Joulukalenterin luukku 0: Videopelaamisen vuosi 2010

Joulukiireiden keskellä on hyvä istahtaa hetkeksi mietiskelemään, mitä kaikkea kuluneeseen vuoteen on kuulunutkaan. Juhlavuotensa kunniaksi KonsoliFIN kokeilee jotain uutta: tästä alkaa joulukalenterimme, olkaa hyvät!

Vuosi 2010 alkaa olla paketissa, ainakin mitä tulee videopelijulkaisuihin. KonsoliFINin kymmenennen syntymäpäivän ohella videopelirintamalla on nähty runsaasti tajunnanräjäyttävää tavaraa. Heti vuodenvaihteen jälkeen ilmestyi Heavy Rain, Bioshock 2, Darksiders ja Mass Effect 2. Vauhti ei yhtään hidastunut Mod Nation Racersin ja Alan Waken löytäessä tiensä kauppojen hyllyille. Harvinaisen vähän hiljentynyt kesä toi meille Red Dead Redemptionin, Mario Galaxy 2:n, Crackdown 2:n ja Demon's Soulsin. Syksyllä räjäytettiin pankki sellaisella tavalla, että kuluneen vuoden väittämistä yhdeksi parhaista kautta aikojen voi pitää jopa vähättelynä.

Peliteollisuuskin on muuttunut radikaalisti. Infinity Ward käytännössä hajosi, Microsoftin otteesta irtautunut Bungie löysi uuden kumppanin Activisionista ja Playstation-perheen suosikkinimi Insomniac ilmoitti yhteistyöstä Electronic Artsin kanssa. Kännykkäpeleistä tuli hovikelpoisia iPhonen ja osittain myös Androidin myötä, ja ladattavat pikkupelit tarjosivat muutenkin uudenlaisia mahdollisuuksia pienille studioille. Iloksemme myös suomalaiset kehittäjät ovat päässeet osallisiksi uuden puutarhan hedelmistä.

Wiillä käynnistynyt liikeohjaus levisi muille alustoille, vaikka vastaanotto olikin ristiriitainen. Muutama vuosi lisäkehittelyä on kuitenkin auttanut tekniikkaa saavuttamaan sellaisen kypsyystason, että vain sitkeimmät peikonpojat voivat väittää pelien olevan pelkkää viuhtomista. Vaikka uusien kokeilujen pysyvistä vaikutuksista on vielä vaikea esittää muuta kuin arvauksia, on ainakin Microsoft lähtenyt todella isoin paukuin julistamaan pelaamisen vallankumousta.

KonsoliFINin juhlavuoden kunniaksi toimitus päätti luoda katsauksen pelivuoden mielenkiintoisimpiin ilmiöihin, uutisiin ja tietenkin peleihin. Seuraavan 24 päivän ajan avaamme päivittäin uuden luukun, joissa muistelemme pelivuotta 2010. Pukin pakatessa rekeään paljastaa KonsoliFINin toimitus valintansa vuoden peleiksi.

Tervetuloa siis viettämään joulunalusaikaa availemalla kalenteriluukkujamme!

Luukut:

 1. Pelit, joita jäimme kaipaamaan vuonna 2010
 2. Xbox 360:n elämän kehä
 3. Peliteollisuus vs. rahamaailma eli vuoden 2010 huonot uutiset
 4. Kamalan liikkeentunnistuksen vuosi
 5. Mitä seuraavaksi, Nintendo?
 6. Alan Wake ja suomipelien tila
 7. Reach, Reach, Reach
 8. MAG
 9. Splinter Cell: Conviction
 10. Pelinkehittäjien ihmisoikeudet
 11. Vuoden Nolan North
 12. Joulurauhaa Suomen konsolipelaajille
 13. Demon's Souls
 14. Digijakelun vuosi
 15. Forza Motorsport 3 vs. Gran Turismo 5
 16. Yhteisöllinen virtuaalikiekko
 17. Jutut, joille ei kehdattu varata omaa luukkua
 18. Pettymyksiä ja yllätyksiä
 19. PC iskee takaisin
 20. Vuoden monialustapeli
 21. Vuoden 2010 Wii-yksinoikeudet
 22. Vuoden Xbox 360 -yksinoikeudet
 23. Vuoden PS3-yksinoikeus
 24. Toimituksen valinnat 2010
Galleria: 

Kommentit

Kaikenkaikkiaan aivan loistava pelivuosi 2010. Tarjonta on ollut monipuolisesti uutta ja tuttujen sarjojen päätymistä uudelle laitealustalle.

Alkuvuotta tähdittivät God of War 3 ja Heavy Rain. Molemmat nousevat kerralla myös oman pelihyllyn kunniapaikoille. Ensimmäinen tarjosi yleiseurooppalaisen kulttuuriperinnön ja jälkimmäinen paketin nessu-liinoja. Korkeatasoista viihdettä, mitä harvoin löytää edes sieltä television kaukosäätimeltä. Ei siis mikään vallan hullumpi aloitus vuoden pelitulvaan.

Pelivuosi 2010 on itselleni ollut vähän aiempia vuosia hiljaisempi, johtuen lähinnä siitä että odotetuimmat pelit ovat myöhästyneet ja siiretty nesivuoden puolelle.

Alkuvuodesta masiinassa pyöri lähinnä Final fantasy XIII Ja Heavy Rain. Molemmat todella laadukkaita pelejä, vaikka XIII jakaakin mielipiteitä halki pelikansan. Hankittiin myöhemmin Demon´s Souls joka ei kuitenkaan iskenyt ihan niin hyvin kuin muilla. Sitäkin pitää alkaa pelata kunnolla, kunhan aikataulut ja pelaamattomien pelien tulva antaa myötä.

Loppuvuodesta on ollut kovin hiljaista. Johtuen lähinnä Pleikan hajoaminen kahdesti alkusyksystä. Kunhan uusi slim tuli taloon alkoi myös Movella pelaaminen, mutta vielä ei ole silläkään päässyt paljoa pelaamaan. Start the Party on ollut kuitenkin melko aktviisisesti käytössä.

Nyt on ollut masiinassa Assassin´s Creed: Brotherhood ja pian Sly Trilogy. Ensivuoden alussa sitten LBP2...

Onhan tämä(kin) pelivuosi ollut sittenkin aika hyvä.

Tämä vuosi on ollut omalla kohdalla todella hyvä vuosi.
On Heavy rainit, BFBC2, RDR, Fallout NW, MOH, COD BO, AC brotheehood & GT5.
Ei ole ollut vapaa-ajan ongelmia, eikä tule, kun moni noista loppuvuoden huipuista
on tylysti aivan kesken.

Mikä on kun ei Bayonettaa noteerata? Kovin hack'n slash moneen vuoteen IMO.

Minä olen noteerannut Bayonettaa pitkin vuotta arvosteluissani.

Ajatusliekin kanssa samoilla linjoilla; vähän jäi hiljaiseksi 2010 ja varsinkin sen loppurytistys, kun moni mielenkiintoinen nimeke lykkääntyikin sitten kevääseen.

Kotikonsoleilla mieleen painuivat isoista lähinnä Heavy Rain ja Red Dead Redemption, pienemmistä Yakuza 3 ja - jo nyt - The Sly Collection. Mass Effect 2 olisi todennäköisesti uponnut myös, jos ei viiden vuoden kunnioitettavaan ikään ehtinyt konevanhus olisi levinnyt juuri parahiksi alta.

Käsikonsoleilla Atlus, Xseed ja NIS onneksi torppasivat pihalle niin reippaasti pienen koulukunnan mannaa japaninmaalta, että pelivuodesta muodostui läpeensä viihdyttävä. Reippaasti ennakoitua enemmän sitä noilta pienemmiltä ruuduilta tuli seurattua mutta mitäpä tuosta kun hauskaa on ollut.

Kiitoksia pelijulkaisijoille valinnanvarasta ja bring on the 2011!

Hieno idea tää joulukalenteri! Laittakaa sivulle vaikka uutisotsikoiden yläpuolelle joku "joulukalenteri-logo" jota klikkaamalla pääsee avaamaan uusimman luukun ja sen artikkelin alapuolella on sitten linkin aikaisempiin luukkuihin.

Mutta mutta, nyt on jo 1.12. eikä vieläkään ole uutta luukkua löydettävissä!!!

btw, miksi etusivun arvostelut (5 linkkiä) ei ole tehty siten että viemällä hiiren päälle näkee mitä niissä muissa linkeissä on piilotettuna (kuten mm ign), tai sitten ainakin niiden alapuolen namiskoihin olisi kiva saada sisällöstä jotain vinkkiä ettei tarvii aina odotella että animaatio pyörittää kaikki viisi valintaa läpi.

iplo: Luukut eivät aukea automaattisesti mihinkään tiettyyn kellonaikaan, vaan tekstin kirjoittajan pitää itse käydä se jossain vaiheessa julkaisemassa.

Etusivun "nostokarusellin" parannusideat ovat varsin varteenotettavia. Ei puutu enää kuin koodaaja. :P Tai oikeastaan, että koodaajalla olisi joskus tarpeeksi vapaa-aikaa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi