Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

: Luukku 15: Wiimeinen vuosi

Kulunut Wii-vuosi on ollut – jos mahdollista – vielä kuivempi kuin sitä edellinen. Konsolille ilmestyvien pelien määrä on jatkanut laskuaan, ja kovan luokan julkaisut ovat loistaneet poissaolollaan. Konemyynnitkin ovat entisestään vähentyneet.

Wiin tämän vuoden myyntiluvut näyttävät lohduttomilta. Konsoli ei käynyt kaupaksi järin hyvin viime vuonnakaan, mutta kuluneena vuonna myynnit ovat pudonneet alle puoleen siitäkin: laitetta myytiin tammi-syyskuun välisenä aikana 2,2 miljoonaa kappaletta, kun vastaavana ajanjaksona edellisvuonna kaupaksi meni vielä 4,7 miljoonaa konetta.

Krooninen pelipuute

Wiin pelijulkaisut ovat pysähtyneet viimeisen vuoden aikana kuin seinään. Wikipedian listauksen mukaan konsolille on ilmestynyt tänä vuonna vaivaiset 38 peliä. Vielä viime vuonna alustalla näki päivänvalon 86 nimikettä, ja sitä ennen julkaisujen määrä laskettiin sadoissa vuosittain.

Wiin third party -tuki ei ole enää aikoihin ollut niin vahvaa kuin kilpailijoilla Xbox 360:llä ja PlayStation 3:lla, ja tänä vuonna nimikkeet ovat vähentyneet vielä edellisvuodestakin. Vuoden merkittävimpiä julkaisuja ovat edustaneet Ubisoftin Just Dance 4, Tecmon Project Zero 2: Wii Edition ja Junction Point Studiosin Epic Mickey 2: The Power of Two, jotka eivät nekään ole olleet varsinaisia arvostelumenestyksiä. Lisäksi eurooppalaiset ovat saaneet pelattavikseen Japanissa jo viime vuonna julkaistut Pandora's Towerin ja The Last Storyn, joista jälkimmäinen ilmestyi Yhdysvalloissakin, jossa saatiin sen lisäksi vihdoista viimein julkaistuksi myös Xenoblade Chronicles. Kokonaisuutena third partyn tarjonta ei ole kuitenkaan yltänyt edes viime vuoden tasolle.

Myös Nintendon omat julkaisut ovat olleet sangen vaatimattomia nimikkeitä: pelivuoden anniksi ovat jääneet Mario Party 9, Beat the Beat: Rhythm Paradise ja Kirby's Dream Collection. Edes Nintendolla itsellään ei siis ole ollut tarjota enää AAA-pelejä, vaan konsolijätin viimeiseksi merkittäväksi julkaisuksi Wiillä jäi marraskuussa 2011 ilmestynyt The Legend of Zelda: Skyward Sword.

Wiimeinen suuri Wii-peli

Wii-vuoden erittäin laiha anti huomioon ottaen on ehkä yllättävääkin, että vuoden ainoa valonpilkahdus olikin sitten todella kovan kaliiberin nimike. Japanin suosituimman pelisarjan uusin vesa Dragon Quest X nimittäin näki nousevan auringon maassa päivänvalon 2. elokuuta. Kyseessä on sarjan ja samalla myös Wiin ensimmäinen massiivimoninpeli, jota tehtiin peräti seitsemän vuotta.


Peli myi Japanissa ensimmäisten neljän päivän aikana runsaat 420 000 kappaletta, ja lokakuuhun mennessä kauppojen hyllyiltä oli kadonnut jo vajaat 570 000 peliä. Luvut jäivät tosin kauaksi sarjan edellisosien miljoonamyynneistä, mutta massiivimoninpelille kyseistä määrää voi pitää sangen hyvänä saavutuksena; myyntejä saattoi silti verottaa se, että nimike julkaistaan ensi keväänä myös Wii U:lle. Dragon Quest X:llä oli jo lokakuussa 400 000 kuukausimaksun maksavaa käyttäjää, kun esimerkiksi Final Fantasy XI saavutti kyseisen rajapyykin vasta puolitoista vuotta julkaisunsa jälkeen.

Wii-vuoden ainoan AAA-nimikkeen hohtoa kuitenkin himmentää se, että peli jää vain japanilaisten huviksi, sillä länsimaissa sitä ei tällä tietoa tulla julkaisemaan. Dragon Quest X ei myöskään pysty yksinään pitämään Wiitä pinnalla edes Japanissa, vaikka se nostikin hetkittäisesti laitteen myyntilukuja muun muassa sen takia, että julkaisua myytiin myös konsolin kanssa bundlattuna. Nousevan auringon maassa pelistä tuli joka tapauksessa eräänlainen Wiin joutsenlaulu.

Heikoin vuosi ikinä

Kaiken kaikkiaan päättyvä vuosi on ollut kiistatta Wiin heikoin tähän mennessä – yksi heikoimmista millekään Nintendon kotikonsolille ikinä. Lihavien vuosien 2006–2009 jälkeen konemyynti aloitti vuonna 2010 jyrkän laskun, joka on jatkunut vuosina 2011–2012 yhä jyrkempänä uusien nimikkeiden puutteella höystettynä. Tänä vuonna sekä konsolin myynnit että uudet pelijulkaisut ovat vähentyneet vielä viime vuodestakin. Kuivaakin kuivemman vuoden pelisadosta ainoaksi AAA-hedelmäksi jäi Dragon Quest X, joka ei sekään näe näillä näkymin päivänvaloa Japanin ulkopuolella.

Wii laajensi pelaajakuntaa, teki kasuaalipelaamisesta päivän sanan ja hallitsi pitkään konsolisukupolvensa myyntitilastoja. Mutta jos oli koneen suosio ennalta-arvaamattoman äkkinäistä ja suurta, sitä oli myös konsolin hiipuminen sen jälkeen, kun laitemyynnit ja pelijulkaisut kääntyivät laskuun. Täten Wii on selvästi erilainen konsoli aiempiin sukupolviensa markkinajohtajiin verrattuna. Kun esimerkiksi PlayStation 2 myi vielä huippuvuosiensa jälkeenkin kohtuullisen hyvin ja sai nauttia pelijulkaisuista liki näihin päiviin asti, Wiin elinkaaresta näyttää tulevan noin puolet lyhyempi.

Tulevasta Wii-vuodesta ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, koska sellaista ei ole. Paria hassua nimikettä lukuun ottamatta ensi vuoden julkaisulista on nimittäin tyhjääkin tyhjempi. Lyhyeksi lista jääneekin, sillä kehittäjät ovat jo siirtyneet Wii U:n pariin, eikä tiedossa ole yhtäkään merkittävää peliä vanhalle laitteelle. Ensi vuonna konsolille ei siis enää julkaista käytännössä mitään. Päättyvä vuosi tulee täten jäämään Wiin viimeiseksi.

Wii on kuollut – kauan eläköön Wii U!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi