PlayerUnknown’s Battlegrounds, kavereiden kesken PUBG, kohosi PC:llä yllätyshitiksi maaliskuisen early access -julkaisunsa aikoihin. Versionumeroa 1.0 odotellessaan räiskinnän suosio on sittemmin siivittänyt sen jopa Steamin suosituimmaksi peliksi. Kehittäjä Bluehole takoo raudan ollessa kuumaa, ja olisihan typerää olla tuomatta PUBGia myös hyviä räiskintöjä janoavien konsolipelaajien ulottuville. Ensimmäisenä vuoron saa Xbox One ja tämän pelien raakaversioita tarjoileva Game Preview -ohjelma.

Game Preview ja keskeneräisyyden kirot

PUBGin tuominen keskeneräisenä vielä paikkaansa haeskelevaan Game Preview -ohjelmaan on rohkea veto Blueholelta ja julkaisijana toimivalta Microsoftilta. Kaikesta toteutuksesta nimittäin näkyy kyseessä olevan todellakin keskeneräinen tekele selkeine graafisine sekä pelillisine puutteineen. Ymmärtävätkö alati kriittiset pelaajat tämän, vai teilataanko PUBGin konsoliversio heti kättelyssä epäonnistuneeksi raakileeksi, jolta se kieltämättä nykyisessä kuosissa tuntuu.

Kaikesta toteutuksesta nimittäin näkyy kyseessä olevan todellakin keskeneräinen tekele selkeine graafisine sekä pelillisine puutteineen.

Paistinpannulla päähän

Pelikonseptia ei lähdetä muuttamaan PC:ltä, eikä ole syytäkään. Tuossa tuokiossa valikoituvat sata pelaajaa viskataan laskuvarjo selässä valtaisalle saarelle tarkoituksenaan olla juurikin se vihoviimeinen selviytyjä. Jotta homma ei muuttuisi tuntien pituiseksi piilotteluksi, supistuu taistelutanner hiljalleen kasaten osallistujat vaivihkaa lähemmäs toisiaan. Tästä huolimatta hutilointi ei ole hyväksi, sillä ennen lopullista kliimaksia täytyisi oma hahmo saada varusteltua kyllin tehokkailla tuliluikuilla ja miksei samassa tohinassa myös tyylikkäillä kostyymeillä. Ympäristöön ripotellaan lisäksi ajoneuvoja, joiden avulla uhkaavasti pienenevän taistelukentän sisällä pysyminen on selkeästi helpompaa. Kahinoihin voi osallistua oman valintansa mukaan joko yksinäisenä sutena, kahden hengen köörinä tai neljän tiimeissä.

Pelisessiot kestävät parista minuutista puoleen tuntiin niin tuurielementistä kuin pelaajan kärsivällisyydestäkin riippuen – puhdasta taitoa toki unohtamatta. Ajoittain laskuvarjolla aivan lähimaastoon loikkaava vihollinen voi teilata pelaajan ensimetreillä, joskus taas loppukahinoihin selviää vaivihkaa näkemättä lainkaan toisia osallistujia. Kunhan kuolo korjaa, alkaa sykli uudelleen alusta. Simppeli ja ennen kaikkea koukuttava peli-idea toimii kuin junan vessa, mutta kuinka Xbox One pysyy vauhdissa mukana?

Töksähtelemistä, notkahtelua ja kaatuilua

Ei järin hyvin, ainakaan ensikosketuksen perusteella. PlayerUnknown's Battlegrounds ei ole teknisesti huippulaatua tietokoneilla, mutta tällaisenaan Xbox One -painos jää vielä selvästi PC-version jalkoihin. Aivan jatkuvasti notkahteleva ruudunpäivitys matelee erityisesti kahinoiden alkuvaiheessa todella alhaisella tasolla, usein jopa häiritsevissä määrin. Lisäksi karkean karkean näköiset tekstuurit piirtyvät ruudulle monesti harmittavan viime tingassa, jos ollenkaan. Jopa bugisen ja vääriä viestejä suoltavan päävalikon käyttäminen on tällaisenaan tuskallista. Paristakymmenestä pelatusta kamppailusta kolme päättyi ennen aikojaan pelin kaatumiseen, joten tälläkään saralla homma ei vielä toimi kuten Strömssössä. Vastikään julkaistu Xbox One X suoriutuu urakasta karvalakkimasiinaa paremmin, mutta eipä tekniikka suoriudu järin hyvin monsterikonsolillakaan. Paljon täytyy Blueholen koodareiden saada aikaiseksi optimoinnin puolella, mikäli peli halutaan saada virallisesti ulos vaikkapa vuoden 2018 aikana.

Kapulakontrollit kohtuullisessa kunnossa

Konsolipainos on kohtuullisen suora käännös PC-puolelta, eikä kahden version välille ole toistaiseksi lähdetty tekemään suurta kuilua. Valikon käyttäminen ja esimerkiksi aseiden tuunaaminen on täten kohtuullisen hidasta, joskin kontrollit iskostuvat luonnollisesti jatkuvasti paremmin selkärankaan. Itse pelaaminen onnistutaan kääntämään padin tateille ja napeille ilahduttavan mainiosti. Erilaisiin tähtäysavustuksiin tottuneet konsolistit voivat tosin olla aluksi hätää kärsimässä järjettömän haastavan sihtauksen kanssa – onneksi jokainen tattiensa kanssa tuskaileva on kahinoissa samalla viivalla. Mitään järin radikaaleja muutoksia ei pienistä murheenkryyneistä huolimatta tarvitse tehdä, jotta pelaaminen luonnistuu lopulta mukavasti myös Xbox Onen maanmainiolla kapulalla.

Purukumilla me paikkasimme sen

En epäile hetkeäkään, etteikö PlayerUnknown's Battlegrounds muodostuisi hitiksi kriittisen konsoliyleisön keskuudessa. Nerokkaasta ja hämmentävän koukuttavasta peruskonseptista sekä kohtuullisen toimivista kontrolleista valettu perusta on jo kasassa – nyt täytyisi vain saada tekninen puoli nykyistä purukumilla kasassa pysyvää tekelettä parempaan kuosiin.

Päivityksiä odotellessa.

Kirjaudu kommentoidaksesi