Alan Wake: The Writer

Laajennus peliin Alan Wake Kehittäjä: Remedy Entertainment
Julkaisupäivä: 12.10.2010 Lajityyppi: Toimintapeli
PEGI-suositus: 16+ Hinta: 560 pistettä

Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia Alan Waken ja The Signal -lisäosan tapahtumista. Arvostelukappaleesta kiitokset Microsoftille.

Alan Waken episodinen rakenne oli kuin luotu runsasta lisäsisältöä ajatellen. Remedyn ilmoitus toisen laajennuksen jäämisestä viimeiseksi tulikin monille yllätyksenä. Vaikka virallista ilmoitusta jatko-osasta ei ole vieläkään saatu, alkoivat odotukset kääntyä jo sitä kohti. Molemmat julkaistut lisäepisodit rakentavatkin selvää siltaa tulevaisuutta ajatellen. Koska The Writer on suoraa jatkoa edeltäville tapahtumille, sen hankinta ei kannata, jos The Signal on vielä pelaamatta.

Pelastettuaan vaimonsa ja jäätyään pimeyden vangiksi Alan on edelleen irrallaan reaalimaailmasta. The Signalin tapahtumien myötä yhä syvemmälle vajonneen kirjailijan ainoa liittolainen on vuosikymmeniä aikaisemmin kadonnut kollega Thomas Zane, jonka avulla Alan ymmärtää taistelevansa itseään vastaan. Zanen ohjaamana Alan pyrkii kohti uhkaavan pimeyden keskellä hohtavaa majakkaa sekä kaikkien tapahtumien keskipisteessä olevaa mökkiä.

Matka taittuu läpi tuttujen maisemien, mutta kaikki on kieroutuneen pimeyden vallassa. Valtaosa parituntisesta jaksosta valuu ohi sangen mieleenpainumattomasti, vaikka yksittäisiä hienoja kohtauksia mahtuu mukaan. Etenkin lyhyt matka majakalle nousee pelin kohokohtien joukkoon. Toimintaa ei viljellä aivan yhtä kiivaasti kuin edellisosassa, ja koko episodi tuntuu muutenkin aiempaa helpommalta. Vihollisia on silti riittämiin, eikä tätäkään jaksoa voi missään nimessä kutsua hidastempoiseksi. Ilmassa leijuvat sanat auttavat edelleen Alanin etenemistä, ja niillä on muutamissa kohdissa varsin keskeinen merkitys selviytymisen kannalta.Lisätekemistä kaipaavat voivat etsiä kymmentä kadonnutta Night Springs -videopeliä ja saavutuksia jahtaaville on tarjolla yhdeksän uutta tavoitetta. Uusien ominaisuuksien puolesta tuore episodi on siis köykäinen, mutta Alan Waken tarinaan uppoutuneille kyseessä on kiinnostava päätös. Vioistaan huolimatta The Writer on siis selvää parannusta edelliseen episodiin verrattuna.

Perinteisesti ladattavaa lisäsisältöä on käytetty uusien merkityksettömien sivutehtävien, kokonaan uusien tarinoiden tai pelkistetyimmillään aseiden sekä asusteiden kauppaamiseen. Alan Waken lähestymistapa kertoa tarinaa kahden pelin välimaastosta on uusi, joskin sen onnistuminen epäilytti alusta saakka. Tässä on myös yksi Alan Waken lisäosien ongelmista. Tarinaa ei voi viedä lisäosissa liikaa eteenpäin, koska muuten Remedyä syytettäisiin keskeneräisen pelin julkaisemisesta ja rahastuksesta. Toisaalta pelaajat eivät hyväksy pelkkään toimintaan keskittyviä laajennuksia, vaan haluavat tietää lisää juonesta. Nämä huomioiden The Writer on hyvä laajennus, jonka 560 pisteen hintalappu ei tunnu ollenkaan liian kovalta.Lopulta Alan Waken tarina jää niin auki, että vielä läpipeluun jälkeenkään ei tajua täysin missä Alan on, onko hän edes järjissään ja millä hän ongelmista selviytyy. Lukuisista kysymyksistä huolimatta tapahtumat jäävät lopulta varsin rauhalliseen tilanteeseen, josta Alan Wake 2:n on hyvä ponnistaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi