Keskihintaisten pelikuulokkeiden markkinoilla ei ole varsinaisesti pulaa pätevistä ehdokkaista. Reippaan sadan euron panostuksella valinnanvaraa riittää useilta laatuvalmistajilta hieman eri painotuksin. Pelaajien mahdollisuuksia ei ainakaan vähennä tuoreimpien konsoleiden vallan onnistunut ratkaisu liittää langalliset luurit 3,5 mm plugilla suoraan ohjaimeen.

Ehta langattomuus on silti monen ykkösvalinta. Tällä kertaa testiin päätyivät nimenomaan PlayStation 4:lle ja 5:lle räätälöidyt Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX -kuulokkeet. Äänenlaatu uutukaisissa on valmistajan standardien mukaisesti jälleen kohdallaan, mutta muutama suunnitteluratkaisu jättää hieman toivomisen varaa.

Muovisii unelmii

Kompaktiin pakettiin ei ole tungettu mitään ylimääräistä, sillä luurien ohella koruttomista pahveista paljastuvat ainoastaan USB-lähetin, latauspiuha sekä minikokoinen ohjekirjanen. Viimeisen näistä voi jättää omaan arvoonsa, sillä käyttöönotto sujuu erittäin helposti ilman opastustakin. Lähetinpalikasta valitaan asetukseksi joko PlayStation tai PC (mikä kattaa myös Switchin). Tämän jälkeen kaikki on valmista tositoimiin.

Itse kuulokkeita hypistelemällä käy selväksi, että ensisijaisena rakennusmateriaalina on toiminut muovi. Jopa hieman lelumainen tuntuma ei lupaa hyvää pitkäaikaista kestoa tai yleistä laatumielikuvaa ajatellen, mutta toisaalta kokonaisuus pysyy mukavan kevyenä. Pannassa on sentään riittävästi pehmustetta, ja kupit asettuvat jämäkästi korville.

Tosin on sanottava, että oman keski-ikäisen ja keskimääräistä isomman kupolin ympärille olisi tarvinnut vielä pykälän lisää säätövaraa. Kupit alkavat painaa vähänkään pidemmässä käytössä ikävästi, kun istuvuus jää kiusallisen tiukaksi paksuhkoista pehmusteistaan huolimatta. Sen sijaan jälkikasvu piti ergonomiaa suorastaan loistavana. Nuorempaan sukupolveen upposi myös testikappaleen camo-henkinen design ja kevyt rakenne, joten kohdeyleisö lienee seuraavissa sukupolvissa. Siltikin, hieman lisäpanostusta säätövaraan tai yleiseen kustomoitavuuteen ei liene keltään pois.

Myös näppäinten sijoittelu jättää hieman toivomisen varaa. Jostain syystä painikkeet piileskelevät vasemman korvan takana, mikä tekee niiden käytöstä oikeakätisille hieman hapuilevampaa. Asiaa eivät auta kovin pienet ja toisiaan lähelle sijoitetut säätörullat niin mikrofonille kuin yleiselle äänenvoimakkuudelle, joten aluksi kannattaa varautua huteihin. Muita näppäimiä ei sentään ole ruuhkaksi asti, sillä virtapainikkeen lisäksi löytyy vain tilamoodeja vaihteleva painike.

Leiriytymisen nurjalla puolella

Useamman konsolin omistajan näkövinkkelistä konkreettisinta närästystä aiheuttaa testiin päätyneen, nimenomaan PlayStation-brändätyn version outo logiikka yhteensopivuuksien saralla. USB-lähettimen kautta signaalinsa nappaavat luurit toimivat Sonyn konsoleiden ohella mainiosti PC:llä ja Nintendo Switchillä, mutta eivät lainkaan Xbox-tuoteperheen edustajilla.

Sinänsä ongelmassa ei ole mitään järisyttävää uutta konsolipelaajille. Turtle Beachin sivuilta kuitenkin paljastuu, että teknisesti täysin vastaava malli Xboxin tarroilla varustettuna toimii kuitenkin moitteetta pleikkareilla. Joten kaupan hyllyllä kannattaa olla tarkkana, minkä version mukaansa poimii. Brändäykseen liittyvät sekoilut eivät luonnollisesti heikennä itse kuulokkeiden laatua, kunhan asian tiedostaa.

Tärkein toimii

Tärkein osa-alue, eli äänenlaatu on onneksi keskivertoa paremmalla tolalla. Ylikorostetun basson perään haikailevien ei kannata vaivautua, mutta toimivan tasapainoista ja selkeää äänimaailmaa arvostaville kokonaisuus soi hienosti.

Turtle Beachin panostukset kilpapelaamisen saralla eivät jää huomaamatta, sillä etenkin verkkoräiskinnöissä tilanhahmotus ja vihollisten liikkeiden paikantaminen auttavat aidosti pelaamista. Yksinpeleissä pääsee puolestaan nautiskelemaan pienemmistä ympäristön nyansseista, jotka jäävät kehnommalla laitteistolla takuuvarmasti huomaamatta. Tilanteesta ja äänenvoimakkuudesta riippumatta kuulokkeet toistavat niille syötetyn materiaalin koruttoman selkeästi – nimenomaan hyvässä mielessä.

Esiin taitettavan mikrofonin ergonomia on muun kokonaisuuden tavoin hieman kömpelösti ja luultavasti ulkonäkö edellä suunniteltu. Sen vapauttaminen pykälästään vaatii keskivertoa enemmän keskittymistä – mikä ei ole järin suotavaa etenkään keskellä verkkopeliä. Portaittain kääntyvä puola ei muutenkaan vakuuta jämäkkyydellään. Äänenlaatu on kuitenkin myös mikrofonin osalta hyvällä tasolla, joten senkin sisuskalut ovat kaiutinelementtien tapaan selkeästi mietitympiä kuin ulkoiset ratkaisut. Valmistajan lupaama 48 tunnin akunkesto vaikuttaa pitävän niin ikään kiitettävän hyvin paikkansa.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX on pätevä ehdokas kuulokkeiden miltei loputtomalta tuntuvasta viidakosta poimittavaksi

Tietyistä kehityskohteistaan huolimatta Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX on pätevä ehdokas kuulokkeiden viidakosta poimittavaksi, kunhan muistaa tarkistella yhteensopivuuteen liittyvät koukerot etukäteen. Vielä jos luurien istuvuuden omaan pääkoppaan pääsee testaamaan etukäteen, voi varsinaisen äänenlaadun suhteen olla huoletta. Tasapainoisen nätisti soivat kuulokkeet nostavat pelikokemuksen helposti uudelle tasolle etenkin telkkareiden omiin äänilähteisiin tai markettien halpaluureihin verrattuna.

Kirjaudu kommentoidaksesi