Päättymätön Peli on kolmen jyväskyläläisen talkoovoimin tekemä dokumentti, jossa esitellään neljä miestä ja heidän rakas harrastuksensa. Yhteisenä intohimona kaikilla on retropelaaminen. Elokuva kertoo kuinka nämä herrat jaksavat vielä aikuisenakin innostua vanhoista peleistä sekä konsoleista. 

 

Elokuvassa retroharrastuksestaan kertovat kuopiolaiset Petteri Suomalainen ja Paolo Carrassi sekä helsinkiläiset Riku Korhonen ja Ari Tommiska. Lisäksi kuullaan digitaalista kulttuuria tutkivan Jaakko Suomisen ajatuksia.

Indiedokumentti on tehty harrastajavoimin. Ohjauksesta, kuvauksesta ja leikkauksesta vastaavat Ere Ek ja Jenny Huttunen, kun taas tuottajana ja käsikirjoittajana toimii Minttu Manninen. Heitä kaikkia yhdistää vuosien kokemus medialalta.

Retropelaaminen on harrastus

Dokumentti keskittyy kertomaan, miten elektroninen harrastus on vaikuttanut haastateltavien elämään. Ajatuksia vaihdetaan niin yksin kuin yhdessä. Mukana nähdään esimerkiksi kuinka Rikun ja Arin järjestämä retropelitapahtuma menestyy. 17-vuotiaana retropelikauppa RikuCo Oy:n perustanut Riku avaa myös yrittäjän arkea. 

Arin mukana päästään katsomaan laiteistoa aina vanhoista kotitietokoneista lähtien sekä tutustumaan Helsingin tietokone- ja konsolipelimuseoon. Petteri ja Paolo tutustuttavat peleihin sekä Facebookissa ylläpitämäänsä suosittuun retroaiheiseen Pelikonsolit ja pelit -ryhmään.

45-minuuttinen dokkari perehdyttää retropelaamisen saloihin ja auttaa ymmärtämään millainen harrastus on kyseessä. Elokuvan aikana eniten esitellään Nintendon laitteistoa ja sen parhaimpia pelejä. Erityisesti vanha 8-bittinen Nintendo saa osakseen huomiota. Harrastajat kertovat myös tavaroidensa hinnoista sekä niiden keräilyarvosta. Katsojan kannattaakin lopputekstien jälkeen katsoa löytyykö omasta varastosta vanhempia retrotarvikkeita.

Ammattimaisesti toteutettu dokumentti

Aiheesta olisi saanut syväluotaavammankin dokumentin, jossa olisi ollut mukana myös muiden laitevalmistajien konsoleita ja pelejä. Kolme varttia menee nopeasti retroilun parissa ja jättää katsojan janoamaan lisää tietoa sekä tarinoita harrastuksen takaa. Päättymätön Peli voisi toimia paremmin esimerkiksi dokumenttisarjana. Se on tälläisenaankin erittäin ammattitaitoisesti tehty ja toteutettu teos, jonka kelpuuttaisi vaikka Yleisradion jakeluun. Näin suuri panostus harrastuksen dokumentointiin vapaaehtoisvoimin on kerrassaan ihailtavaa. 

Päättymätön Peli -dokumenttielokuvan voit katsoa alta.

 

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi