Sarjakuvasankareista pitävät ovat saaneet makeaa mahan täydeltä viime vuosien aikana. Elokuvateatterien tarjontaa tutkiessa ei ole voinut olla huomaamatta Marvelin supersankarileffojen esiinmarssia. Hiljalleen myös astetta rosoisempaa tarjontaa tuottava DC Comics on hypännyt samaan vuosittaisten julkaisujen tahtiin. Pelipuolella tuotanto ei ole ollut aivan yhtä ylimitoitettua, vaikka lepakkomies onkin liidellyt Rocksteadyn onnistuneissa toimintaeepoksissa useampaan kertaan. Seuraavaksi näkemyksensä Batmanista tarjoilee tarinavetoisilla seikkailupeleillään ihastuttanut Telltale Games.

Hyvät, pahat ja rumat

Ensin hyvät uutiset: Telltalen Batman aloittaa kautensa vahvasti Realm of Shadows -avausosalla. Mallikkaasti rytmitetty episodi pudottaa pelaajan Batmanin saappaisiin keskelle kaupungintalon ryöstöä. Naamioituneet roistot ovat arkaluonteisen materiaalin perässä, mutta niin on myös Gothamiin äskettäin saapunut Kissanainen. Räjähtävän alun jälkeen tarina ottaa asteen verran rauhallisemman, dialogipainotteisen lähestymisen juoneen. Reaktiotesteistä koostuvien toimintakohtauksien vastapainoksi tekijätiimi keskittyy kiitettävän paljon lepakkomiehen siviilihenkilöllisyyteen, Bruce Wayneen. Yön ritarin ongelmat eivät rajoitu vain illan pimeyteen.

Tekijätiimin visio synkästä Gothamista on melko perinteinen, eikä suuria yllätyksiä nähdä ensimmäisen osan aikana. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tarinassa olisi vetoa. Rikollispomo Falconen lisäksi hahmogalleriaa täydentävät reportteri Vicki Vale, uskollinen hovimestari ja neuvonantaja Alfred sekä pari Batman-universumin vakiokasvoa. Ääninäyttelypuoli koostuu rautaisista ammattilaisista Troy Bakerin ja Laura Bailey’n antaessa uskottavuutta jo valmiiksi pätevälle käsikirjoitukselle.

Käsikirjoitus ja ääninäyttelypuoli pitävät parituntista episodia pinnalla teknisten osa-alueiden toimiessa käsijarruna.

Studiolle tutut valinnat eivät ole yhtä dramaattisia kuin esimerkiksi The Walking Deadissa. Päätökset vaikuttavat oikeastaan vain supersankarihahmon moraaliseen selkärankaan. Paatuneiden rikollisten kurittamisessa ja kuulusteluissa ylireagoiminen lankeaa pelaajan omatunnolle. Tarina ei toki ole pelkkää väkivaltaa, sillä päiväsaikaan käydyn politikoinnin ohessa Battis tutkii myös rikospaikkoja sekä johtolankoja. Tapahtumien päättely havaintojen pohjalta on simppeliä mutta hauskaa.

Sitten ne tutut ongelmat, jotka ovat jälleen kerran teknisellä puolella. Arvostelussa ollut Xbox One -versio piirretään matalalla 1280x614 resoluutiolla, eikä PlayStation 4:llä tilanne ole paljoa parempi. Surkeasta resoluutiosta huolimatta ruudunpäivityksen kanssa on suuria ongelmia pitkin episodia. Ajoittain kuva takeltelee silmiinpistävästi jopa pelin rauhallisimmissa osuuksissa. Ei auta kuin toivoa, että Telltale saa parannettua yleiskokemusta edes hyväksyttävälle tasolle päivitysten kautta. Tällä hetkellä Batman: The Telltale Series ei ole sulavuutta nähnytkään.

Sama vanha virsi

Telltalen pelien arvostelut alkavat toistaa samaa kaavaa nimikkeistä toiseen. Käsikirjoitus ja ääninäyttelypuoli pitävät parituntista episodia pinnalla teknisten osa-alueiden toimiessa käsijarruna. Surkeaa resoluutiota ja laahaavaa ruudunpäivitystä on vaikea hyväksyä, varsinkin kun samat ongelmat toistuvat vuodesta toiseen. Kaikesta huolimatta Realm of Shadows sysää mielenkiintoisen päätarinan pyörät pyörimään esitellessä samalla tukun tuttuja sivuhahmoja. Jatkoa odottaa innolla, mutta samaan aikaan takaraivossa painaa masentava fakta: pelimoottoria ei vaihdeta kesken kauden.

3/5

Kiitos Telltale Gamesille Xbox One -arvostelukoodista.

Kommentit

Mystistä kyllä, että Telltale ei saa optimoitua episodiseikkailujaan toimivaan muotoon, on sitten alusta mikä tahansa. Mikä lie sitten syö Cel shadinging seikkailuissa resursseja niin paljon.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi