Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Levysoittimessa Halo 3

Tuore Halo 3 -albumi soittimeen, valot pois ja peiton alle. Mikä olisikaan tunnelmallisempi tapa viettää kylmää talvi-iltaa?

Totta puhuen tunnelmallisempiakin hetkiä on, mutta se ei vähennä ääniraidan nautittavuutta. Säveltäjäkaksikko Martin O'Donnel ja Michael Salvatori lennättää kuuntelijansa kahden tunnin aikana läpi Bungien koko toimintaspektaakkelin maalaillen tunnetiloja mahtipontisesta energisyydestä varovaiseen herkistelyyn.

Kaksilevyinen albumi alkaa rauhallisesti kevyellä kummastelulla, mutta kiristää tempoaan jo ennen ensimmäisen levyn puoliväliä. Haikeiden melodioiden rinnalle nousee sarjan lähes tunnusomaiset sotarummut, joiden jyske ja pärinä vetoaa kiihottavasti sisäiseen taistelutahtoon. Olo on kuin taistelukentällä juuri niillä hetkillä, kun peli pakottaa selän seinää vasten vain räjäyttääkseen silmille unohtumattoman selviytymiskamppailun.

Ensimmäisen levyn taitekohdaksi nousee vajaan minuutin mittainen osuus kappaleesta This is the Hour, joka sijoittuu pelissä The Storm -luvun loppuun ja Truth-profeetan täpärään pakoon maasta. Tämän jälkeen mukaan ilmestyy häilyvän uhkaavia kauhuvivahteita, kun kuvioihin liittyy parasiittirotu Flood.

Toinen levy aaltoilee voimakkaasti tunnelmoinnin ja toiminnan välillä. Se kuuluu yksittäisten kappaleiden sisälläkin, sillä esimerkiksi Truthin surman jälkitunnelmat Gravemind-kappaleessa vaihtuvat silmänräpäyksessä raakaan ryskeeseen. Kontrastit riipivien kuorosovitusten ja adrenaliinia pumppaavan revittelyn välillä leimaavat kakkoslevyä siinä missä rummut ykköstä. Kumpikaan ei ole kuitenkaan toistaan poissulkeva, vaan eri teemoja on aistittavissa albumin joka kolkasta.

Omassa peliarvostelussaan IGN intoutui kehumaan Halo 3:n ääniraitaa jopa kaikkien aikojen pelimusiikiksi, mutta en menisi aivan niin pitkälle. Vaikka melodisen rytmikäs ja tarttuva musiikki varmasti onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä sarjan suosiossa – vaikuttamalla niin suunnattomasti pelitunnelmaan –, laadukkaita ääniraitoja on myös monilla muilla sarjoilla kuten esimerkiksi Final Fantasylla.

Osasyynä siihen, miksi Halo 3:n eittämättä tasokas musiikki ei saa varsinaisesti hyppimään seinille, on pääteemojen periytyminen jo ensimmäisestä osasta vuodelta 2001. Mukaan olisi toivonut hieman enemmän tuoreita ainesosia ja kokonaan uusia sävellyksiä.

Vaikka monet kappaleista kierrättävät materiaalia toisista kappaleista, seassa on onneksi yllättäviä tyylinvaihtoja ja hauskoja oivalluksia. Hetkittäin säveltäjät tuntuvat lähes leikittelevän vakavampien teemojen keskellä. Yllätysten ansiosta kuunteluun ei varsinaisesti pitkästy, mutta osa albumin musiikista toimii silti paremmin pelitilanteessa kuin siitä irrallaan.

Ehkä kappaleiden kasvonpiirteitä olisi saanut vahvistettua ripottelemalla joukkoon elementtejä pelin muusta äänimaailmasta. Jäin erityisesti kaipaamaan kappaleita, joihin olisi tyylikkäästi miksattu pelisarjan tunnetuimpia one-linereita ja voimakkaimpia dialoginpätkiä muistuttamaan trilogian tähtihetkistä.

Joka tapauksessa Halo 3 Original Soundtrack on sarjan hiotuin, kypsin ja ehein ääniraita. Debyyttiosan MIDI-sävellyksiä on uusittu orkesterin kanssa, eikä kiekoille ole painettu ”katu-uskottavia” harha-askelia kuten Halo 2:n kohdalla kävi. Rytmikkäät rumpusoolot, klassiset sovitukset ja elektroniset elementit soljuvat sulassa sovussa kirkkaasti ilman rasittavaa tunkkaisuutta tai korviin sattuvia riitaääniä.

Levy 1

Arrival
[01] Luck

Sierra 117
[02] Released
[03] Infiltrate

Crow's Nest
[04] Honorable Intentions
[05] Last of the Brave
[06] Brutes

Tsavo Highway
[07] Out of Shadow
[08] To Kill a Demon

The Storm
[09] This is Our Land
[10] This is the Hour

Floodgate
[11] Dread Intrusion
[12] Follow Our Brothers

The Ark
[13] Farthest Outpost
[14] Behold a Pale Horse
[15] Edge Closer

Levy 2

The Covenant
[01] Three Gates
[02] Black Tower
[03] One Final Effort
[04] Gravemind

Cortana
[05] No More Dead Heroes
[06] Keep What You Steal

Halo
[07] Halo Reborn
[08] Greatest Journey

Ending
[09] Tribute
[10] Roll Call
[11] Wake Me When You Need Me
[12] Legend

Bonus Tracks
[13] Choose Wisely
[14] Movement
[15] Never Forget
[16] Finish The Fight

Galleria: 

Kommentit

Saakos näitä mistään Suomesta? Niin ja onko ensimmäisen Halon soundtrackia julkaistu CD:llä?

Kaikkien kolmen Halon OSTit löytyy CD:ltä, kuten myös omasta hyllystäni =)

Jäänyt hankkimatta, mutta eiköhän tämä setti tule vielä koristamaan kahden edellisen osan seurana. Tämän päivän pelimusiikin parhaimmistoa.

Tämän konesukupolven kovin soundtrack. Piste. Myöskin yksi kaikkien aikojen parhaimmista pelisoundtrackeista. Laatua alusta loppuun. Komeuden kruunaa kaunis pianolla soitettu Never Forget. O'Donnel ja Salvatori ovat velhoja.

En nyt sanoisi kovimmaksi. Bioshockissa on myös sangen onnistunut samoin kuin Mass Effectissä. Itse olen viihtynyt myös N3:n ja Lost Planetin biisien parissa.

Halo 3 OST on muuten _erittäin_ paljon velkaa Thomas Newmanin tuotannolle, sillä sen verran paljon on samankaltaisuutta soundissa havaittavissa. Itse asiassa suosittelen kuuntelemaan Road to Perdition soundtrackilta raidan nimeltä Ghosts. Vaikuttimet ovat siis paikoitellen melko suoria.

Näin mielestäni tämän anttilassa myynnissä. Tai sitten oli edellis osien biisit. Silti mahtavaa musiikkia.

Mistä noita saa suomesta? ostikko amazonista tai ebaystä?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi