HBO ja Netflix ovat nostaneet viime vuosina TV-kerronnan ihan uudelle laatuportaalle, ja vaikka ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat tarttuneet viestikapulaan varsin ansiokkaasti, on Suomessa ollut hiljaisempaa. Alkuvuodesta kuitenkin Ylen tilaama ja kansainvälisenä yhteistyönä toteutettu Invisible Heroes todisti, että kyllä täälläkin osataan.

Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan

Joskus tylsimmän kuuloisista aiheista syntyy mielenkiintoisimmat tv-sarjat. Esimerkiksi naisten vapaapainia 80-luvulla kuvannut GLOW osoittautui loistavasti käsikirjoitetuksi ja koskettavaksi tarinaksi uhrauksista ja ystävyydestä, ja Neuvostoliiton politrukin toimintaa ydinvoimalakatastrofin jälkimainingeissa valottanut Chernobyl se vasta otteessaanpitävä olikin.

Yle Draaman tilaama Invisible Heroes sijoittuu vuoteen 1973, Chilen vallankaappauksen aikaan. Tapahtumaympäristönä on enimmäkseen Santiago de Chile ja siellä sijaitseva Suomen suurlähetystö. Kauppasuhteita kehittämään lähetetyt Tapani Brotherus ja Ilkka Jaamala joutuvatkin yhtäkkiä navigoimaan keskellä poliittista kaaosta ja luomaan käytännössä suomalaisen humanitäärisen linjan chileläisten toisinajattelijoiden suojelemiseksi.

Pelikansan paremmin Alan Wakena tuntema Ilkka Villi nähdään Invisible Heroesissa varakonsuli Ilkka Jaamalana

Kun tilanne Chilessä kiristyy, Suomen ulkoministeriössä tunnutaan lähinnä pyörittelevän peukaloita. Brotheruksen on kuitenkin mahdotonta olla ottamatta kantaa, kun hänen henkilökohtaisesti tuntemansa ihmiset kiipeävät suurlähettilään residenssin muurien yli ja pyytävät suojaa toisinajattelijoita jahtaavilta asemiehiltä. Ruotsin suurlähettiläs Harald Edelstam (aina yhtä loistava Mikael Persbrandt) auttaa isällisellä otteella Brotherusta navigoimaan kansainvälisen politiikan ristiaallokossa.

Ei suotta palkittu

Invisible Heroes on saanut kansainvälistä tunnustusta, se on palkittu Etelä-Korean International Drama Awards -kilpailussa ja Ranskan Festival de la Fiction -kilpasarjassa. Viimeksi se voitti parhaan eurooppalaisen draamasarjan palkinnon Prix Europa -festivaaleilla.

Arvostus on ymmärrettävää, sillä erinomaista näyttelijäntyötä tukee tuotantoarvoiltaan hintaansa kalliimman näköinen toteutus. Chilessä kuvattuun materiaaliin on yhdistetty Star Wreckeistä ja Iron Skysta kannuksensa hankkineen Samuli Torssosen visuaalisia efektejä, joilla muun muassa muutetaan jalkapallostadion vankileiriksi.

Estadio Nacional täytettiin jälkikäsittelyssä virtuaali-ihmisillä

Invisible Heroesissa eivät pyssyt pauku eikä siinä nähdä hurjia autotakaa-ajoja. Sen sijaan sarja kuvaa ihmisiä, jotka joutuvat selviytymään ristiriitaisten velvollisuuksien paineen alla. Intensiivinen tunnelma luodaan emootioilla, ei rajulla toiminnalla. Tämän takia Invisible Heroes ei ehkä ole kaikkien sarja, vaikka kaikkien aikuiseen ikään ehtineen kannattaisi se nähdä.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän kunniaksi voisikin käyttää muutaman tunnin siihen, että tutustuu tällaiseen vähemmän tunnettuun suomalaiseen sankaritarinaan. Sarja on muutaman vuoden ajan katsottavissa Yle Areenassa.

P.S. Jos kaipaa vähän kevyempää katsottavaa, niin varsinaisia sankareita ovat möys melkein Emmyn voittaneen Luottomiehen Tommi ja Juhis. Ehdoton katselusuositus ihan kaikille!

----

Lue joulukalenterimme muut luukut tätä linkkiä klikkaamalla.

Galleria: 

Kommentit

Ollut parasta kotimaista tv-tuotantoa miesmuistiin. Todella upea tarina. Sankaridiplomaatit ovat yhä keskuudessamme ja ovat saaneet toiminnastaan jälkikäteen myös tunnustusta. Jaloja ovat hyväntekijät.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi