Sitkeästi huhuissa pyörinyt remasteroitu Mass Effect -trilogia ei jäänyt sittenkään pelkäksi unelmoinniksi, sillä fanien riemuksi Electronic Arts julkisti vihdoinkin kauan ounastellun kokoelman debyyttitrailerin viime vuoden marraskuussa. KonsoliFIN pääsi taannoin kurkistamaan pellin alle, mitä kaikkea päivitetty versio onkaan syönyt.

Avaruusooppera on täällä taas

EA piti keskiviikkona 27.1. virtuaalisen lehdistötilaisuuden, jossa Mass Effect Legendary Editionista oli kertomassa ohjaaja Mac Walters, tuottaja Crystal McCord sekä ympäristön ja hahmonluonnin ohjaaja Kevin Meek. Projekti sai alkunsa pienen ydintiimin toimesta vuonna 2019, kun Biowarella oli vihdoin tilaisuus palata alkuperäisen trilogian pariin. Walters kertoikin heti tilaisuuden alussa, että alkuperäisen Mass Effect -kolmikon pariin palaaminen oli hänen henkilökohtainen unelmansa, joten peli on tehty faneja silmällä pitäen. Tätä argumenttia tukee se, että studio teki tiivistä yhteistyötä muun muassa striimaajien ja cosplayaajien kanssa.

Rajallisten resurssien vuoksi peli ei tule olemaan alusta pitäen uusiksi tehty remake, vaan nykypäivän vaatimuksia paremmin vastaava remasterointi. Pelimoottori on sekin edelleen sama, joka saattaa olla joillekin pelaajille pettymys. Tapahtumassa nähty materiaali kuitenkin osoitti, että Unreal Engine 3 taipuu edelleen nykypäivän graafisiin kikkoihin sangen mainiosti.

Peli hyödyntää uusien laitteiden ominaisuuksia, kuten nopeampia lataustaukoja, nykyaikaisempia efektejä, 60 freimin ruudunpäivitystä, 4K-resoluutiota sekä HDR:ää. Lisäksi kymmenien tuhansien tekstuurien resoluutiota on nostettu. Säteenseurantaa ei valitettavasti pelissä ole.

Hifisteille ei ole luvassa suuria muutoksia, sillä Dolby Atmos- ja PS5:n 3D Tempest Audio -tukea ei pelistä löydy. PC:llä ”mässykokoelma” saa edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi tuen padille, korkeammille virkistystaajuuksille sekä ultraleveälle laajakuvalle (21:9).

Alkuperäistä trilogiaa tehdessä studio oli aina seuraavaan osaan mentäessä viisaampi ja osasi hyödyntää silloista rautaa paremmin. Tietynlainen jatkuvan kehityksen taakka on poissa, sillä Biowaren kehittynyt tietotaito pystyttiin valjastamaan tällä kertaa erityisesti ykkösosaan, joka on ikääntynyt kolmikosta selkeästi heikoiten. Nyt trilogia tuntuu yhtenäisemmältä kuin koskaan. Tämä koskee myös pelin kontrolleja sekä HUDia, jotka ovat joka osassa nyt samat.

Kyllä, tämä käsittää myös Makon. Koslaa päivitetään nopeusboostilla, vaihtoehtoisella näppäinasettelulla sekä uudistetuilla fysiikoilla.

Yllä Mako alkuperäisellä ja päivitetyllä maalikerroksella. Ero on melkoinen!

Komentaja Shepardin kootut kasvot ja kampaukset

Pelin päähenkilö komentaja Shepard luodaan tuttuun tapaan pelin alussa vapaavalintaisella sukupuolella varustettuna. Yhtenäisyysteema koskee myös hahmonluontiominaisuuksia, sillä nekin ovat koko trilogian osalta nyt samat. Lisäksi Bioware on lisännyt tukun uusia vaihtoehtoja, kuten laajemman skaalan ihonvärejä.

Ehostukset eivät koske pelkästään Shepardia, sillä niin pääsankarin kuin tiimiläistenkin vermeet ja työkalut ovat yksityiskohtaisempia. Valitettavasti animaatioihin ei ole koskettu, vaan ne on jätetty lähes ennalleen, jotta mikään olemassa oleva koodinpätkä ei menisi rikki.

Tekijätiimin mukaan muutostyöt olisivat vaatineet paljon aikaa ja lisäksi toimenpiteet olisivat aiheuttaneet dominoefektin, joka olisi rikkonut muitakin osa-alueita, kuten kameraa ja suojamekanismia. Kasvoihin liittyviä outouksia, kuten kieroon katsomisia on kuitenkin saatu siloteltua. Tämä tekee välianimaatioista huomattavasti uskottavampia.

Tupakkamies on aina tupakkamies.

Sisältöä elämään

Mass Effect -kokoelma sisältää kaiken aiemman lisäsisällön, joka trilogiaa varten on tuotettu. Tämä käsittää niin tarinasisällön, promotavarat kuin varustepaketitkin. Mass Effect 3:n lopetuksen osalta tämä tarkoittaa sitä, että mielipiteitä jakanut Extended Cut eli pidennetty loppukohtaus on nyt vakiona mukana. Ohjaaja Walters vahvisti hänkin lopetuskohtauksen olevan nyt virallisesti osa pelin kaanonia.

Täysin uutta sisältöä peli ei ole saamassa. Moninpelin ystäville on puolestaan luvassa huonoja uutisia, sillä vaikka kyseistä pelimuotoa ei ole tiimin mukaan unohdettu, Bioware keskittyi päivitetyssä painoksessaan ensisijaisesti yksinpelisisältöön. Ainakaan julkaisun yhteydessä verkkomähinät eivät näillä näkymin onnistu.

Kaiken kaikkiaan päivitetty Mass Effect -kokoelma vaikuttaa sangen lupaavalta, joskin moninpelin puute saattaa sapettaa joitakin. Kokonaan uusi osa on sekin tekeillä, mutta siitä on nähty vasta lyhyt kiusoittelutraileri. Lisätietoa odotellessa on siis hyvä tilaisuus nousta Normandyn kyytiin!

Mass Effect Legendary Edition julkaistaan 14.5.2021 PC:lle, Xbox Onelle ja PS4:lle uusimman sukupolven tuella varustettuna.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Studiot: 
Julkaisijat: