Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Hommasin koneeseeni suuremman kovalevyn ja tunnustelin mahdollisuutta saada upeita erikoisohjaimia Thrustmasterilta. Suunnittelin telineitä ja kiinnityspaikkoja ohjaimille. Sovin valmiiksi pelisessioita kaverin kanssa ja kutsuin serkun kylään ihastelemaan vuoden odotetuinta pelijulkaisua. Peruin kaikki menoni koko syksyltä ja tilasin hienon kapteenin uniformun, kultaiset siivet ja Ray-Banit. Voisi siis sanoa, että odotin Flight Simulatoria.

Ongelmat vihjasivat olemassaolostaan jo latausvaiheessa, kun pelin oma latausohjelma meni pari kertaa jumiin ja jouduin käynnistämään koko homman uusiksi. Toimitus kuitenkin näytti lopulta onnistuneen ja tunsin lapsenomaista innostusta intron pärähtäessä ruutuun. Pian näytölle ilmestyi parit kysymykset asetuksista, joihin toki vastailin. Tämän jälkeen pääsin seuraamaan sinistä latauspalkkia. Palkkia, jota tulisin näkemään vielä monet kerrat hereillä sekä pahimmissa painajaisissani. Pistin Final Countdownin soimaan ja odotin. Odotin. Ja odotin. Olin näkevinäni liikettä latauspalkissa ja mittasin sen paikan ruudulta. Viiden minuutin päästä suoritin tarkistusmittauksen. Se ei liikkunut. Windowsin tehtävienhallinta kertoi ohjelman olevan jumissa. Pahat aavistukset alkoivat herätä käynnistäessäni konetta uusiksi.

Toisella kerralla tapahtui sama juttu ja jätin pelin itsekseen kolmeksi tunniksi, jos se vaikka latasi jotain isompaa tiedostoa. Tilanne ei muuttunut, joten päätin tarkistaa kaikki ohjelmistopäivitykset. Päivitin hiiren, näppäimistön, Windowsin, näyttiksen, telkkarin kaukosäätimen ja naapurin Taunuksen, mutta lopputuloksena oli jumitus, pettymys ja uninstall.

Flight Simulator ei käynnistynyt uudelleenasennuksen jälkeenkään. Teosta ei oltu vielä julkaistu tuossa vaiheessa, joten en voinut edes Googlailla vinkkejä. Pistin diilerillemme Petrille (nimi ei muutettu) viestiä ongelmistani ja toivoin saavani jonkinlaisen ratkaisun asiaan.

Sain pian sähköpostia yhteyshenkilöltä, joka välitti teknisen tuen terveiset. Annoin tilanneraportin kuvankaappausten kera ja odotin toiveikkaana. Sain ehdotuksen Steam-koodista, mutta torppasin sen, koska en uskonut sen auttavan. Sain koodin siitä huolimatta. Kokeilin vielä parit kikat, mutta mikään ei auttanut.

Jaakko kertoi, että hänellä oli hieman saman tyylisiä ongelmia. Tunsin helpotusta siitä, että en ollutkaan ainoa. Helpotus oli vain hetkellistä, sillä kohta Jaakko sanoi rämpyttäneensä Esc- ja F11-näppäimiä raivokkaasti ja saaneensa pelin tuolla tavoin käyntiin. Kokeilin toki samaa, mutta tuloksetta.

Sain taas kysymyksiä sähköpostiini liittyen Xbox Companion Appiin ja Game Passiin. Vastailin ja kokeilin saamiani uusia ohjeita. Laitoin myös Steam-version latautumaan. Tässä vaiheessa FS oli jo julkaistu, joten aloin tutkimaan internetsiä. Löysin Youtube-videon, joka vaikutti tarjoavan ratkaisun ongelmaani. Tein videon kikat, mutta tulos oli edelleen sama. Katsoin huvittuneena kovalevyäni, jolla oli nyt kaksi toimimatonta versiota Flight Simulatorista.

Sähköpostiini kilahti lisää kysymyksiä. Alkoi vaikuttaa siltä, että tekniikan porukallakin meinasi mennä sormi suuhun, sillä kysymykset olivat samoja, joihin olin jo kerran vastannut. Vastasin kuitenkin ja sain paluupostissa linkin. Linkin takaa löytyi perinteiset ”onko töpseli seinässä” -ohjeet ja totesin niiden olevan hyödyttömiä.

Seuraavaksi tekniikasta pyydettiin kuvankaappauksia. Ihmettelin tätä, sillä olin jo kerran laittanut kuvia jumittuneesta latausruudusta, eikä tilanne ollut edennyt sen jälkeen. Päätin kuvata koko käynnistyksen videolle ja lähetin sen eteenpäin. Tässä vaiheessa yhteyshenkilökin alkoi vaikuttaa epätoivoiselta. Tekniikan porukka tuntui luovuttaneen.

Pyyhin koneeltani kaikki jäljet koko lentosimusta ja keskityin pari viikkoa muihin hommiin. Sitten saapui ensimmäinen suurempi päivitys, joka sai toivoni heräämään. Jospa se sittenkin toimisi. Pitkän latausprosessiin jälkeen löin pelin tulille ja mitä näinkään!? Peli käynnistyi! Ihmettelin hetken ja hyppäsin tutoriaalin kimppuun. Sehän pyöri, ja vieläpä kohtuullisilla asetuksilla. Tässä vaiheessa ilmoitin uutiset mikkisoftan yhteyshenkilölle, joka vaikutti riemastuneelta. Sanatarkka ilmaisu oli YAY! Ilmoitin myös Petrille, jonka oli tarkoitus kysellä minulle niitä hienoja Thrustmasterin ohjaimia.

Kahlasin tutoriaalin läpi ja siirryin haastemoodin pariin. Sekin toimi ja lentely tuntui hauskalta. Seuraavaksi suuntasin odottamaani Free Flightiin, jossa kaikki hauskuus tapahtuu. Suunnittelin lentäväni Oulusta Kemiin valikoiman suurimmalla koneella. Painoin FLY-nappia ja otin peliasennon. Mitään ei tapahtunut. Ajattelin painaneeni ohi ja kokeilin uudestaan. Ei mitään. No jos vielä kerran. Ei mitään. Vaihdoin koneen ja lentosuunnitelman, mutta lento ei käynnistynyt.

Asensin pelin jälleen uusiksi, mutta eihän se vieläkään toiminut. Löysin netistä lisää kikkoja ja värkkäsin jälleen muutaman tunnin muutellen asetuksia ja muokaten Windowsin syvintä olemusta. Tuloksetta. Ainoa ehkä toimiva vaihtoehto vaikutti olevan Windowsin uudelleenasennus. Se tarkottaisi toisen suuren rakkauteni, Euro Truck Simulator 2:n lukuisan modijoukon uudelleenasennusta. En halunnut tehdä sitä. En voinut.

Annoin tilannepäivityksen Petrille. Hänen täytyi perua ne uskomattoman hienot ohjaimet, aidon Airbusin ohjausvermeiden kopiot, joita olin odottanut. Huomasin yhteyshenkilönkin vaihtaneen sähköpostiosoitetta. Toivoni alkoi hiipua.

Lukemattomien tuntien latauksen, asentelun, kiroilun, sähköpostittelun ja värkkäämisen jälkeen minun oli katsottava totuutta silmiin: Tilanne oli umpisolmussa, jopa toivoton. En jaksanut enää yrittää. Pakkasin ja palautin tilaamani lentokapteenin uniformun sekä ne siihen kiinnitettävät kultaiset siivet. Ray-Banit annoin naapurille, sille Taunuksen omistajalle.

Viimeisestä kohtaamisesta on nyt pari kuukautta. Olen kerännyt rohkeutta uuteen yritykseen, mutta en ole vielä valmis. Uskon kuitenkin, että vielä koittaa se kaunis päivä, kun laskeudun Boeing 747-8 Intercontinentalilla Hailuodon hiekkakentälle.

Kommentit

Gamepass on osoittatunut kohdallani melkoiseksi paskikkareeksi ja vaikka paskasta tykkäänkin, niin on tämä sen verran kitkaista kuonaketta, ettei oikein tiedä miten päin olisi. FS:n asentumista joutui harjoittelemaan useamman kertaa. Kaatuiluakin harjoiteltiin ahkerasti.

Palvelu on kieltämättä edullinen näin PC-pelaajanakin, mutta edullisinkaan palvelu ei ole minkään arvoinen ellei se toimi. Intternetsissä on kohtalotovereita.

Itselle osunut kaksi ilostuketta:

  1. Useampi peli ei ole suostunut asentumaan ilmestyessään ja ongelman ratkaisua on saanut odotella viikkotolkulla = harvoin muistaa edes kys. pelin olemassaoloa enää.
     
  2. Pelien uninstalli ei vapauta aina tilaa kiintolevyltä. Tauhka on kätketty ties minkä kryptausten taakse, johon ei pääse käsiksi ilman kolmannen osapuolen ohjelmaa. Taannoin hankitun terasen peli-SSD:n kohtalo ei aiheuta ilon hypähdyksiä.

Varmaan jotain muutakin voi olla, mutta kyllä tämä Gamepassin autuus on omalla kohdalla mennen talven lumia - siitäkin huolimatta, että palvelun käyttöoikeutta on 2021 joulukauteen asti lunastettuna. Tavallaan pidin integroidun pelialustan ajatuksesta, koska yksinkertainen on kaunista. Ongelmat kuitenkin painavat munaskupissa enemmän.

Gamepass on toisaalta siinä mielessä ollut hyvä palvelu, että pelejä on pelannut vähemmän ja aikaa on jäänyt kaikelle muulle.

Kuulen aika ajoin ihmisillä olevan ongelmia Game Pass for PCn kanssa, mikä on todella harmillista. 

Itsellä Flight Simulator toiminut ihan alusta asti ilman ongelmia ja ollut kyllä mukava kokemus. VR-päivitystä en ole vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta varmaan tässä ennen vuoden vaihdetta ehtii viel testailee. 

Boksillahan tuo Game Pass toimii loistavasti, mutta PeeCeellä ei oikein mitenkään. Mulla on kans käyny tuota, ettei peli poistu. Sitten on myös sellanen erikoisuus, että peli poistui kyllä koneelta, mutta en saa sitä enää uudestaan ladattua:D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi