Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Buku Sudoku

Julkaisija: Microsoft Kehittäjä: Merscom LLC
Julkaisupäivä: 28.5.2008 Lajityyppi: Puzzle
Pelaajia: 1-4, Live 2-8 Live-tuki: Pelituki, tuloslistat
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 800 pistettä (10 euroa)
Koko: 48 Mt Muuta:

Sudoku on kolmisenkymmentä vuotta vanha Japanista tuleva logiikkapeli. Monet suomalaiset tutustuivat tähän itämaiseen aivopähkinään sanomalehden välityksellä, kun Hesariin alkoi kolme vuotta sitten ilmestyä pikkuruisia numerolaatikoita. Yksinäisen numeron (japanin sanoista sū doku) pulmakulmia on sittemmin ratkottu Suomessakin iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tähän markkinarakoon iskee Merscom LLC, joka pyrkii Buku Sudokulla syrjäyttämään paperisen esikuvansa. Lieneekö vanhassa vara parempi?

Sudokut ratkaistaan täyttämällä vajaa ruudukko merkeillä, jotka pitää päätellä jo valmiina olevien merkkien avulla. Nämä täytyy järjestää niin, että jokaiseen sarakkeeseen, riviin ja ruutuun tulee samat symbolit. Yleisimmin tehtävissä käytetään numeroita yhdestä yhdeksään, mutta vaikeimmat haasteet sisältävät jo kirjamiakin. Numeroviidakosta huolimatta matemaattisia taitoja ei vaadita. Sudokun salat aukeavat loogisella päättelyllä.

Bukun yksinpeli on karu ja koruton, mutta yhdessä harjoittelutilan kanssa se opettaa ratkontatekniikat tehokkaasti. Samalla tutuiksi tulevat myös eri ohjaustavat. Niille, jotka haluavat sooloilla, tarjotaan yksittäisiä sudokuja vaihtelevilla ruudukkomitoilla ja vaikeustasoilla. Toinen yksinpelimuoto on aikahaastetila, jossa tähdätään vähemmän yllättävästi mahdollisimman nopeaan suoritukseen. Pulmakulmien helpottamiseksi yksinpelitilassa voi hyödyntää kahta ratkonta-apuria – pistesaaliin kustannuksella.

Moninpeli tarjoaa pitkäaikaisempaa hupia sudoku-mestareille. Pelimuodoissa löytyy, aina yhteistyömoodista joukkuekisaan. Kilpailuhenkisimmät voivat ottaa yhteen dramaattisuutta huokuvassa kaksintaistelussa, jossa voittaja vie kaiken, ja hävinnyt osapuoli jää nuolemaan haavojaan. Peliseuraa löytyi kiitettävästi, eikä pieni verkkoviivekään haittaa ratkontaa. Mitään sudoku-turnauksia ei ole, mutta rankattuja otteluja pelaamalla voi kohottaa sijoitustaan tulostaululla.

Buku Sudoku ottaa liikaa varman päälle. Yksinpeli käy todella pian tylsäksi erikoisuuksien puuttuessa. Kynä ja paperi -kombinaatio on huomattavasti mielekkäämpi vaihtoehto. Moninpelissä on yritystä, mutta 800 pisteen satsaus on liikaa. Sudoku-konsepti ei sovi kotisohvan perukoilta ohjaimella pelattavaksi vaan pikemminkin bussimatkaa lyhentämään, ja siihen tarpeeseen ei XBLA-versio ulotu. Vanha konsti on parempi kuin ruudukollinen uusia.

 

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi