Iso käsi pienille näppäimistöille

Konsoleilla pystyy pelaamaan ilman näppäimistöä, mutta nettiselainten ja tekstichattien siirtyessä konsoleiden arkipäivään voi ajatus näppäimistön tuomista eduista hiipiä mieleen. Puhumme silti televisioon kytketyistä laitteista, jotka sijaitsevat useimmiten olohuoneessa. TV-tasolle lojuva, USB-kaapelista roikkuva täysimittainen näppäimistö henkii huonoa sisustussilmää ja  ontuvaa ergonomiaa. Onneksi sohvistilla on mahdollisuus langattomuuteen. Tässä parivertailussa mukana on kaksi minikokoista ja langatonta näppäimistöä, Logitech diNovo Mini ja Sandberg Mini Touchpad.

Peruna is round

Lähes television kaukosäätimen kokoinen kirjoitusväline diNovo on sulavalinjaisen pyöreä kapistus. Vaikka sen kannella ei ole järkevää funktiota toiminnallisesti, tekee se sohvan nurkassa lojuvasta näppäimistöstä lähes huomaamattoman. Tämä pieni pyöreä esine voi vahingossa löytää itsensä samasta kasasta, jossa olohuoneen muutkin kaukosäätimet viettävät taukonsa. diNovo on ulkonäöllisesti tarkkaan suunniteltu aina valaistuja näppäimiä myöten. Jämäkkä rakenne, pitkäkestoinen akku latureineen ja erittäin hyvä näppäintuntuma antavat hyvän ensivaikutelman.

PS3 ja diNovo voidaan parittaa suoraan Bluetooth-yhteyteen, ilman USB-Bluetooth-tikkua. Yhteiselon toimivuudesta PlayStation 3 -konsolin kanssa kertovat muun muassa soita-, pysäytä-, taakse- ja eteen-näppäimet, joiden ansiosta elokuvien katselu tai musiikin kuuntelu helpottuvat. Hyvin pieni kosketusohjauspinta ei korvaa hiirtä mutta ajaa asiansa nettiselailussa. Kosketuslevyn saa säätimestä muutettua toimimaan ristiohjaimen tavoin, jolloin XMB-valikkoa voi ohjailla totutusti.

Pienellä näppäimistöllä kymmensormijärjestelmä jää haaveeksi, joten nappuloiden paineluun käytetään peukaloita. Tämä näppäimistö ei sovi paljon kirjoitteleville, sillä vetreimmätkään peukalot eivät pääse lähellekkään kymmensormijärjestelmän nopeutta. Lisäksi Ä-kirjain täytyy kirjoittaa funktionäppäimen ollessa pohjassa.

Kaikki sormet käytössä

Sandberg Mini Touchpad tarjoaa diNovosta poikkeavaa lähestymistapaa samaan kategoriaan. Laitteen pienuudesta huolimatta Ä-kirjaimen saa painettua suoraan ilman näppäinkombinaatioita, vaikka se onkin sijoitettu hieman totuttua sivummaksi. Kulmikas, tavallista näppäimistöä mukaileva ulkoasu ja mahdollisuus kirjoittaa kymmensormijärjestelmällä luovat suurimman pesäeron diNovoon. Mikäli näppäimistö olisi vähänkin pienempi, menisivät sormet solmuun.

Näppäinten kokoon nähden niitä on painettava liian syvälle. Mikäli näppäimet painuisivat lyhyemmän matkan, olisi tuntuma täydellinen. Nyt se on riittävä, mutta ei pärjää laadukkaille normaalikokoisille tarvikenäppäimistöille. Mininäppäimistöksi Mini Touchpad suoriutuu tehtävästään kuitenkin paremmin kuin hyvin. En näe ongelmaksi käyttää Sandbergin Miniä pidempien tekstien luomisessa.

Vankkatekoinen rakenne sisältää pienen kosketusohjauspinnan, johon on kätketty muutama kätevä ominaisuus. Varsinkin kahden sormen rullaus on kätevä nettiselailussa. PS3:lla kolmen sormen näpäytys toimittaa PS-näppäimen virkaa, kun taas kahden sormen tökkäys avaa valikon. Ylimääräisiä nappeja löytyy niin äänenvoimakkuuden säätöön kuin videontoistoon. Ikävä kyllä nämä eivät toimi PlayStation 3 -konsolissa.

Mini Touchpad -näppäimistö asettuu tukevasti pöydälle, ja sitä on mukava käyttää myös polvien varassa. Enemmän kirjoittavalla on oikeasti harkittavaa siinä, ostaako konsolia varten kirjoitustuntumaltaan paremman täysikokoisen näppäimistön vai hakeeko etua pienestä koosta. Jos pieni koko on olohuoneessa lojuvalle näppäimistölle tärkeä ominaisuus, kannattaa ehdottomasti harkita Sandbergin Miniä.

Tarve ratkaisee

diNovo tarjoaa hivenen paremman yhteensopivuuden ja sen multimedianapit toimivat niin elokuvien kuin musiikin toiston suhteen. PS3-yhteensopivuus jää kuitenkin vain multimedianappeihin ja nimikkokatkaisimeen. Käytännössä PS3-nappeja ei ole, vaan niiden toiminnot hoidetaan käyttämällä funktionäppäimiä kuten Sandbergin Minissä. Ikävä kyllä L/R-näppäimet puuttuvat molemmista näppäimistöistä, mikä vaikeuttaa nettiselaamista merkittävästi, sillä näillä ohjattaisiin sivunvaihtoja sekä zoomausta.

Vahva kallistuminen diNovon puoleen lähtee puhtaasti tarpeesta, johon konsolinäppäimistöjä yleisesti tarvitaan. Se on chattien helpotus, joka ei kaihda nettiosoitteita tai satunnaisia tekstikenttiä. diNovo osaa toimia myös kaukosäätimenä kesken elokuvan tai auttaa vaihtamaan kappaletta. Valaistu näppäimistö on pelaajan kaveri pimeissä peli-illoissa, ja pienikokoisen pyöreän mötikän sujauttaa tarvittaessa vaikka sohvatyynyjen väliin. Käyttötarve ratkaisee, sillä jos kirjoitat vähänkin enemmän, suositus kääntyy Sandbergin Miniin.

Kiitokset Mini Touchpadin arvosteluversiosta Sandbergille.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi