Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Massiiviset langattomat kuulokkeet, joiden äänenlaatu ja äänen muokattavuus hivelevät pelikokemusta, tällä kertaa nimenomaan PC-käyttäjille suunnattuna.

Painonsa arvoinen

Turtle Beachin uusimmat pelikuulokkeet saapuvat perille varsin komeassa paketissa. Joko se joulu tuli? Juhlavalta tuntuvan avaamisen jälkeen ensimmäinen reaktio kohdistuu siihen, miten painavilta kuulokkeet tuntuvat käsissä. Pään yli menevä panta sekä kuulokekupit on vahvistettu metallilla, ja joustavuudesta huolimatta tuntuma on sellainen, että nämä tuskin hajoavat osiin aivan heti. Säädettävyyttä raameissa tuntuu olevan oikein sopivasti. Vastamelulla varustettu mikrofonikin taipuu juuri siihen asentoon, mihin haluat. Näiden uskoisi sopivan oikein hyvin minkä tahansa malliseen tai kokoiseen päähän. Mutta miltähän paino tuntuu käytössä? USB-adapteri koneeseen kiinni ja testaamaan!

Kilpikonnan pehmeissä leuoissa

Suuret kupit on suunniteltu niin, että käyttäjän korva uppoaa kokonaan kupin reikään sisälle. Mukavalta tuntuvat pehmusteet ympäröivät korvan, ja kuulokkeet puristuvat pään ympärille korvien kohdalta. Tämä saa aikaan sen, että painostaan huolimatta kuulokkeet tuntuvat vain leijailevan päässä eivätkä ulkopuoliset äänet pääse häiritsemään kokemusta. Vipuvoima pitää kuulokkeet hyvin aloillaan vaikka kämppää siivotessa. Pehmusteiden materiaali ei myöskään hiosta pidemmänkään käytön aikana.

Pehmusteiden joustavuuden takia kuulokkeita markkinoidaan myös silmälasiystävällisiksi, tosin todella pitkän session jälkeen paksusankaisimpia silmälaseja käyttävät saattavat tuntea pientä epämukavuutta. Jos käyttäjällä on korvien rustoissa lävistyksiä, aiheutuu epämukavuutta nopeammin.

Äänenlaatu on oikein loistava. 3D audio luo immersoivan äänimaailman, jonka avulla todella tuntuu siltä kuin olisit sisällä pelissä. Mikrofonikin toimii vallan hyvin.

Muokattavuutta moneen makuun

Teroitetaanpa tässä välissä yhtä asiaa: Periaatteessahan näitä kuulokkeita voisi käyttää myös konsolipelaamiseen. Turtle Beachin leiristä on kuitenkin kantautunut tietoa, että nämä on suunnattu nimenomaan PC-pelaajille eivätkä kuulokkeiden kaikki ominaisuudet toimi konsolikäytössä. Esimerkiksi kuppien sivuilla sijaitsevat säätimet eivät kuulemma konsolikäytössä toimi, vaan äänenvoimakkuutta pitäisi säätää manuaalisesti pelin valikosta. Tärkein pois jäävä ominaisuus olisi kuitenkin Turtle Beach Control Studio, jonka PC-väki voi ladata ilmaiseksi koneelleen.

Control Studio antaa käyttäjän muokata jo valmiiksi loistavaa äänimaailmaa juuri mieleisekseen. Ohjelma on helppokäyttöinen, ja asetuksia tuleekin vaihdeltua varsinkin sen mukaan, onko pelaamassa vai kuuntelemassa musiikkia ja mitä pelaat ja millaista musiikkia kuuntelet. Studiossa voi säätää esimerkiksi bassot sekä chatin ja mikrofonin äänenvoimakkuuden. Lisäksi käyttäjä näkee, paljonko 30 tuntia kestävässä akussa on virtaa jäljellä.

Kuulo kuin supersankarilla

Studion ehkä mainioin asetus on superhuman hearing eli superkuulo. Asetuksessa on kolme eri vaihtoehtoa, joita käyttäjä voi vaihdella sen mukaan, millaista peliä pelaa. Footstep boost antaa selkeän kuvan siitä, missä viholliset liikkuvat. Gunshot boostissa laukaukset ja aseiden lataamisen äänet terävöittyvät. Legacy puolestaan on Turtle Beachin standardiasetus, joka terävöittää hieman kaikkea. Itse olen käyttänyt legacy-asetusta Red Dead Redemption 2:n PC-versiota pelatessani, ja välillä on ollut pakko pysähtyä metsän keskelle, ei pelkästään grafiikoita ihailemaan, vaan myös kuuntelemaan. Peurojen hypyistä aiheutuvat rasahdukset, villieläinten kaukaiset äänet, lintujen laulu ja virtaavan veden kohina kaikki tuntuivat siltä kuin olisin tosiaan sisällä pelissä. Leiriytyessä ja nuotion räsähtelyä kuunnellessani saatan melkein haistaa nokipannukahvin tuoksun. Jokainen laukaus kajahtaa jymäkästi, ja vihollisten parahdukset kaikuvat laaksoissa saaden aikaan ”auts, tuo varmasti sattui!” -tuntemuksia. Samalla hämmentää, kuinka hienosti esimerkiksi puumat hiipivät pelaajan taakse. Tämä saa aikaan aitoja pelästymisiä, kun kissaeläimen pehmeää tassutusta ei kuulekaan kirjavassa äänimaisemassa. Luoliin mennessä kivistä tipahtelevat vesipisarat kaikuvat kiviseinämissä, ja lista vain jatkuu.

Elite Atlas Aero on oikein hyvä kuulokemalli. Yhdistettynä Control Studion tuomaan muokattavuuteen nämä ovat varmasti noin 157 euron hintansa arvoiset.

Uusia ominaisuuksia vanhoihin kuulokkeisiin – testissä Turtle Beach Atlas PC Audio Enhancer (Teksti: Petri Leskinen)

Elite Atlas Aeron ominaisuudet – tai ainakin osan niistä – on mahdollista saada myös kuulokkeille kuin kuulokkeille. Turtle Beachin Atlas PC Audio Enhancer on parin metrin piuhalla varustettu USB-adapteri, johon saa liitettyä 3,5 mm:n liittimillä toimivat kuulokkeet. Valmistaja lupaa, että perinteinen stereoääni muokataan Waves NX 3D -ääneksi ohjelmallisesti, jolloin hieman huonommistakin laitteista saa enemmän iloa irti. Lisäksi Audio Enhancer tukee Turtle Beach Control Studio -ohjelmiston repertuaaria, kuten superkuuloksi nimettyä askeläänien korostusta ja paljon muuta.

Laitteen käyttöönotto on tehty helpoksi. Audio Enhancer kytketään USB-porttiin ja Control Studio asennetaan koneelle – sitten ei muuta kuin kupit korville. Ensimmäisellä kerralla kilkkeen ajurit on hyvä päivittää ajan tasalle. Asetusten alta pystyy myös määrittämään oman päänympäryksen, jotta kolmiulotteinen ääni simuloituu mahdollisimman tarkkaan.

Adapterin suurin hyöty tulee juuri Control Studio -ohjelmistosta. Äänitasoja pääsee muokkaamaan monipuolisesti, pelikohtaisia profiileja voi tallentaa, ja askeläänien korostus on oikeasti hyödyllinen ominaisuus räiskintäpelien verkkokarkeloissa. Adapteri ei kykene muuttamaan kuitenkaan rautaan sidottuja taajuusominaisuuksia: kapeata taajuutta tukevat kuulokkeet eivät taianomaisesti parane, vaikka niitä yrittäisi kuinka ohjelmallisesti muuttaa.

Todellinen hifikorva huomannee äänissä eron, mutta huomattavaa muutosta Audio Enhancer ei tee Pertti Peruspelaajalle – oli sitten 3D-ääni käytössä taikka ei. Vajaan 30 euron hinnalla Turtle Beachin PC Audio Enhancer on kätevä jatkopiuha ja USB-adapteri, jonka mukana tulee oikeus käyttää Control Studion hienosäätöasetuksia. Mutta suuria ihmeitä siltä ei kannata odottaa vanhojen halpiskuulokkeiden kanssa.

Turtle Beach Audio PC Enhancer toimii Windows 10 -tietokoneilla.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi