Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Gran Turismo on taatusti yksi erikoisimmista pelileffajulkistuksista, mitä on viime vuosina nähty. Nyt kyseinen tositapahtumiin perustuva raina on sitten katsottu ja vieläpä IMAX-teatterissa. Miten ihmeessä tämä japanilaisen autonörtteilyn ja simulaation yhdistelmä kääntyy valkokankaalle?

Varoitus: tämä teksti sisältää pieniä spoilereita elokuvan sisällöstä.

Ken virtuaalikaahailun taitaa, se oikealla kilparadalla kaahaa

Kuten yllä tuli todettua, perustuu Neill Blomkampin ohjaama Gran Turismo tositapahtumiin. Archie Madekwen esittämä Jann Mardenborough on vaatekaupassa työskentelevä nuorimies, jolla on jäänyt koulut kesken. Vapaa-ajallaan Jann keskittyy lähinnä tuoreimman Gran Turismon pelaamiseen ja hänen tavoitteenaan onkin tulla maailman parhaaksi virtuaalikuskiksi. Tästä perheen isä Steve (Djimon Hounsou) ei ole ”yllättäen” erityisen tohkeissaan.

Samanaikaisesti pikkuveli Coby (Daniel Puig) elää omaa unelmaansa jalkapallon kautta peribrittiläiseen tyyliin. Steve puolestaan pelasi itse aikoinaan futista Cardiffissa, joten voit varmaan arvata, kumman unelmaan arvoiltaan perinteinen faija pohjimmiltaan uskoo. Perheen äiti Lesley (Geri Halliwell-Horner, kyllä, SE Geri) pyrkii olemaan tasapuolisesti kaikkien puolella ja tasoittamaan Steven ja Jannin kirpeitä välejä.

Yhtäkkiä Jannin eteen tipahtaa tilaisuus päästä ajamaan kilpaa oikeilla autoilla, kun Nissanin markkinointipamppu Danny Moore (Orlando Bloom) on keksinyt täysin pähkähullun idean: mitä jos kaikki taitavimmat Gran Turismo -kuskit kerättäisiin yhteen ja opetettaisiin heidät ajamaan kilpaa ihan tosielämässä GT Academy -ohjelman avulla? Japanilaisyhtiön silmäätekevät pelkäävät ymmärrettävästi kuskien turvallisuuden puolesta, mutta lopulta Danny saa myytyä idean ylemmilleen.

On vain yksi ongelma: kuka hemmetti olisi niin hullu, että lähtisi kouluttamaan makkariharrastelijoista oikeita kuskeja? Vastaus ongelmaan on Jack Salter (David Harbour), nykyinen automekaanikko ja entinen konemestari sekä huippukuski.

Ankara-Jaska ja pelkäämättömän kilpakuljettajan metsästys

Virtuaalikarsinnan kautta valikoidut kuskit aloittavat koulutuksensa Britanniassa historiaa ja perinteitä uhkuvalta Silverstonen radalta. Ensi töikseen Jack ilmoittaa kuskeille uskovansa heidän suoranaiseen epäonnistumiseensa, joten kokenut kettu ottaa nuorisolta heti luulot pois.

Porukkaa tippuu pikkuhiljaa yksitellen pois, kunnes lopulta jäljellä on vain yksi. Hän on sitten se ”Valittu”, joka pääsee testaamaan kykyjään oikeilla kilparadoilla pidempään viilettäneiden kanssa.

Aja selviytyäksesi

Draaman kaari keskittyy pääosin simulaatiokuskien altavastaaja-asemaan. Jatkuvan todistelun ohella toksinen autourheilumaailma näyttää muutenkin huonot puolensa, sillä niin omat tallimekaanikot kuin vastustajatkin aukovat ”veljellisesti” päätä, eikä joidenkin mielestä GT-kuskien pitäisi ylipäätään olla kilparadalla.

Onneksi yleinen negatiivisuus ei valtaa täysin valkokangasta, sillä esimerkiksi Jackista kehittyy tarinan edetessä lopulta todella karismaattinen oppi-isä, joka pitää visusti omiensa puolta. GT-akatemiaan valitut kuskit ovat hekin pääosin sympaattisia, eikä sovi unohtaa jatkuvasti ylikierroksilla käyvää Dannya, jonka positiivisuus ja tietynlainen maanisuus alkaa väkisinkin hymyilyttämään jossain vaiheessa.

Plussaa elokuva saa näyttävien kilpa-ajokohtausten ja ajoittaisten Gran Turismo –viittausten ohella myös oikeiden ratojen käyttämisestä, minkä lisäksi pääosin tuntematon näyttelijäkaarti suoriutuu tehtävästään varsin onnistuneesti.

Ei huono, mutta kenelle tämä on tehty?

Gran Turismo ei ole missään nimessä huono elokuva (itse asiassa viihdyin oikein hyvin koko keston ajan teatterin penkissä ja ajoittain jopa jännitin kuskien puolesta), mutta on jotenkin vaikea sisäistää, että kenelle se on lopulta tarkoitettu. Autourheilun ystäville raina tarjoaa suhteellisen näyttävää kilpa-ajoa, mutta auton toimivuudesta ja osien yksityiskohtaisuudesta kiinnostuneet jäävät nuolemaan näppejään, sillä niistä ei nähdä kuin pari ylellisten efektien ryydittämää läpileikkausta.

Jos taas autourheilu, e-urheilu, GT-akatemia tai Gran Turismo ilmiönä ei liiemmin kiinnosta, jää jäljelle tapahtumarikas, mutta hyvin perinteinen altavastaajien tarina, joka ei ärsytä, muttei varsinaisesti myöskään säväytä tarinankerronnallaan. Toisaalta, jos odotukset ovat yhtä matalalla ja olo yhtä hämmentynyt elokuvan olemassaolosta kuin allekirjoittaneella, saatat sinäkin yllättyä positiivisesti. Sen voin kuitenkin luvata, että pelielokuvien saralla GT on parhaasta päästä. Ja jos joku muistaa vielä Renny Harlinin Drivenin, niin sen kaltaista kalkkunaa ei tarvitse missään nimessä pelätä.

Gran Turismo saa ensi-iltansa Suomessa 25.8.

Kirjaudu kommentoidaksesi

Lisätiedot: 
Kiitos Finnkinolle, SF Studiosille ja Kaimanalle elokuvan ennakkonäytöksestä. Kaikki kuvat: ©2023 CTMG. All Rights Reserved. Gran Turismo is a trademark of Sony Interactive Entertainment Inc.