Gamescom '14: Ennakossa Witcher 3

Cd Projekt Red helli toimittajia kolmen vartin presentaatiolla, jossa esiteltiin tulevaa Witcher 3 -peliä. Noituri Geralt saattaa saagansa päätökseen komeissa nykysukupolven maisemissa, joita demonstroitiin vakuuttavasti lähes pelkästään pelikuvan avulla. Sulavassa kokemuksessa esimerkiksi maalaismaisemasta siirryttiin kaupungin porttien turvaan ilman turhia lataustaukoja – aimo harppaus uuteen teknologiaan heti kättelyssä. Graafisen ilotulittelun lisäksi Witcher 3 vaikuttaa olevan komea kokemus myös pinnan alla.

Ennakkodemo lähetti Geraltin etsimään juonen kannalta tarpeellista henkilöä, joka syystä tai toisesta ei itse tahtonut tulla löydetyksi. Pieni tietojenkeruu kaupungissa lähetti noiturimme kaukaisille soille, joita oli parasta lähestyä pikamatkustuksen kautta. Ratsain pelkkä matka olisi ollut kestoltaan 20 minuutin luokkaa. Jo tässä vaiheessa on hyvä selventää, miten laaja pelin maailma on. Yli 30 kertaa edellisiä osia suurempi alue ei päästä satunnaista matkustajaa helpolla. Tismalleen haluttuun kohteeseen ei välttämättä pääse aineellistumaan, mutta lähitienoilla on runsaasti matkantekoa helpottavia välietappeja.

Hyvin tavanomaisesti toteutettua ominaisuutta demonstroitiin käytännön tasolla, ja pian Geralt olikin vaihtanut maisemaa huomattavasti vehreämmille seuduille. Täällä päästiin näkemään käytännössä sekä miehen erikoisia kykyjä että taitoa puolustaa itseään taistelussa. Pelisarjaan tutustuneet muistanevat metsien kuhisevan jos jonkinlaista kulkijaa. Vielä edellisessä osassa viholliset pysyivät varsin reviiritietoisina, eikä yllätyshyökkäyksiä juuri päässyt näkemään. Nyt vaara vaanii näkymättömissä, esimerkiksi suonsilmäkkeissä ja muissa odottamattomissa paikoissa.

Taistelusysteemi vaikutti olevan ennallaan. Geralt käyttää hyödykseen erilaisia teräaseita ja loitsuja. Ennakkoesittelyssä nähtiin kokoelma erilaisiin elementteihin ja toimintoihin nojaavia voimia, jotka varmasti ovat pelisarjaan perehtyneille tuttuja. Erilaisiin vihollisiin tepsii erilaiset kikat, eikä yhtä oikeaa toimintatapaa vastapuolen kukistamiseksi ole. Myös pelimaailmassa olevat esteet ovat ylitettävissä loitsujen voimin. Köynnöksiä voi esimerkiksi polttaa liekein, jolloin pelaajalle paljastuu uusia alueita ja reittejä tutkittavaksi. Muina taitoina pelaajan on mahdollista muun muassa asettaa maahan lamauttavan, maagisen ansan tai puolustaa itseään eräänlaisen suojakentän avulla. Joustava mekaniikka sallii jokaiselle sopivan taistelutyylin käyttämisen sekä vastustajan heikkouksia hyödyntävän taktikoinnin.

Uutena ominaisuutena esitelty Witcher Senses antaa miehelle mahdollisuuden nähdä jälkiä ja kuulla ääniä, jotka normaalein aistein eivätkä välttämättä olisi havaittavissa. Eikä hankalat sijainnitkaan ole mikään este, sillä Geralt pystyy nyt myös kiipeämään kallionkielekkeitä ja muita ennalta määriteltyjä paikkoja pitkin. Mistään Assassin’s Creedin sulavuudesta on turha puhua, mutta erilaisten ratkaisujen mahdollistaminen on silti positiivinen suunta. Ennakkoesittelyn perusteella kiipeily tuntui toimivan riittävän hyvin, ja tarttumakohdat olivat helposti havaittavissa ilman erillistä korostamistakin. Mainittakoon, että suurena uudistuksena noituri on oppinut hyppäämään. Ihan vaikka pystysuoraan ilmaan ja huvikseen – pomppiminen on vihdoin mahdollista.

Cd Projekt REDille ominaiseen tapaan tarina on pelissä suuressa roolissa. Esittelyn perusteella valintoja pääsee tekemään totutussa määrin runsaasti, eivätkä ne välttämättä ole mustavalkoisia vaihtoehtoja hyvän ja pahan välillä. Vaihtoehtoiset tavat suorittaa asioita ja askareita tuntuikin olevan yksi Witcher 3:sen painopisteistä. Jo nähdyn ja kuullun perusteella dynaaminen maailma on myös tärkeä osa pelikokemusta, mutta esittelyssä ei ikävä kyllä päästy näkemään sitä täydessä  loistossaan. Toimittajien oli tyytyminen pieniin vilauksiin sieltä täältä, mutta nähdyn perusteella on turvallista sanoa, että hehkutus vaikuttaisi pitävän ainakin osittain paikkaansa. Vihollisten käyttäytyminen avoimessa maailmassa on odottamatonta, mutta satunnaisen susilauman voi halutessaan myös väistää – mikäli sen ehtii havaita ajoissa.

Vaikka CD Projekt RED jätti pelistä materiaalia runsaasti pimentoon, jäi ennakkoesittelystä kuitenkin odottava tunne. Witcher 3 näyttää pysyneen sarjalle uskollisena ja Geralt on selvästi saanut nykystandardien mukaiset puitteet ympärilleen. Päätös miehen saagalle nähdään helmikuussa 2015.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi