Ennakossa Conker: Live & Reloaded

Julkaisija: Microsoft
Kehittäjä: Rare
Pelin kotisivu


Nintendo 64:n valloittavan rääväsuinen Conker herää henkiin Xboxilla, kun Microsoft julkaisee pelin rankasti ehostetun uusintapainoksen kesällä 2005. Kuvaavasti nimetty Conker: Live & Reloaded on samalla tuotteen kehityksestä vastaavalle Rarelle viimeinen tilaisuus näyttää osaamistaan ja puhdistaa viime vuosina pölyttynyt kultalogonsa ennen siirtymistä uuden sukupolven konsoleille.Rare on panostanut todennäköisesti eniten Conker: Live & Reloadedin moninpeliin. Peli on pelattavissa yhden konsolin rajoissa sekä Xbox Liven ja System Linkin välityksellä maksimissaan 16 pelaajan kesken. Joukkuepelaamiseen pohjautuva moninpeli tukee myös tekoälyhahmoja ja kulkuneuvoja.


Moninpelissä on kaksi erillistä taustatilannetta, vanha sota ja tulevaisuuden sota, jotka käydään nallekarhujen ja oravien välillä. Vanha sota lainaa aineksia toisesta maailmansodasta, ja tulevaisuuden sota sitä vastoin muistuttaa Terminator-elokuvista. Lupausten mukaan moninpeli sisältää järjestyksessä eteneviä kampanjatehtäviä sekä tavanomaisia tappomatseja. Hyvistä suorituksista peli palkitsee pelaajiaan mitaleilla ja avattavalla sisällöllä. Omaa menestystään voi seurata Live-tilastojen avulla, ja myös ladattavaa materiaalia tullee ajan myötä tarjolle.


Mielenkiintoiseksi moninpelin tekee se, että pelaajat eivät kamppaile tasavertaisilla hahmoilla – toisin kuin esimerkiksi Halo 2:ssa. Kuusi eri hahmoluokkaa yhdessä omien aseidensa ja kykyjensä kera tarjoavat vaihtelua ja erikoistumismahdollisuuksia oman joukkueen sisällä:  • Grunt on vaihtoehdoista monipuolisin, sillä hahmo on perusvarma jokapaikan höylä. Pääaseenaan hahmolla on kolmipiippuinen Sturm 21, joka kylvää luoteja joko kolmen ryppäissä tai 50-laakisen lippaan nopeasti tyhjentävänä automaattitulena. Gruntin ainoa erikoisuus on mahdollisuus parantaa itseään, jos siihen annetaan aikaa.


  • Sneeker eli hiippailija tappaa lähietäisyydellä, mutta on heikko pitkillä matkoilla. Hiippailijan pääase on Sabre-miekka, jota voi käyttää sekä hyökkäämiseen että puolustamiseen. Sabren voi myös ladata voimakkaamman iskun tuottamiseksi. Hiippailijan vaarallisuutta lisäävät hahmon kyky liikkua näkymättömänä ja teeskennellä kuollutta.


  • Demolisher vakuuttaa paitsi järkälemäisellä ulkomuodollaan myös raskaalla aseistuksellaan. Tuhoaja tekee tuhojaan singollaan niin vastapuolen hahmoille kuin kulkuneuvoillekin. Asepäivityksen myötä singon raketteja voi myös kauko-ohjata. Lisäksi hidasliikkeinen Demolisher voi siirtyä hetkeksi Berserk-tilaan, joka mahdollistaa tavallista suuremman liikenopeuden ja ylimääräisen maahyökkäyksen.


  • Long Ranger, pelin tarkka-ampuja, on aina vaarallinen lukuun ottamatta lähietäisyyksiä. Infranäkymän avulla hahmo voi etsiä vihollisten piilopaikkoja koko taistelukentältä. Kaksi zoomia – tai päivityksen kanssa kolme – omaava Widowmaker-tarkkuuskivääri on Long Rangerin pääase. Asetta voi käyttää joko seisten, kyykystä tai makuuasennosta.


  • Sky Jockey on valittavista hahmoista ainoa, joka voi ohjastaa Steed- ja Mule 52 -lentokonetta. Maalla kevyitä DP 500 -aseita käsissään kantava pilotti on muita hahmoja vähäpätöisempi.


  • Thermophile yhdistää liekit ja lääkkeet. Hahmon pääse on Sinurator, napalmia tai happoa sylkevä liekinheitin, jonka tuhovoima tosin tuntuu vain lyhyillä matkoilla. Thermophile ei ole kuitenkaan täysin avuton saatikka hyödytön, sillä hahmo osaa parantaa paitsi itsensä myös joukkuetoverinsa.


Kattavan moninpelin ohella Conker: Live & Reloaded sisältää N64-hitti Conker's Bad Fur Dayn yksinpelin audiovisuaalisesti modernisoituna ja sensuroimattomana. Conker-poloinen löytää rankan baari-illan jälkeen itsensä teiltä tietämättömiltä ja ajautuu mitä erikoisempiin tilanteisiin. Hyppelyä, seikkailua, räiskintää ja hurjastelua tarjoava peli lainaa aineksia kohtauksiinsa suosikkielokuvista, kuten Pelastakaa sotamies Ryan, The Matrix, Alien ja Kummisetä, ja soveltaa niitä hykerryttävästi omaan maailmaansa.


Pelin demoversio lupaa hyvää lopullisen tuotteen kannalta. Kokeiltavaksi tarjottu tehtävä alkaa Conkerin herätessä oravien maihinnousuveneestä autuaan tietämättä edessä odottavasta helvetistä. Maihinnousukohtaus on matkittu pääpiirteiltään edellä mainitusta Tom Hanksin tähdittämästä sotaelokuvasta ja antaa selkeän kuvan pelin raakuudesta. Kauniin värikäs ja pörröinen, ehkä jopa söpö yleisilme kätkee alleen mansikkamehulla mässäilevää K18-materiaalia kameran linssiin lentävistä veriroiskeista irronneisiin ruumiinosiin. Toimintaan keskittyvä demo päättyy myöhemmin syvällä nallekarhujen tukikohdassa ruiskeita viskovan lekurinallen kukistamiseen ja sähkötuoliin sidotun oravan auttamiseen.


Demo on ulkoisesti valmiin oloinen ja toimiva, mutta lähempi tarkastelu paljastaa muutamia ryppyjä, jotka olisi syytä silittää kesään mennessä. Ensinnäkin pelituntumaan pääseminen vie hetken, sillä Conker on aseettomassa tilassa varsin herkkä ohjastettava, eikä kameramies aina pysy vikkelän vipeltäjän liikkeissä mukana. Tämän vastapainoksi aseen kanssa kulkiessa, jolloin kamera lukittuu oravan taakse lievästi tämän oikealle puolelle, tähtäimen kääntely vaikuttaa räiskintäkohtausten pahimmillaan kaaosmaisen luonteen huomioiden turhan säyseältä. Aikansa pelattuaan pelimekaniikan luonteenpiirteisiin kyllä tottuu ja mahdollisia ongelmatilanteita oppii varomaan, mutta ohjainta on silti vaikea unohtaa. Hienosäätöä kaipaisivat myös äänet, joiden ajoitus on pahimmillaan häiritsevästi pielessä.


Kokonaisuutena demo sai kuitenkin vakuuttuneeksi Conkerin viihdyttävyydestä, ja alkuperäisen N64-pelin perusteella valmiin, toivon mukaan huippuunsa hiotun tuotteen tarjonta pitäisi olla sopivan monipuolinen. Pehmeän ulkoasun alle haudattu aikuismainen ote ja ennakkoluuloton huumori tekevät jo pelkästään lyhyestä ja yksipuolisesta kokeiluversiosta kumman vetovoimaisen välipalan, jota on maistettava yhä uudelleen ja uudelleen. Mustavihreisiin vaihtaneen Conkerin asenteen voi jokainen testata Official Xbox Magazinen joulunumeron mukana tulleella kansilevyllä. Jos numeroa ei kaapista löydy tai sen hankintaan ei ole mahdollisuutta, koko demon voi katsoa läpi kolmessa osassa alla olevia videoita hyväksikäyttäen.


Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi