampi ratkaisu.

Vähän erikoisemmat tilanteet

Omat tarpeeni ovat hyvin konsolipainotteiset, ja tällä saralla Ifrit on hinta-laatusuhteeltaan vähemmän optimaalinen. Koska luurit kiinnitetään suoraan ohjaimeen, USB-adapteri on hyödytön, eikä äänenvoimakkuutta voi säätää muuten kuin konsolin valikoista. Ja koska PSVR-virtuaalikypärässä on sisäänrakennettu mikrofoni, ei mikillekään ole VR-käytössä tarvetta. Toisaalta muotoilunsa puolesta sanka sopii erinomaisesti yhteen silmikon kanssa.

Ifrit sopii hyvin yhteen sekä silmälasien että VR-kypärän kanssa, vaikka mikrofoni jääkin käyttämättömäksi

PC:llä sen sijaan Ifritistä voi saada paljonkin iloa irti, ja etenkin striimauskäytössä se on varsin toimiva värkki. Pelien suoratoiston suosion alati lisääntyessä voi helposti kuvitella tällaisille tuotteille olevan riittävästi kysyntää. Mutta peruspelaajille löytyy aivan varmasti sekä huokeampia että paremmin tarpeisiin vastaavia vaihtoehtoja.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi