Gamescom ’14: Lehdistötilaisuus jos toinenkin

Olen KonsoliFINin jäsenistössä luettavissa vielä suhteellisen uudeksi tulokkaaksi. Alle kaksi vuotta uutistoimittajan hommia paiskineena matka pelimessuille tuntui vielä hetki sitten suorastaan utopistiselta ajatukselta. Eeppiset messut megatonneineen olivat tulleet tutuksi ainoastaan pätkiviltä nettistriimeiltä. Kun yllättäen sain mahdollisuuden matkata Gamescom-messuille, tuonne Euroopan E3:lle, päätin kerrankin ottaa itseä niskasta ja lähteä reissun päälle. Ja täälläpä ollaan, Kölnin messuhallin lehdistötilassa kirjoittamassa matkapäiväkirjaa.

Messut starttailevat virallisesti vasta keskiviikkona, mutta oma matkani Sinne ja Takaisin käynnistyi jo maanantaina hypätessäni linja-autoon kylmästä pohjolasta kohti Helsinkiä. Linja-auton hajonneen WC:n ja sen myötä jokseenkin puuduttavan kahdeksan tunnin ajomatkan jälkeen selvisin kunnialla armaaseen pääkaupunkiimme. Puolimatkassa mukaan loikkasi raamikas, Skandinaavista komeutta uhkuva Kastle.

Koska olen ensikertalainen messujen suhteen, käytännön järjestelyt olivat kätevästi valuneet muiden harteille. Jo E3-messuista lähtien vääjäämättä kiristynyt kalenterimme pisti epäröimään, että olenko sittenkään kykeneväinen olemaan messuilla lainkaan kuten oikea, hommansa hallitseva toimittaja. Uskottelin silti itselleni, että koska löydän likimain täydellisen suuntavaistoni avulla paikkaan kuin paikkaan ilman ongelmia, huolehdin vain olevani oikeassa lokaatiossa oikeaan aikaan. Näin kaiken tulisi sutviintua mallikkaasti kuten pitääkin. Ja onhan mukana asiansa osaavia alan rautaisia ammattilaisia?

Varhaisen lennon laskeuduttua Dusseldorfiin ja matkattuamme junalla Kölniin, tuntuivat kaikki asianomaiset olevan hieman hakoteillä sekä messukeskuksen, että lähestulkoon kaiken muunkin sijainnin suhteen. Kartturin vastuu lankesikin nopeasti allekirjoittaneelle ja nimeltä mainitsemattoman suomalaisen matkapuhelinvalmistajan karttojen sekä pettämättömän suuntavaiston avulla saimmekin hankittua rannekkeet Sonyn pressiin. Hotellille pääsimme taksinkuljettajan suosiollisella avustuksella.

Kokemattoman toimittajan sydän alkoi jyskyttää Microsoftin lehdistötilaisuuden lähestyessä. Pienen herkutteluhetken jälkeen kävelimme puolijuoksua kohti Microsoftin vihrein matoin koristeltua tilaisuutta. Pelonsekaiset tunteet nousivat pintaan viimeistään siinä vaiheessa, kun tämän toimittajatulokkaan nimi ei ollutkaan Microsoftin kutsuvieraslistassa niin kuin oli tarkoitus. Lyhyen odottelun ja kokeneemman kollegan lohduttelun jälkeen hommat kaikesta huolimatta hoituivat ja pressitilaisuus pääsi alkamaan. Kaksi riviä edempänä istui itse charmikas Phil Spencer ja oikealla puolella Max Paynenä tunnettu Sam Lake. Puolentoista tunnin lehdistötilaisuus vakuutti alusta loppuun saakka. Microsoft nakkeli ruuduille jatkuvalla syötöllä useita yksinoikeuksia, eikä Kinectiä saati televisiopalveluita mainittu sanallakaan. Yleinen konsensus tuntui olevan, että kyseinen linja miellyttää ihmisiä. Tomb Raiderin ajallinen yksinoikeussopimus sekä Quantum Break useiden houkuttelevien indie-tuotosten ohella takaavat sen, että Microsoft ei ole luovuttamassa konsolisodassa taisteluitta. "It's about how hard you can get hit and keep moving forward!"

Varsinaisen pressin jälkeen alakerran pelihuoneessa oli vapaa pääsy kokeileman useita odotettuja titteleitä omin kätösin. Fable Legends tuntui mukavalta yhteistyöhön painottavalta seikkailulta, Halo 2:n päivitetty moninpeli ei ollut hallussa vuosien tauon jälkeen, mutta Master Chief Colletionin kokonaisuus lämmitti vanhan Halo-fanin sydäntä. Sunset Overdriven yltiövärikäs ja väkisellä väännetty huumorintapainen kohotteli kulmakarvoja, kun taas Ori and the Blind Forestin sympaattinen ulkoasu ja tunnelma saivat raavaan miehen lähestulkoon kyyneliin. Kyyneleitä vuodattivat varmasti myös Harmonixin edustajat tyhjien osastojensa ääressä.

Microsoftin lehdistötilaisuuden jälkeen suuntima oli suorinta tietä kohti Sonyn vastaavaa. Kiemurtelevat kävelykadut ihmismassoineen hidastivat menoa, mutta kyynerpäätaktiikalla ja päättäväisyydellä oikea paikka löytyi kohtuullisen nopeasti. Heti ovella vastaan tullut oluttarjoilu antoikin odottaa tilaisuudelta paljon. Niin ja olihan tarjolla huhujen mukaan myös pelejä. Myös Sonyn massiivisemmat tilat antoivat odottaa lupaavaa lehdistötilaisuutta.

Sony oli panostanut peleihin ja japanilaisjätti tuntuikin edelleen kuittailevan Microsoftin vääräksi osoittautuneelle markkinointisuunnitelmalle. Lehdistötilaisuus oli alun statistiikkatuokion jälkeen puhdasta traileritykitystä. Videokuvaa ja ennakkomaistiaista tuli niin paljon, että päälimmäisenä lehdistötilaisuudesta ei jäänyt mieleen mitään yhtä ja tiettyä peliä. Ainoastaan loppupuolella esitelty nätti ja luonnonläheinen indie-tuotos Wild herätti vahvaa mielenkiintoa. Kokonaisuutena Sonyn pressistä jäi siis valjumpi kuva kuin Microsoftin vastaavasta, mutta vakuuttavaa jälkeä molemmilta konsolivalmistajilta kaikki tyynni.

Sonyn tuokion jälkeen matkasimme juoksujalkaa allekirjoittaneen päättäväisessä johtoasemassa takaisin Microsoftin pääkallopaikalle, jossa luvassa oli lisää hands-on -kokemuksia jo aiemmin tutuksi tulleiden pelien parissa. Microsoftin Suomen edustaja Jarmo ”K1LLI” Kallunki-Mättö opasti suomalaisia toimittajanrenttuja auliisti konsoleiden ääreen ja testattavaksi päätyivät jälleen lukuisat suuren mittaluokan pelit. Ehkä nolottavin tuokio oli Evolven parissa, jossa tanskalaisen kollegan ohjastama hirviö päihitti KonsoliFINin edustuksen suvereenisti. Evolve tarjoaa omaperäisen ja erilaisen moninpelikokemuksen, mutta tästä huolimatta omalla odotuslistallani peli putosi muutaman pykälän alaspäin.

Kokonaisuutena Gamescom-reissun ensimmäinen päivä jää taatusti mieleen pitkäksi aikaa. Oli hämmentävän hieno kokemus päästä näkemään lehdistötilaisuuksia paikan päälle ja pelialan ihmisten vieraanvaraisuus lämmittää sydäntä. Keskiviikkona hypätäänkin sitten suoraan altaan syvään päähän, kun tiedossa on matka mammuttimaiselle messuhallille ja tekemään ihan oikean toimittajan tehtäviä haastattelujen muodossa. Siitä lisää tulevaisuudessa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi