KonsoliFIN 2014: Arvostelun arvostamista

KonsoliFIN on ollut isossa roolissa omaa peliharrastustani aina vuodesta 2003 lähtien. Toki kuten kaikissa muissakin vapaa-aikaa vaativissa aktiviteeteissä, pelaamisen muodot ovat välillä vaihdelleet. Edes lyhyehköt tauot tai vihreämmän nurmen etsiminen PC-puolelta eivät silti ole saaneet minua missään vaiheessa hylkäämään tätä sivustoa. Miettiessäni miksi muut vaihtoehdot tai keskustelualueet eivät ole ikinä inspiroineet, päädyin aina yhteen kiintopisteeseen: KonsoliFIN on harrastelijoilta harrastelijoille. Tarkoitukseni ei ole syyttää muita toimijoita kaupallisuudesta tai klikkien keräämisestä, vaan painottaa itselleni välittynyttä tunnetta tästä yhteisöstä – niin ennen kuin jälkeen ylläpitoon liittymisen. Kenties toiset kokevat samaa jostain muusta sivusta, mutta minulle tämä on alusta asti tuntunut paikalta, jossa ensimmäisiä askeleitaan ottavan keskustelijan ja natsimoden välinen ero on todella pieni. Norsunluutornissa on aina avoimien ovien päivä. Asioita tehdään rakkaudesta pelaamiseen ja ilosta sisällön luomiseen rinnassa olevista natsoista riippumatta.

Tämän saman tekemisen halun ja palon haluan tuoda KonsoliFINin arvostelu- ja artikkelitoimitukseen. Harrastelijapohjaisuutemme takia emme yleensä saa promokappaleita ensimmäisten joukossa eikä tekijöidenkään aikatauluja voi suunnitella liian tiukalle, joten sivustomme täytyy pyrkiä erottumaan kilpailijoista toisilla tavoin. Juuri tässä asiassa haluan edelleen painottaa asemaamme sivustona, jossa jokaisesta tekstistä ja työstä tulisi huokua rakkaus harrastustamme kohti. Jos jokin alkaa kyllästyttää, pidetään taukoa ja siirretään katse välillä muihin asioihin.

Toiveissa olisi luonnollisesti saada arvosteluteksti julkaistuksi mahdollisimman lähellä pelin ilmestymistä, mutta sen ei silti pidä olla ainoa prioriteetti. Erottuminen, värikkyys ja rehellisyys ovat omissa teeseissäni paljon tärkeämpiä. Harrastelijoiden keskuudessa jopa sopivassa määrin fanittaminen on hyvä, kunhan se vain perustuu edes jossain määrin faktoihin. Esimerkkinä mainittakoon se, että seison edelleen täysin omien näkemysteni takana, kun puhutaan Family Guy: Back To The Multiversen kehuista tai Uncharted 3:n saamasta verbaalisesta sapiskasta. KonsoliFINille ei kukaan maksa, eikä sille tielle lähdetäkään. Hyvin argumentoitu rehellinen mielipide antaa niin kirjoittajalle kuin lukijalle enemmän kuin se, että lätkäistään maksimipisteet pelkästään kanteen printatun nimen perusteella.

Mitä tulee arvosteluita ja artikkeleita kirjoittavien aktiivisuuteen, uutistoimituksesta vastaavan Jaakkimon eilisiin kommentteihin on helppo yhtyä. KonsoliFIN on harrastus, ja niin kauan kun ylläpidon lottokuponki ei nasauta seitsemää sopivaa numeroa, se luultavasti myös pysyy sellaisena. Tekemisen sekä motivaation on siis kummuttava muualta kuin deadlineistä ja pakon sanelemisista. Joillekin se voi olla halu olla tekemässä sivustoa hyvässä porukassa, toisille askel matkalla isompiin piireihin ja kenties osa haluaa kehittyä kirjoittajana. Kuten olen IGN:n kelkkaan hypänneen Joonas Pikkaraisen kanssa monina pimeinä öinä keskustellut, ainakaan itselleni arvostelutekstin saamalla klikkimäärällä ei ole ikinä ollut merkitystä. Omalla arvoasteikollani mahdollisuus viedä harrastusta eteenpäin on ollut koko ylläpidossa viettämäni parivuotisen taipaleen ajan tärkeämpää. Jotkut kirjoittavat ahkerammin, toiset harvemmin, jotkut piilottelevat omia sisäpiirivitsejään tekstien sekaan ja niin päin pois. Tällaiset rikkaudet ja mahdollisuudet on nähtävä etuoikeutena.

Artikkelipuoli on ollut toistaiseksi KonsoliFINin suurimpien murheenkryynien joukossa. Nykyisellään se on ollut pahasti piilossa etusivun pohjalla, mutta sivustouudistuksen myötä tähän pitäisi saada parannus. Jonkinlaisia sisältöajatuksia on jo kehitelty, ja niitä päästään toivottavasti lukemaan jo kesän aikana. Tälle – kuten toki arvostelupuolellekin – kaivataan kuitenkin uusia tekijöitä. KonsoliFIN tarjoaa hienon ylläpitoyhteisön ohella paljon mahdollisuuksia päästä tuottamaan sellaista materiaalia, jonka kokee olevan kiinnostavaa sekä itselleen että lukijalle. Haastatteluja, teemaviikkoja, retrojuttuja ja sen sellaista; mahdollisuudet eivät lopu kesken. Omanlaisena nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että jos aihe tuntuu itsestä tärkeältä, yleensä se kiinnostaa muitakin.

Mikäli KonsoliFIN arvostelu- ja artikkeliosaston mahdollisuudet kuulostavat kiinnostavalta askeleelta harrastuksen kehittämiseksi, kannattaa asiasta laittaa hakemusta minulle osoitteeseen markus.mesia(AT)konsolifin.net. Hakumme on aina auki, eikä yhteenkään viestiin jätetä ainakaan tarkoituksellisesti vastaamatta. Oikolukijoidemme piiska saa luotua kenestä tahansa motivoituneesta tulokkaasta peliarvostelijoiden William Shakespearen.

Tällä hetkellä toimitukseemme kuuluu lisäkseni ULVI, TeRm0z, Zanis Dust, Kastle, Esa Mäkijärvi, FelisLeo sekä daniela.

Galleria: 

Kommentit

Yksi toive tulee mieleen: toinen mielipide. Ymmärrän, että sellaisen saaminen voi olla vaikeaa, varsinkin jos kyseessä on joku marginaalijulkaisu (Family Guy), joka kiinnostaa ehkä kahta ihmistä. Mutta isommista peleistä, esimerkkinä nyt vaikka Last of Us, luulisi saavan lähellä julkaisua toisenkin mielipiteen pelistä.

Ja Destinyn kaltaisia moninpeliä painottavia pelejä tulisi pelailla ihan rauhassa, eikä julkaista mitään parin päivän perusteella tehtyä ensifiilistelyä. Enkä nyt väitä, että täällä olisi niin tehtykään.

Lisäksi päivitetyt arvosanat olisivat ihan kiva uudistus. Yksinpelit ovat harvoin niin susia ilmestyessään, että arvosana kauheasti heittelisi pienten bugipäivitysten jälkeen, mutta moninpelit ovatkin ihan oma lukunsa. Ymmärrän toki, ettei tällaiselle ole aina aikaa, mutta toiveita saa aina ilmaista.

Hienoa kuitenkin, että sivuston toimintaa ylläpidetään ja jatkokehitetään. Täälläkin sydän sykkii KonsoliFIN:lle. Muita sivuja ei jaksa todellakaan niin säännöllisesti seurata. Kaikkea hyvää ja menestystä saitille. :)

Hyvä kirjoitus. Tekemisen meininki pitää lähteä jostain muusta kuin aineellisen hyvän kartuttamisesta. Intohimo lajiin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi