KonsoliFIN testaa: PlayStation 3D Display

Sony iskee 3D-pelimarkkinoille tarjoamalla kuluttajille oman 24-tuumaisen Full HD -monitorin. LED-taustavalaistu näyttö hyrrää 240 hertsin virkistystaajuudella, mikä takaa sulavan pelikokemuksen. Pelikäyttöä ajatellen Sonyn uusi lanseeraus, SimulView, mahdollistaa myös kaksinpelaamisen samalta näytöltä siten, että molemmat näkevät ruudulta ainoastaan oman tilanteensa. Markkinahinnan pysyessä vielä maltillisessa noin 450 euron hintaluokassa, kuulostaa PlayStation 3D Display spekseineen varsin hyvältä valinnalta.

Mattamustaa designia

Kuvasäädöt:
Näytön sisäänrakennetut säädöt eivät ole järin kattavat, mutta niillä pärjää. Kuva- ja ääni-asetukset koostuvat neljästä esivalinnasta, jotka ovat muokattavissa. Perussäätöjen (taustavalo, terävyys, kontrasti, jne.) ohella kuvan väreihin ja sävyihin pystyy vaikuttamaan muiden tapaan jana-asteikolla.

Äänen osalta valinnat rajoittuvat ylä- ja alapäähän sekä balanssiin. Asetuksissa on lisäksi säädöt HDMI-ohjaukselle ja 3D:lle. Jälkimmäisen voi tarvittaessa asettaa manuaalisesti joko sivu- tai pystysuunnassa tulevalle 3D-materiaalille tai antaa signaali automatiikan hoidettavaksi. Kuvasuhteen muokkaus ja Overscan toimivat jostain syystä ainoastaan komponenttilähdön takaa säädettäessä.

PlayStation 3D Displayn mukana tulevat kaikki tarvittavat oheistarvikkeet, jotta käyttöönotto sujuisi vaivihkaa. Pakkauksesta löytyvät näytön ohella muun muassa virta-, HDMI- ja USB-johto, kahdet ladattavat 3D-lasit sekä pelattavaksi Gran Turismo 5 ja Killzone 3.

Ulkoisesti valtavaa PSP:tä muistuttava näyttö on päällystetty lasilla, joka suojaa kosketukselta mutta heijastaa samalla kaikki mahdolliset valonlähteet. Näytön molemmin puolin olevat mattamustat kaiuttimet katoavat tyylikkäästi näytön designiin. Kokoluokkaansa nähden laitteessa on yllättäen sisäänrakennettu subwoofer, mutta kokonaisuudessaan äänentoisto on melko kehno. Mukana tulevaa jalustaa saa säädettyä ainoastaan muutaman asteen verran pystysuunnassa. Näytön oikeaan takalaitaan piilotetut liitännät mahdollistavat kytkennät kahdelle HDMI:lle, komponentille ja kuulokkeille.

Monitori on toki tarkoitettu simppeliksi PlayStation 3:n kaveriksi, mutta muutamia laiminlyöntejä ei voi jättää mainitsematta. Liitännöissä etenkin VGA- ja DVI-kytköksille olisi ollut käyttöä, puhumattakaan HDMI OUT -lähdöstä pelkästään vaihtoehtona jatkaa äänisignaali esimerkiksi kotiteatteriin. Takapaneeliin piilotettujen pikanäppäinten jälkeen jää kaipaamaan myös kaukosäädintä, vaikka näytölle ilmaantuvat avustukset pelastavat hieman tilannetta. Lopuksi laitteeseen olisi aivan hyvin voitu integroida kaapeli- ja antennidigivirittimet.

Kolmiulotteista hekumaa

Tositoimissa Sonyn monitori on laadukasta jälkeä. Rikas väritoisto ja loistava terävyys takaavat upean kuvan niin peli-, elokuva- kuin tavallisessa toimistokäytössä. Täysteräväpiirtonäyttö tuo etenkin blu-ray-leffat silmiä hivelevän detaljikkaana ruudulle. Useimmiten matalammalla resoluutiolla julkaistut pelit kärsivät sen sijaan tavanomaista lyhyemmän katseluetäisyyden vuoksi pahemmin sahalaidoista. Muutoin ne näyttävät kaikin puolin upeilta Sonyn laitteessa.

Näytön LED-valaistus on kuvanlaadun kannalta valitettavan kaksijakoinen. Toisaalta kontrasti (5000:1) on erinomainen: syvä musta ja upean kirkas valkoinen toistuvat luonnollisina. Tästä on etua varsinkin 3D-materiaalia katsoessa. Sen sijaan ruudun reunaosat kärsivät jossain määrin valovuodosta. Katselukulma saisi olla hivenen parempi, sillä värit haalistuvat laidoista jo läheltä katsottaessa. Pelien ja elokuvien kanssa asiaa ei sinänsä edes noteeraa, mutta normaalissa toimistokäytössä ruudun ongelmat nousevat herkemmin tietoisuuteen.

Kiitettävä kuva siirtyy lähes sellaisenaan 3D-materiaaliin. Testattavana oli laaja valikoima 3D-elokuvia ja muutamia stereoskooppista kuvaa tukevia pelejä (muun muassa Uncharted 3, Gran Turismo 5, Shadow of the Colossus ja Killzone 2). Näyttö tuntuu monin osin olevan suunniteltu nimenomaan tätä käyttöä varten, sillä kolmiulotteisuus on pienestä tuumakoosta huolimatta äärimmäisen onnistunut. Syvyysvaikutelma on parhaimmissa julkaisuissa todella vakuuttava, ja katsojaa likellä olevat objektit toistuvat niin ikään mallikkaasti. Mukana tulevat lasit eivät paina niin paljoa kuin Sonyn aiemmat mallit, vaikka uutukaiset ovat laadultaan muutoin hivenen heikommat. Ne ovat lisäksi yhteensopivat ainakin Sony KDL-46HX903 -television kanssa. Silmien kannalta kakkuloiden suurin ärsyke on 3D:n aiheuttama huomattava välkehdintä.

Silti 3D:n suurin ongelma on paikoin levottomassa crosstalkissa. Haamurajat näkyvät ennen kaikkea tekstityksissä, mutta ne vaivaavat myös varsinaista kuvaa. Julkaisujen laadulla ei ollut merkitystä, sillä ilmiö toistui ehdottomissa 3D-demolätyissäkin kuten Avatarissa ja Hugossa. Pelien suhteen vaiva on pienempi, sillä hektisemmän menon aikana siihen ei ennätä kiinnittää huomiota. Välivideot ovat sitten asia erikseen.

Kaksinpelin pelastaja

Sonyn markkinoima SimulView-toiminto ei ole enää mikään uusi ominaisuus. Aktiivisille kaksinpelaajille siitä on toki etua, sillä jaetun kuvan sijaan molemmat näkevät lasit silmillä ainoastaan oman pelikuvansa ruudulla. Vastapainona resoluutio tippuu hieman 3D-pelien tapaan, mutta toisaalta laajempi näkyvyys selkeyttää pelattavuutta huomattavasti. Enää ei tarvitse viritellä ihmeellisiä purkkavirityksiä pilaamaan monitoria.

Ominaisuuden toimivuudessa ei ole niinkään valitettavaa, mutta rajaaminen ainoastaan SimulView-tuellisiin peleihin jättää ulkopuolelle ison kasan potentiaalisia vaihtoehtoja. Näyttöä onkin aivan turha liittää esimerkiksi Xbox 360 -konsoliin kaksinpelien toivossa, sillä jaottelu ei yksinkertaisesti toimi. Edes mahdollisuus side-by-side-tukeen olisi ollut kuluttajaystävällinen ratkaisu

Kompakti ratkaisu

Sony 24” 3D -näyttö on hyvä vaihtoehto pieneen tilaan tai kakkosnäytöksi. Toki hintalappu on norminäyttöä arvokkaampi ja täten hieman riskimpi investointi, mutta toisaalta ylimääräisellä rahatukulla saa loistavan kuvanlaadun ja ongelmineenkin hyvän 3D-monitorin. Suurimmat valituksenaiheet nousevat pikemmin torsoksi jäävistä sisuskaluista ja liitäntämahdollisuuksista. Siitä huolimatta kyseessä on oikein laadukas valinta pienempää näyttöä kaipaaville pelaajille.

Galleria: 

Kommentit

Tuli mieleen että onko näyttö tarkoitettu puhtaasti Playstationille vai voiko käyttää vaikka boksin tai PC:n kanssa?

Liitäntöjen osalta voi tulla ongelmia kytkeä (vanhempaan) tietokoneeseen, kun ei ole VGA/DVI-liitäntöjä (komponentti ainoa vaihtoehto HDMI:n lisäksi), mutta muuten toimii kyllä myös boksin ja PC:n näyttönä.

Toki esimerkiksi SimulView-ominaisuus on vain Pleikalle.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi