Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

GT HD Concept terävöittää Turismon

Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe Kehittäjä: Polyphony Digital
Julkaisupäivä: 23.3.2007 Lajityyppi: Ajopelit
Pelaajia: 1 Online-tuki: Tuloslistat
PEGI-suositus: 3+ Hinta: Ilmainen
Tiedostokoko: 690 Mt

Polyphony Digitalin maineikas autopelisarja debytoi PlayStation 3:lla Gran Turismo HD Conceptin muodossa. Varsinaisesta uuden sukupolven GT:stä ei kuitenkaan voi puhua, sillä kyseessä on vain nelososaan pohjautuva teräväpiirtodemo, jota tarjotaan ilmaiseksi PlayStation Storessa. Pakettiin sisältyy aurinkoisissa alppimaisemissa paistatteleva Eiger Nordwand -rata, jota voi ajaa kahteen eri suuntaan. Tallissa puolestaan kimaltelee kymmenen autoa. Ajotaitojaan voi koetella esimerkiksi Honda Integra Type R:n, Nissan Skyline GT-R V Spec II:n ja Toyota Celica GT-FOUR Rally Carin ratissa. Ensimmäistä kertaa sarjan historiassa mukana on myös Ferrari, automallillaan 599.

Pelin kulku on yksinkertainen: Ensin aloitetaan heikoimmalla autolla ja yritetään kiertää rata tavoiteaikaa nopeammin. Kun siinä on onnistuttu, otetaan seuraava menopeli alle ja pyritään sillä hieman kovempaan aikaan. Ajaessa haaste muodostuu lähinnä vain eri autojen ajo-ominaisuuksiin sopeutumisesta, sillä tiellä pysyvä yltää tavoitteisiin vaivatta. Lopulta kaikkien ajokkien tavoitteet suoritettuaan pelaaja pääsee käsiksi vaihtoehtoiseen pelitilaan, jossa pyritään ajamaan mutkat mahdollisimman pitkässä luisussa ja keräämään sitä kautta pisteitä. Samalla jokaisesta autosta aukeaa käytettäväksi viritelty versio.

Gran Turismo HD Conceptin ajotuntuma ei huomattavasti poikkea sarjan muista edustajista. Luvassa on siis miellyttävästi realismiin taipuvaa kruisailua, jossa varsinkin autojen paino tuntuu erinomaisesti. Selkeä ero on myös sillä, ajaako etu-, taka- vai nelivetoisella. Koviin kierrosaikoihin yltääkseen on tunnettava auton erityispiirteet ja hyödynnettävä kisakuskin taitojaan. Vaihteiden käytössä ja luistonestossa voi vielä hakea automatiikalta apuja, mutta radanpielukset kutsuvat varmasti, jos kaasun ja jarrun yhtäaikainen hallinta ei ole tuttua. Hienovarainen ote korostuu etenkin sivuluisupisteitä tavoitellessa, sillä äärirajoilla liikuttaessa auto karkaa käsistä pienimmästäkin virheestä.

Ratti kuin löysä rätti?
Force Feedback jo pitkään ollut harrastajien kriteeri realistiselle ajopelikokemukselle. Vaikka GT HD Concept tukeekin monia USB-ratteja, alkuperäinen länsiversio ei käyttänyt voimavastetta mitenkään. Sopivasti julkaisun alla vanha versio kuitenkin korvaantui uudella, joka japaninkielisen painoksen tavoin vääntää hanttiin uskottavasti.

Vaikka sisältö on rajoittunutta, pelin parin palaa mielellään pitkienkin taukojen jälkeen. Suurin syy siihen lienee Eiger Nordwand, joka on monipuolisuudessaan mainio rata. Se tarjoaa tiukkoja neulansilmiä, shikaaneja, nopeita mutkia ja reiluja korkeuseroja. Jos radan kiertäminen yhteen suuntaan käy liian tutuksi, menosuunnan pyörtäminen tarjoaa jälleen tuoreen ja haastavan ajokokemuksen. Vaikka radalla ei koskaan ole omaa autoa enempää liikennettä, omaa vauhtiaan voi vertailla muihin verkkopohjaisten tuloslistojen avulla. Se kannustaa höyläämään kierrosajasta vielä yhden kymmenyksen pois.

Kehuista huolimatta Gran Turismo HD Conceptista jää kierrätyksen sivumaku. Ainoa todellinen uudistus on parantunut grafiikka, joka autojen ja 1080p:n resoluution osalta onkin upeaa katsottavaa. Terävöityneen pinnan alla kytee silti edelleen se sama Turismo, joka on koettu jo PlayStation 2:lla. Tulevaisuudessa menestyminen vaatii sarjalta harppauksia muun muassa törmäysmallin ja verkko-ominaisuuksien saralla.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi