Ennakossa Wiin uudet kujeet

Vuoden 2006 lopussa Wii-konsoli tuli kauppojen hyllyille ja jokainen pääsi itse testaamaan ominaisuuksia, joilta luvattiin vallankumouksellista otetta pelaamiseen. Wii sai kuin saikin kehuja hauskasta lähestymistavasta videopeleihin, mutta myös kritiikkiä satoi Nintendon niskaan. Monet pitivät Wiimotea liian epätarkkana, jotta Wiille voisi kehittää ohjauksellisesti mullistavia pelejä.

Tämän vuoden E3-messuilla Nintendolla oli uusi mato koukussa: liikkeentunnistusta parantava MotionPlus-lisälaite. KonsoliFIN pääsi testaamaan Wiimoten perään kiinnitettävää palikkaa Wii Sports Resortissa sekä tunnelmoimaan New Super Mario Bros. Wiissä. Nyt saat tietää, mitä Jooseppi ja Cubase keskeneräisistä peleistä ja MotionPlussasta ajattelivat.

Joosepin tunnelmat Wii Sports Resortin lajeista

"Pääsimme testaamaan Wii Sports Resortin kymmentä eri urheilulajia. Lopullisessa versiossa lajien määrä on kasvanut viiteentoista, mikä on huomattavan paljon korkeampi lukumäärä kuin alkuperäisen Wii Sportsin viisi. Jo talvisodasta asti on tiedetty, että tärkeintä ei ole määrä vaan laatu, joten oli hyvä päästä itse toteamaan uudistusten toimivuus. Wii MotionPlus-lisälaite on epäilemättä teknisesti toimiva, mutta kuinka hyvin kehittäjät osaavat käyttää uutuutta hyväkseen pelejä tehdessään? Nopealla testaamisella ei voi kovin syväluotaavaa analyysiä antaa, joten keskityin muutamaan lajiin hiukan tarkemmin. Näin saa paremman käsityksen pelimekaniikasta.

Etukäteen odotetuin laji on varmasti monien mielestä miekkailu. Aikaisemmin ilmestyneistä peleistä vain Star Wars: Force Unleashed on hiukan onnistunut luomaan miekkailun fiilistä. Siinäkin lyöntisuuntia oli vain viisi, joten täysin intuiivisesta toiminnasta ei voida puhua. Resortin miekkailu yllättää positiivisestai: lyöntisuuntia on ennaltamääräämättömän paljon, ja pelihahmo seuraa pelaajan liikkeitä tarkasti. Pelimekaniikka on toteutettu siten, että moninpelissä pelkällä huitomisella ja vatkaamisella ei pärjää, vaan lyöntien ajoitus ja suunta on valittava huolellisesti. Yksinpeli on perinteinen zombi-moodi, jossa vastustajat vyöryvät päälle ja pelaajan tehtävänä on laittaa ne poikki ja pinoon. Viihdyttävää ja yksinkertaista menoa, jota voi rinnastaa tietyllä tavalla Wii Sportsin nyrkkeilyn yksinpelitilaan.
 

Toinen paljon testaamani laji oli jousiammunta, joka osoittautui erittäin toimivaksi ja haastavaksi
ajanvietteeksi. Wiimote ja Nunchuk toimivat jousen korvikkeena ja pelaaja tekee täysin saman liikeradan kuin oikeasti jousella ampuessaan. Meidän molempien paikallaolijoiden mieleen nousi vain yksi kysymys: milloin näin hieno ja toimiva pelimekaniikka löytää tiensä johonkin vakavampihenkiseen roolipeliin?

Koripallonheittely perustuu enemmän ajoitukseen kuin oikean liikeradan löytymiseen, mikä tekee tästä lajista helposti lähestyttävän. Haastetta toki löytyy siinä että saman toiminnon saa toistettua mahdollisimman usein ja virheettömästi. Summa summarum: helppo aloittaa pelaaminen mutta hankala saada huippupisteitä.

Pöytätennis oli lievä pettymys. Se kyllä toimii teknisessä mielessä hyvin, eikä harhalyöntejä tapahtunut, mutta pöytätennis tuntui jotenkin aivan samalta kuin normaali tennis Wii Sportsissa. Voi olla että syvällisempi pelimekaniikka avautuu vain ajan kanssa, joten ei vielä kannata antaa viimeistä tuomiota.

Kaiken kaikkiaan Wii Sports Resort on suuri hyppäys eteenpäin alkuperäiseen Wii Sportsiin verrattuna. Pelin graafinen yleisilme on kohentunut, ohjaus on muokattu toimivaksi ja lajien määrä on kasvanut. Hiukan yllättäen Resort on aika komea peli, jossa ruudunpäivitys pysyy tasaisena ja kaikesta huokuu laadukkuus."

Jooseppi kertoo New Super Mario Bros. Wiistä

"Pelin idea on samaan aikaan raikas että vanhanaikainen. Mennyttä aikaa edustaa perinteinen 2D-maailmaan sijoittuva tasohyppelypelimekaniikka, joka on tuttu jo ensimmäisistä Super Mario -peleistä 1980-luvulta. Uusinta uutta on kilpailuhenkisen, korkeintaan neljän pelaajan yhteistyöpelitilan lisääminen genreen. Juju on siinä, että pelaajat voivat avittaa halutessaan toinen toistaan ja näin helpottaa pelaamista. Eteneminen ei kuitenkaan keskeydy vaikka pelikaverin kuolo korjaisi, joten kaverin avittaminen ei ole oikeasti pakollista, vaan se on enemmänkin humanitäärinen ja kaunis ele. Itse asiassa uusin Super Mario ei anna minkäänlaista sanktiota petollisuudesta ja toisen hahmon hautaan toimittamisesta. Tämä luo peliin kokonaan omanlaisensa fiiliksen, sillä vieressä menevä Mario voikin olla Luigin pahin vihollinen. Kaikessa on periaatteessa pieni kilpailullinen elementti: ensimmäisenä sienet ja lisäelämät kerännyt saa ne myös pitää. Yhteistyöpelitila on "hyppää mukaan kesken pelin"-tyylinen, eli pelaajia voi tulla lisää tai poistua pelistä ilman taukoja.

Pelimekaniikka on aivan samanlainen kuin DS-versiossakin: ohjattavuudeltaan pyöreä ja hiukan liukuva. Hahmo ei vastaa niin terävästi käskyihin kuin vanhoissa Marioissa, mutta kontrollit ovat kuitenkin samaan aikaan helpot ja syvälliset. Pelissä on paljon erilaisia liikkeitä ja toimintoja, mm. kierrehyppy ja toisen hahmon kantaminen. Tekninen toteutus on samaa sarjaa käsikonsoliversion kanssa, laadukasta ja viimeisteltyä sekä tietysti aidosti kaksiulotteista grafiikkaa. Kenttiä pitäisi olla valmiissa pelissä todella runsaasti, joten pelattavaa pitäisi riittää."

MotionPlus yllätti Cubasen

"Wii Sports Resortin ennakkotestaus vakuutti, että Wii pystyy tunnistamaan liikkeet tarkasti MotionPlus-lisäpalikan avulla. Oli erittäin hauska huomata, miten pelaaminen ei onnistunutkaan enää pelkästään rannetta vispaamalla sohvan perukoilta, vaan urheilulajien suorituksia joutui oikeasti matkimaan. Esimerkiksi koripallon pussittaminen vaati huomattavasti oikeaa heittoa muistuttavaa liikettä. Kolmoset putosivat pohjaan ainoastaan, jos heitot toisti sopivalla rytmillä, saattoi ne loppuun asti ja muisti antaa jaloista vauhtia. Jopa kymmenisen vuotta koripalloa harrastaneena voin sanoa, että virtuaalinen heittokisa tuntui varsin palkitsevalta. 

Koripalloilun lisäksi myös muista lajeista löytyi helmiä, joita oli todella hauska pelata. Muun muassa aidontuntuinen jousiammunta eri vaikeustasoilla koukutti testaajia pahasti. Ei sillä, etteikö taitolentokoneen ohjastaminen tai golffaaminenkaan olisi ollut viihdyttävää. ”Hei, tätähän Wiin piti olla, kun se alun perin julkaistiin.”

Ennakkotapahtumasta  löytyi myös perinteisempään ohjaustyyliin luottava New Super Mario Bros. Wii. Loppuvuodesta julkaistava nimike hönkii samaa henkeä kuin NES-konsolille julkaistu legendaarinen Super Mario Bros, joka oli aikansa ehkä suosituin tasohyppelypeli. Nostalgiatrippi saikin sekä nuoret että vanhemmat miehet innostumaan välittömästi – eikä mikään ihme. Mikäs sen mukavampaa kuin muistella NES:n parissa vietettyjä aikoja muutaman uuden jipon sekä neljän hengen moninpelituen kera.

Vielä lopuksi sanottakoon, että ennakkotestaus ylitti omat odotukseni. Sen takia minulla on nyt kaikille Wiin ostoa miettiville neuvo: jos löytyy vain mahdollisuus, tutustukaa konsoliin uudemman kerran. MotionPlus saattaa olla vastaus juuri niihin odotuksiin, jotka Wiihin kohdistettiin aikoinaan. Nyt pitää vain toivoa, että myös pelinkehittäjät tajuavat hyödyntää uudet mahdollisuudet."

Erityiskiitokset Amo Oy:lle ennakkotestin järjestämisestä. Värikäs Wii Sports Resort julkaistaan Suomessa 24.7., kun taas nostalginen New Super Mario Bros. Wii tulee kauppojen hyllyille vasta loppuvuodesta. MotionPlus sen sijaan on jo kaikkien saatavilla.

Galleria: 

Kommentit

Cubase taisi olla huumattuna paikalla.

Näitä odotetaan kyllä todella paljon!

Grand Slam Tennis on jo ainakin minut vakuuttanut MotionPlussan tarkkuudesta, vaikka eihän se ihan 1:1 tennistä olekkaan. Ainakin ennakkojen mukaan Sports Resortissa on vielä tarkempi liikkeentunnistus, joten peli menee varmana ostoon heti julkaisupäivänä.

NSMB... nam! Mariot ovat mielestäni parempia 2D:nä, joten aika pahasti saavat munailla, jos tämä floppaa. Nelinpelattavat pelleilypelit kiinnostavat aina!

cubase, vain homot pelaa korista. mites se tennis ja golf? pääsittekö testaamaan?

Ei ihmekään, et oot lajissa niin hyvä... Nopeasti kokeilin pingistä ja golfia, joista molemmista jäi ihan hyvä maku. Vaikutti siltä, että pingiksessä sai laitettua kivasti kierteitä ja kovuuttakin ihan kuten oikeassa lajissa. Golfissa taas tuntui olevan tärkeää juuri swingin lujuus sekä se, liikkuuko kapula suorassa linjassa. Toisin sanoen oikeaoppinen swingi ei välttämättä tuota tulosta Sports Resortissa. Pikkulinnut ovat kuitenkin laulaneet, että Tiger Woods 10 on onnistunut sisäistämään ilmagolfin salat juuri niin kuin pitää.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi