Herää pahvi - askartelunurkassa Nintendo Labo Vehicle Kit

Näinä ekoajattelun aikoina lienee vain yksi tapa, miten erilaisilla kulkupeleillä saa rellestää mielin määrin vailla pistoa sydämessä. Vastaus piilee luonnollisesti virtuaalimaailmoissa. Toki maapallon rajallisia resursseja tuhlataan tuolloinkin esimerkiksi muovisten rattien ja muiden kokemusta ehostavien apuvälineiden valmistukseen.

Vaan nyt Nintendon hullunkurinen Labo-sarja auttaa tässäkin ongelmassa. Tuorein Vehicle Kit tarjoaa pelaajille mahdollisuuden valmistaa tarvittavat ohjaimet maalle, merelle ja jopa ilmaan omin pikku kätösin – ekologisesti pahvista totta kai.

Hullua neroutta

Kuten Markus Mesiä taannoisessa artikkelissaan jo ansiokkaasti totesi: pahviläpysköjen lanseeraaminen on yksi viime vuosien yllättävimmistä kokemuksista. Kieltämättä ensimmäiset uutiset aiheesta aiheuttivat omassakin pääkopassa epäuskoisia naurunpyrskähdyksiä, mutta samalla aitoa kiinnostusta: tässähän voisi olla jotain ajatusta! Idean hahmottamista ei kuitenkaan helpottanut ensimmäinen Variety Kit, joka sisälsi nimensä mukaisesti varsin sekalaisen seurakunnan erilaista askarreltavaa.

Nyt kauppoihin saapunut Vehicle Kit tiivistää aihealueensa huomattavasti selkeämmin hahmotettavaksi kokonaisuudeksi, kun teemana on erilaisten kulkupelien ohjastaminen. Paketin suurin ja kaunein – sekä ylivoimaisesti työläin – aparaatti on ratti-poljinsetti. Sen kasaamiseen saa varata jopa kolmisen tuntia, mikäli homman hoitaa kiireettä nautiskellen. Ja miksipä ei hoitaisi, sillä Switchin ruudulla pyörivät ohjeet toteutetaan erinomaisen hienosti sekä tarkasti. Selkeää mallikuvaa pääsee halutessaan pyörittelemään vapaasti ja kelaamaan taaksepäinkin, mikäli jotain lipsahtaa ohi. Kartonkien taittelu vaihe vaiheelta kohti lopullista muotoaan sujuu lupsakan musiikin sekä huumoripitoisten niksien avulla suorastaan leppoisasti.

Jopa perheen pienimmät tykkäävät todistetusti kasaamisesta, kunhan yhden illan aikana ei yritä ahnehtia liikoja tai erehdy tekemään turhan optimistia lupauksia pelaamaan pääsystä. Pelkän polkimen kasaamisen jälkeen testaillaan sentään jo yksinkertaista autorataa, mikä saa korkeataajuksisimmat soraäänet hiljenemään. Kieltämättä omien kättensä tuotoksen ensimmäinen hyödyntäminen ruudun toisella puolen lämmittää vanhempaakin sydäntä. Tässä vaiheessa voi viimeistään todeta Nintendon propellihattujen osuneen jälleen kultasuoneen. Kunhan kokonaisuus vielä lokalisoitaisiin suomeksi, niin raja-aita olisi vielä pykälän matalampi.

Yhteensä reilun viiden tunnin rakentelun jälkeen kasassa alkavat olla kaikki komponentit siivittämään pelaajat niin sukellusvenematkoille kuin ilmojen halki. Ainakin autopelien suurkuluttajalle kaksi eksoottisempaa aparaattia paljastuvat lopulta rattia mielenkiintoisemmiksi. Merenalaisessa seikkailussa alusta ohjastetaan vastakkaisiin suuntiin käännettävien vipujen voimin. Aluksi kimurantilta vaikuttava mekaniikka paljastuu vallan viihdyttäväksi. Pahviseipään avulla lentäminen ja vihulaisten jahtaaminen tuntuu heti erinomaisen hauskalta, vaikka ei vuosikymmenten kateutta PC-tyyppien pröystäileviä lentotikkuja kohtaan täysin sammutakaan.

Hauskuuttaa ruudun molemmin puolin

Aiempia Labo-projekteja on kritisoitu lähinnä varsinaisen sisällön puutteesta, kun kasaamisen jälkeen virtuaalinen tekeminen jää vähänlaiseksi. Vehicle Kit korjaa kyseisen puutteen Adventure Modella, joka hyödyntää tehokkaasti kaikkia ohjaimia. Avoimen maailman seikkailu jaetaan eri teemaisiin alueisiin, jotka puolestaan täytetään pienillä tehtävillä. Kulkuvälineitä vaihdellaan tarpeen mukaan, ja myös kaverin voi ottaa karkeloihin: esimerkiksi lentotikku muuntuu tarvittaessa auton apukuskin pyssyksi. Yksinkertainen mutta viihdyttävä moodi tarjoaa mukavasti sisältöä, josta ainakin nuoremman polven pelaajat nauttivat täysin siemauksin.

Mukaan ängetään lisäksi erillinen Battle-tila, mutta sen täydelliseen kokemiseen tarvittaisiin lisää Vehicle Kitejä ohjaimineen. Toisin sanoen osa kavereita vastaan kisailuista jäänee hyvin harvojen huviksi. Kuitenkin pienimuotoisempaa kimppahupailua pääsee harrastamaan kimpassa jo yhden kartonkikasan tai pelkkien Joy-Conien voimin. Hauskana yksityiskohtana rattisettiä voi hyödyntää sellaisenaan myös Mario Kart 8 Deluxessa, mikä tarjoaa osaltaan lisäarvoa.

Teknisesti paketin sisältö on taattua Nintendo-laatua ruudun molemmin puolin. Pahvien kasaamisessa ei tarvitse kirosanoja käyttää, vaan kaikki loksahtelevat asiallisesti paikalleen. Toki tuotteiden lopullinen kesto jää nähtäväksi, mutta toistaiseksi kaikki tuntuvat rakennusmateriaalinsa nähden yllättävän jämäkiltä. Ruudulla näkymät ovat japanilaistyylisesti kivan värikkäitä ja rullaavat iloisesti, eikä pelattavuudessakaan ole mitään nuristavaa. Vehicle Kitiä voi suositella lämpimästi etenkin askarteluhenkisille pelaajille. Mikäli pelkkä pelaaminen on se juttu, kannattaa hankintaa harkita kahdesti. Nimittäin vähintään puolet riemusta syntyy ensimmäisten tuntien aikana, kun tylsältä näyttävä kartonkipakka herää taitos taitokselta eloon. Enää pitäisi ratkaista, että missä ihmeessä tätä kaikkea tavarapaljoutta kehtaa säilyttää.

Kirjaudu kommentoidaksesi