SteelSeries lupaa Arctis-kuulokesarjansa tarjoavan tyylikkään ulkonäön lisäksi erinomaisen käyttömukavuuden sekä äänentoiston niin konsoleilla kuin PC:llä. KonsoliFINin testiin päätyi kolmesta mallista muodostuvan tuoteperheen lippulaiva, Arctis 7. Lunastavatko tanskalaisvalmistajan langattomat kuulokkeet suuret puheet vai jäävätkö lupaukset markkinointiosaston sanahelinäksi?

Suoraviivaisen tyylikkäät

Malleista kaksi halvempaa, 3 ja 5, ovat langallisia, mutta muuten pääasiassa samoilla ominaisuuksilla varustettuja pelikuulokkeita. Laitteiden ulkoasussa on keskitytty skandinaaviseen suoralinjaisuuteen, ja muotoilu onkin yksinkertaisen tyylikästä. Yksiväristä runkoa korostetaan pienillä yksityiskohdilla, joihin vaihdettava pääpanta tuo tarvittaessa väriä ja persoonallisuutta. Valmistajan kauppapaikalla on saatavilla useita pantavaihtoehtoja. Suunnittelijoina on toiminut niin katutaiteilijoita kuin muotimaailman vaikuttajia. Onpa SteelSeries voittanut tuotevalikoimallaan Red Dot Award: Product Design -palkinnon innovatiivisesta muotoilusta ja konseptista.

Paketti sisältää kuulokkeiden lisäksi USB-latauskaapelin, liitäntäjohdon 3.5mm plugille sekä USB-porttiin kytkettävän lähettimen langatonta käyttöä varten. Peruskäytössä akunkestoksi luvataan noin 15 tuntia peliaikaa, joka osoittautui testissä hyvin paikkaansa pitäväksi. Ensikosketus luureihin yllättää: kuulokkeet tuntuvat painavilta. Kaksi osittain akselinsa ympäri pyörivää kuuloketta yhdistyy alumiinisella kaarella, jonka alla on pehmeä pääpanta.

Nappia ja säädintä

Jykevästä ensikosketuksesta huolimatta korvatyynyt istuvat hyvin päähän, eivätkä ne aiheuttaneet epämukavuuden tunnetta pidemmässäkään käytössä. Kupit eristävät melua riittävästi, jotta pieni taustameteli ympärillä ei haittaa pelisessioita. Testilaitteessa oli pakettiin oletuksena kuuluvat kangaspäällysteiset pehmusteet, mutta ne ovat vaihdettavissa nahkaisiin pienellä lisäkustannuksella. Vasemman luurin sisään on piilotettu mikrofoni, jonka saa vedettyä taipuisan tuen avulla suun kohdalle, kun sitä tarvitaan. Muuten mikki on helppo pitää piilossa.

Kuulokkeissa on tarvittavien USB-liittimien lisäksi pakollinen virtanappi sekä säätimet niin äänenvoimakkuudelle kuin chat- ja peliäänien suhteelle. Mikrofonin saa tarvittaessa pois päältä painamalla nappia vasemman kupin laidasta. Varsinkin mahdollisuus säätää lennosta chat-ääniä hiljemmalle on kätevä lisä verkkopelejä harrastaville. Kaikki säätimet ovat laadukkaan oloisia ja kestänevät käyttöä pidemmän aikaa.

Tietokoneet edellä

Kun käyttöominaisuudet ja liitännät on todettu riittäviksi, niin seuraava kysymys on itse toimivuus. Tarjoaako Arctis 7 tarpeeksi 180 euron hintaansa nähden? Kyllä – varsinkin jos pelaa PC:llä.

Kuulokkeet toimivat monipuolisesti eri laitteissa, mutta ainoastaan PC:llä kuulokkeet esittelevät todellista suorituskykyään 7.1 DTS Headphone:X -lisenssoidun tilaäänen muodossa. Muilla laitteilla joudutaan tyytymään perinteiseen stereoon. PlayStation 4 tunnistaa USB-porttiin kytkettävän langattoman lähettimen, jolloin kuulokkeita voi käyttää kotisohvalla ilman piuhoja. Xbox Onella, Switchilla ja vanhemmalla konsolisukupolvella luurit kytketään ohjaimeen 3.5 mm kytkentäpiuhan avulla.

Käyttöönotto on tehty helpoksi. Lähetin ja kuulokkeet on paritettu valmiiksi jo tehtaalla, joten yhteyden muodostamiseksi riittää että USB-lähetin kytketään koneeseen. Tämän lisäksi on suositeltavaa ladata SteelSeriesin oma Engine-ohjelmisto, jota kautta saa ajettua päivityksiä, säädettyä äänitasoja sekä tehtyä pelikohtaisia profiileja.

PlayStation 4:lla on muistettava säätää konsolin omista asetuksista peliäänien ulostuloksi kuulokkeet. Muuten homma toimii yksinkertaisesti kytkemällä langaton lähetin konsoliin kiinni. Paketin mukaan pakattu lyhyt mutta ytimekäs ohjevihkonen auttaa ongelmatilanteissa.

Ääntä kohti

Pelikuulokkeet muodostuvat kahdesta tärkeästä osa-alueesta, äänielementeistä ja mikrofonista. Arctis-sarja tarjoaa korkealaatuiset kuuloke-elementit, joiden äänenlaatu on hintaan nähden suhteellisen hyvä. Oletusasetuksilla basson ja diskantin suhde on hieman liikaa kallellaan ensimmäisen suuntaan, mutta kaiken kaikkiaan äänet soivat kirkkaasti ja puhtaasti korkeammallakin volyymilla. Elokuvat ja Youtuben DTS-testivideot vahvistavat monikanavaäänien toimivuuden, vaikka illuusio luodaankin laskennallisesti tietokoneella toisin kuin perinteisissä 7.1-kaiutinjärjestelmissä. Ominaisuus tuo uskottavuutta ja fiilistä peliin kuin peliin.

Huomattavaa viivettä äänissä ei havaittu. Pelaaminen laadukkailla kuulokkeilla tuo oman etunsa varsinkin verkkoräiskintöihin, joissa vihollisen sijaintitiedolla ja ennakoinnilla on iso rooli. Markkinoilta löytyy varmasti parempilaatuisiakin kuulokkeita, mutta omassa hintaryhmässään Arctis 7:n äänimaailma vakuuttaa.

SteelSeriesin Arctis-tuoteperhe on riskitön valinta useammalla alustalla pelaavalle ja nappivalinta PC:n tehokäyttäjälle.

Verkkopelaajalle puheen äänenlaatu on myös tärkeä. ClearCastiksi brändätty mikrofoni lupaa suodattaa taustamelut pois ja pitää puheäänen selkeänä. Mikki on tärkeä asettaa oikeinpäin ja oikeaan kohtaan, jotta puhe pysyy puhtaana. Kuulokkeen sisältä vedettävä mikin jatkovarsi on hieman halvanoloinen ja hintelä, mutta mikrofoni paikkaa äänenlaadussa sen mitä käytettävyydessä häviää.

Konsolikäytössä säätövaraa ei oikein ole, mutta PC:llä luureista saa pienellä vaivalla enemmän irti taajuuskorjaimien avulla. Säätöjen suhteen kannattaakin olla omatoiminen ja tutkia keskustelupalstoilta vinkkejä tai suoria ohjeita, sillä säätöjen avulla SteelSeriesit soveltuvat pätevästi myös musiikin kuunteluun.

Testin aikana äänenlaatu pysyi aina tasaisena, eikä pätkimistä tai naksumista esiintynyt. Kantoetäisyys on riittävä, sillä langaton yhteys toimi normaalisti vaikka poistui olohuoneesta käymään läheisellä jääkaapilla. Lisäominaisuutena talouden kaiuttimet voi liittää audiopiuhalla Arctis 7:n langattomaan vastaanottimeen, jolloin voi vaihdella vaivattomasti kuulokkeiden ja kaiuttimien välillä. Järjestelmä tunnistaa automaattisesti, jos kuulokkeisiin kytkee virran ja vaihtaa ääniliitännän luureihin.

Vahvaa suorittamista

SteelSeriesin Arctis-tuoteperhe on riskitön valinta useammalla alustalla pelaavalle ja nappivalinta PC:n tehokäyttäjälle. Kuulokkeista huokuu laatu: 7.1-kanavainen DTS-tilaääni yhdessä muiden ominaisuuksien kanssa tarjoaa rahalle riittävästi vastinetta. Langattomissa kuulokkeissa tärkeintä on viiveettömyys sekä puhdas äänenlaatu – ja näihin molempiin vaatimuksiin Arctis 7 vastaa puhtain paperein. Laadukas mikrofoni sekä pitkä akunkesto takaavat onnistuneet pelisessiot. Kaiken kaikkiaan erinomainen paketti siis PC-pelaajalle. Konsoliomistajien kannattanee harkita Arctis-sarjan langallisia ja samalla halvempia malleja.

Kirjaudu kommentoidaksesi