: Luukku 2: Kuinka pääsee Kölniin

Web-sivuston pyörittämisessä harrastajavoimin on hyvät ja huonot puolensa. Hyvä puoli on se, että kun tekemisen motivaattorina on rakkaus lajiin rahan sijaan, lopputuloskin on helposti intohimoisen asianharrastajan mieltä ilahduttavaa laatua. Huonona puolena taas on arkielämän kiireiden tai innostuksen lopahtamisen aiheuttama hanskojen tippuminen, jolloin lopputulosta saa odottaa vuositolkulla. Esimerkiksi jälkimmäisestä ilmiöstä käy muun muassa KonsoliFINin matka Gamescomiin.

Valtava innostus

Ensimmäisen kerran Gamescomiin osallistumisesta puhuttiin vakavissaan KonsoliFIN ry:n vuosikokouksessa maaliskuussa 2010. Harvinaislaatuisen yhden pöydän ääreen kokoontumisen aikana kirjattiin sekavissa tunnelmissa pöytäkirjaan päätös: Kaikki lähtee Gamescomiin! Vähintään Paavia oltiin vakavalla mielellä matkaan lähettämässä, mutta järjestelyvastuu jäi ilmeisesti riihitontuille, sillä asiaan palattiin ylläpidon foorumilla vasta heinäkuun alussa. Eli hyvissä ajoin ennen seuraavan kuun messulähtöä.

Hyvin konsolifinimäisesti keskustelua käytiin jonkinmoisella innolla kolmen päivän ajan, jolloin etsittiin vastuuhenkilöitä, ilmoittauduttiin osallistumaan itse matkaan, peruttiin ilmoittautumisia, odotettiin puuhamiehen putoamista taivaasta ja sitten jäätiin odottelemaan jonkun rohkean seuraavaa peliliikettä. Muutaman päivän tauon jälkeen vielä ketjuun ilmestyi kaksi viestiä:

"Joko pyyhe on heitetty kehään?"

"Juu heitettiin tältä vuodelta"

Jumalaton hämminki

Vuoden 2011 matkan suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin, puolessa välissä kesäkuuta. Tällä kerralla jryi tarjoutui kartoittamaan lentoja ja hotelleja, missä meni vaivaiset kolme viikkoa. Rohkaisevasti kuitenkin kustannusarvio oli saatu kasaan heinäkuun kuudentena päivänä: "Jos ry maksaa viinat, niin kolme tonnia (eikä tällöin saada raporttia itse messuilta)."

Taas alkoi radiohiljaisuus.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Paavi yritti vielä muistutella tästä matkasta ja ULVIkin rohkaisi mahdollisia matkaanlähtijöitä. Valitettavasti matkan käytännön järjestelyjä pähkäillyt jryi oli taas jossain aurinkoisessa maassa kiskomassa piña coladoja, ja muutaman päivän kuluttua kaivosta kuului kirveen aiheuttama loiskahduksen ääni.

Helvetillinen sekaannus (eli miten se vältetään)

Koska KonsoliFIN oli selkeästi kyvytön omin voimin tekemään jotain niin monimutkaista kuin varaamaan lentoja ja hotelleja, päätti jryi palkata hommaan ammattilaisen. Teemamatkoja järjestävää JS-Travelia pyydettiin hoitamaan selvitystyö, ja samalla yhdistys voisi tarjota myös foorumilaisille mahdollisuuden lähteä matkaan. Koska julkisen mokaamisen välttämisen halu on hyvä kannustin, tehtiin suunnitelmasta julkinen vielä vuoden 2011 lopussa. Arpa oli siis heitetty.

Talven ja kevään aikana asia eteni hitain nykäyksin, ainoa hektisempi hetki meinasi syntyä helmi-maaliskuun vaihteessa, kun messumatkalle ilmoittautuneilta piti alkaa kerätä ennakkovarausmaksuja. Samaan aikaan jryi oli nimittäin paennut pyöreitä vuosia ilmaisten piña coladojen saarille. XShava ja noose01 saivat kuitenkin koordinoitua asiakas- ja matkanjärjestäjäkumppaniviestinnän sekä rahaliikenteen siten, että projekti eteni.

Syyllisten etsintä

Hanke alkoi kerätä voimaa hurrikaanin tavoin kesäkuussa. Kahdeksanhenkiseksi paisuneelle toimitustiimille yritettiin jakaa tehtäviä samalla kun pyrittiin varmistamaan matkaseuraksi lähteville mukava reissu. Ensikertalaisuuden oireet ilmenivät toistuvina paniikkeina foorumilla ja jryin mahahaavana. Matkat lentokentältä hotellille olivat sumun peitossa, maahantuojayhteyksiä hoiteli vähän kuka sattui tahollaan, käyntikorttitilauksen kanssa sohellettiin ja lehdistö-akreditointikin meinasi muodostua ongelmaksi.

Lopulta kuitenkin sekalainen joukko peliharrastajia ja amatööritoimittajia kohtasi toisensa elokuisena aamuna Helsinki-Vantaan lentokentällä. Matkanjohtajan mahahaava oli puhkeamaisillaan, mutta muutamaa tuntia myöhemmin ryhmä löysi itsensä resuisesta luukusta Kölnin keskustassa.

Syyttömien rankaiseminen

Perfektionistina löysin jo matkan aikana useita epäkohtia, jotka olisi voitu välttää kokemuksen avulla tai paremmalla suunnittelulla. Toimitukselle ja seuramatkalle olisi pitänyt nimetä selkeästi omat vastuuhenkilönsä, päiväohjelma olisi kannattanut suunnitella huolellisemmin, hotellin valintakriteereihin olisi pitänyt lisätä ilmastointi, matkat hotellin ja lentokentän välillä olisi pitänyt kartoittaa perusteellisemmin jne. Hyvästä yrityksestä kuitenkin annan itselleni pisteet 2/5.

Reissu oli kuitenkin opettavainen ja aina stressin painuessa tilapäisesti taka-alalle jopa ihan antoisa. Näin vuoden lähestyessä loppua alkaa katse kohdistua seuraavaan elokuuhun. Ehkä KonsoliFIN lähtee ensi vuonna entistä innokkaampana ja ammattitaitoisempana matkaan. Harrastajavoimin se näyttää onnistuvan yhtenä kertana kolmesta.

Galleria: 

Kommentit

Virheistä oppii ja toiminta tulee vuosien aikana jalostumaan jo rutiiniksi.

Tuolla noissa olosuhteissa hotelliin kannattaa panostaa. Väsyneenä ja ylikierroksilla kun käydään, täytyy majapaikan pystyä tarjoamaan täydellisen levon hetken ja kohtuuliset työtilat. Baarikaapilla ja suihkulähteillä ei niin ole merkitystä. Ilmastointi on kaiken a ja o, lämpötilan ulkona hipoessa lähellä 40 astetta. Muut seikat lähinnä toisarvoisia, tosin sijainnillakin on oma merkityksensä. Kävelyetäisyys Kölnin ytimestä suotavaa. Internet-yhteys voidaan myös vielä laskea tähän samaan välttämättömyyksien joukkoon. Meillä se oli maksullinen, napakat 90 min 10 € / Wifi (erittäin nopea).

Reissuissa on aina omat rasituksensa, mutta palkinto liikkeelle lähdöstä tulee kyllä takuuvarmasti, mikäli terveenä ja budjetin raameissa on onnistuttu retki tekemään. Gamescom antaa paljon, kun sallii sille mahdollisuuden. Kotiin ei kannata jäädä.

Videoita vuoden reissusta: www.konsolifin.net/media/search/gc12/

Retki ei tuonut lajityyppiinsä mitään uutta.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi