Gamescom: Lost Planet 3 ja Remember Me

Lost Planet 3 täydentää Capcomin pressitilaisuudessa esiteltyjen jatko-osien sarjan, kun taas Remember Me tarjoaa jotain täysin uutta.

Lost Planet 3

Lost Planet 3 palauttaa sarjan juurilleen. Kakkososan trooppisista maisemista palataan takaisin hyytävän kylmiin oloihin. Peli sijoittuu aikaan ennen ensimmäisen osan tapahtumia, joten E.D.N. III -planeetta on edelleen paksusti jään peitossa. Pelimoottori on vaihtunut Unreal 3:ksi, ja kehittäjäksi on pestattu edellisistä osista poiketen Capcomin ulkopuolinen studio. Aikaisemmat Lost Planetit ohjannut Kenji Oguro jatkaa kuitenkin edelleen sarjan puikoissa.

Lost Planet 3 näyttää ja kuulostaa hyvältä. Tuuliset jäätikkötasangot ja synkät käytävät piirtyvät ruudulle tyylikkään uhkaavina. Tilaäänet onnistuivat vakuuttamaan jopa hieman heikommin optimoidussa esittelytilassa. Lohdutonta asetelmaa korostaa se, että pelin sankari on huippuunsa koulutetun sotilaan sijaan perusduunari. Kaivostyöläisenä leipänsä hankkivan Jimin vaimo odottelee jo rakastaan takaisin maahan, mutta iso palkkapussi pitää miehen kaukana kotoa. Mineraalirikkaan planeetan resurssit on kerättävä talteen.

Lost Planet 3:ssa ei ole ensimmäisestä osasta tuttuja VS mechs -taistelukoneita. Pelaaja pääsee sen sijaan ohjaamaan samantyylistä työrobottia. Mechan puikoissa kuvakulma vaihtuu ensimmäiseen persoonaan, eikä raskaan oloisesta vekottimesta puutu voiman tunnetta. Kone poraa ja kauhoo esteiden läpi vaivattoman näköisesti. Kontrasti kolmannen persoonan selviytymistoimintaan tuntuisi toimivan. Koneen avulla pystyy liikkumaan varsin huolettomasti kylmässä ulkoilmassa, kun taas jalkaisin matka jatkuu luolastoissa ja rakennelmissa. Pelissä vietetään noin puolet ajasta työkoneen puikoissa ja loput sitten seikkaillaan jalkapatikassa.

Esittelijän mukaan Lost Planet 3:een ei ole tulossa moninpeliä, joten panostus yksinpeliin näkyy. Vaihtuneesta pelimoottorista ja tuoreesta kehittäjästä huolimatta kolmas osa on uskollinen edeltäjilleen. Mukana ovat kaikki tutut rahaa ja valtaa halajavasta NEVEC-organisaatiosta aina planeettaa kansoittaviin Akrid-olentoihin. Esittelyn perusteella enemmän painostavaan tunnelmaan kuin suoraan toimintaan panostava Lost Planet 3 tuntuu kakkososan pettymyksen jälkeen jälleen odottamisen arvoiselta.

Remember Me

Capcom esitteli Gamescom 2012 -messuilla kokonaan uutta Remember Me -peliä. Lyhyen esittelyn perusteella pelin idea vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja sopivan omaperäiseltä.

Vuoteen 2084 sijoittuvan pelin maailma pyörii muistimanipuloinnin ympärillä. Tarinan sankari Nilin on yhtälailla haavoittuvainen muistinsa sormeiluun kuin tämän jahtaamat kohteet. Muistimanipulointi ei vaikuta todellisuuteen, mutta hahmojen mielissä tapahtumat ovat totisinta totta. Tämä luo mielenkiintoisen lähtökohdan, kun jopa päähahmon todellinen menneisyys on täysin arvuuteltavissa. Nilin kärsiikin muistinmenetyksestä. Muistinsa takaisin saaminen ei ole naisagentille mikään helppo tehtävä, sillä entinen työnantaja pyrkii estämään sankarin aikeet. Pahan organisaation kontrolloimasta futuurisesta maailmasta tulee vahvat ”isoveli valvoo”-fiilikset. Asetelma on pelottavan herkullinen.

Kolmannen persoonan toiminta yhdistelee hiiviskelyä, kiipeilyä ja lähitaistelua. Nilin pystyy kiipeilemään rakennusten seiniä pitkin kuin Nathan Drake konsanaan ja näin yllättämään kohteensa huomaamattomasti. Muistiin tunkeutuminen onnistuu ainakin tiettyjen esteiden kuten ikkunoiden läpi. Henkilön muistissa voi muun muassa siirtää tai rikkoa esineitä. Jos tehdyt muutokset eivät tuota haluttua tulosta, palataan ajassa taaksepäin, joten tapahtuman ratkaisussa ei voi käytännössä epäonnistua. Esittelijän mukaan tilanteisiin on useampia mahdollisia ratkaisuja, mikä lisännee mukavasti uudelleenpeluuarvoa.

Esitellyssä tehtävässä Nilinin täytyi tappaa yrityksen johtoportaan jäsen. Muuttamalla kohteen ja tämän vaimon välistä menneisyyden riitaa johtajan muistin syövereissä murhasta muovautui näppärästi itsemurha. Kohteen luullessa tappaneensa vaimonsa tämä riisti oman henkensä. Onkin kiinnostavaa nähdä, kuinka sykähdyttäviä tehtäviä kehittäjä Dontnod Entertainment on peliin keksinyt. Kun jo ensimmäinen näytetty tehtävä tarjosi onnistuneen ja sopivan monimutkaisen juonikoukeron, mahdollisuudet tuntuvat lähes rajattomilta.

Remember Me vaikutti erittäin mielenkiintoiselta. Tulevaisuuden maailmankuva on kliinisen turvallinen mutta pelottava. Muistot voidaan pyyhkiä tai muuttaa silmänräpäyksessä. Ensi vuoden toukokuussa kauppojen hyllyille saapuva tekele yllätti positiivisesti, vaikka lyhyt demo ei paljastanut esitellyn tehtävän ulkopuolelta juurikaan yksityiskohtia.

Lue mietteet myös muista Capcomin pressitilaisuudessa esitellyistä peleistä: Gamescom: Resident Evil 6 ja DmC: Devil May Cry

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi