Gamescom: Ensikosketukset Black Ops 2:n moninpeliin

Järjestyksessään yhdeksäs Call of Duty oli näyttävästi esillä Gamescom 2012 -messuilla. Julkaisija Activisionin vahvasta panostuksesta lempirahasampoonsa kielii, että messuhallin lattiaa koristi peräti kaksi isoa Black Ops 2 -esittelytilaa. Yksinpelistä tai mahdollisesta Zombies-pelimuodosta ei hiiskuttu, vaan messuilla keskityttiin pelkkään kilpailulliseen moninpeliin.

Call of Duty -sarjaa voisi verrata EA:n urheilupelien vuosipäivityksiin. Liikaa riskejä ei voida ottaa, kun kerran toimiva konsepti on jo kasassa. Siinä missä NHL- tai FIFA-sarjat parantelevat fysiikkamoottoreitaan, Black Ops 2 pyrkii muokkaamaan moninpelin tasapainoa ja antamaan pelaajille enemmän vaihtoehtoja oman pelitapansa toteuttamiseen. Vaikka uusin Call of Duty tuntuu jälleen kerran kovin vahvasti edeltäjiltään, muutoksilla on saatu hyviäkin asioita aikaan.

Uudistukset varsinaisessa pelituntumassa ovat vähäisiä. Aikaisemmin sarjaa pelanneille sotatantereelle hyppääminen onnistuu käden käänteessä. Tarjolla on edelleen samaa sulavaa ja varsin vauhdikasta jalkaväkisotaa, jolle varmasti löytyy niin kannattajansa kuin vihaajansa. Viimeisimpien Call of Dutyjen moninpelien yksi kompastuskivistä on ollut epätasapaino tappoputkipalkinnoissa. Kun onnistui eliminoimaan vastustajia vaaditun määrän, loput bonukset tulivat suhteellisen helposti ensimmäisen palkinnon avustuksella. Pelaaja joka vain istui ja odotteli helppojen tappojen toivossa palkittiin pelitavastaan. Black Ops 2 pyrkii vaikuttamaan tähän epäkohtaan muuttamalla tappoputkipalkinnot pistepalkinnoiksi. Muutaman matsin perusteella muutos on onnistunut, sillä pisteitä saa huomattavasti enemmän joukkuettaan auttavasta toiminnasta kuin varsinaisista tapoista. Lisäksi ansaittujen apuvälineiden kuten kauko-ohjattavan kopterin tai ilmaiskun keräämistä tapoista saa normaalia vähemmän etua.

Pisteputkipalkintojen lisäksi hahmoluokat ovat kokeneet muutoksia. Create Class -valikon alta paljastuu uudenlainen hahmoluokan rakenne. Sotilaalle valitaan edelleen ase, perkit ja muut tarvittavat varusteet, mutta tällä kertaa pelaajalle annetaan huomattavasti enemmän vaihtoehtoja. Jokaiselle hahmoluokalle voi valita kymmenen varustetta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi käsiasetta tarvitse ottaa ollenkaan. Näin vapautuneen paikan voi käyttää johonkin itselle tärkeämpään. Black Ops 2 rikkoo aikaisempien osien kirjoittamattomia sääntöjä, sillä nyt taistelijalle on mahdollista valita muun muassa samasta Perk-lokerosta useampi kyky tai lisätä aseeseen kolmas lisävaruste. Varusteita avataan tasojen noustessa tokeneilla, joita saa yhden tasoa kohden. Ilahduttavasti avatut varusteet jäävät voimaan Prestige-kierrokselle lähdettäessä, mutta tasapainon säilyttämiseksi ne ovat kuitenkin sidottuna tasoihin. Prestigelle lähtemiseen kannustetaan, sillä yhdellä kierroksella ei pysty avaamaan kaikkea.

Kun runko on kunnossa, kysymys kuuluu miten tehdä ensimmäisen persoonan ammuskelusta haluttavampi suuren yleisön silmissä? Pelin suunnittelija David Vonderhaar ei jäänyt odottamaan vastausta kysymykseensä, vaan jatkoi kertomalla Black Ops 2:n E-Sports-ominaisuudesta. Hän vertasi E-Sportsin lähestymistapaa urheilulähetykseen – vertaus on varsin osuva. Ensimmäisessä Black Opsissa esitelty matsien nauhoittaminen tekee paluun mutta huomattavasti laajempana. Nyt omia otteitaan voi streamata suoraan Internettiin ilman erillistä videokaappausvälinettä. Myös toisten tallentamia otteluita on mahdollista siirtää muiden ihasteltavaksi. Kehittäjä Treyarch tarjoaa pelin sisäiset välineet onnistuneen ”urheilulähetyksen” tuottamiseen. Pelaajien välillä voi hyppiä, jotta kiihkeimmät tapahtumat välittyisivät ruudulle. Jos käytössä on usb-videokamera, saa oman naamavärkkinsäkin näkyviin. Lisäksi otteluita voi selostaa mikrofonin avulla. E-Sports panostaa niin ikään kilpailulliseen pelaamiseen. Tietyn väliajoin vaihtuvissa pelimuodoissa on mahdollista nostaa sijoitustaan divisioonittain. Pelaajahaku painottuu näissä muodoissa enemmän taitotasoon kuin esimerkiksi maantieteelliseen sijaintiin.

Black Ops 2:n uudistukset näkyvät ja tuntuvat, mutta pelin tunnelma on silti kovin paljon edeltäjiensä kaltainen. Uusien varusteiden ja ominaisuuksien vaikutukset moninpeliin selviävät toden teolla vasta lukuisten matsien jälkeen. Treyarch tuntuu kuitenkin menneen oikeaan suuntaan tarjoten pelaajille enemmän vaihtoehtoja. Jos vain tasapaino säilyy, Black Ops 2:n moninpeli voi hyvinkin olla sarjan paras verkkosotakokemus.

Galleria: 

Kommentit

Eihän siinä tule olemaan mitään uutta sekä kaikki on aiemmin tiedetty. 4/10

Oliko toi arvosana tälle artikkelille?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi