Live Arcade -pelit testissä, osa 1

Xbox 360:n merkittäviin uudistuksiin käyttöjärjestelmän eli Guiden puolella on Live Arcade -palvelu, joka tulee jokaisen konsolin mukana valmiiksi asennettuna. Vaikka kyseessä ei ole täysin uusi juttu - Live Arcaden sai tilattua myös Xboxille - vasta Xbox 360 on tuonut sen useampien pelaajien tietoisuuteen.

Jo nimikin sen kertoo, mistä tässä on kyse eli kolikkopelejä, joista saa pikaista hupia ja joihin on usein helppo päästä sisälle pienelläkin vaivalla. Live Arcade on siitäkin merkittävä virstanpylväs konsolipelaamisessa, koska palvelu on ensimmäinen joka mahdollistaa pelien ostamisen kotisohvaltaan. Jokaista peliä pääsee myös testaamaan ilmaiseksi kokeiluversion muodossa. Pelin kokoversion puolestaan pystyy lunastamaan itselleen Microsoft Points -kredittejä käyttäen. Mielenkiintoiseksi palvelun tekee myös se, että se tuo perinteisesti näkymättömämpiä genrejä konsolille, kuten äly- sekä lautapelejä.

Heti 360:n julkaisussa oli tarjolla yhdeksän Live Arcade -peliä sekä jokaisen kovalevyn mukana toimitettiin yksi lisää eli Hexic HD. Tämän juttusarjan muodossa KonsoliFIN tekee tutkiskelua Live Arcaden syövereihin käyden läpi pelien kokonaisia versioita muutama kerrallaan. Sarjan ensimmäisessä osassa arvostelussa ovat jokaisessa kovalevyllä mukana tuleva Hexic HD, Project Gotham Racing -sarjasta tutun Bizarre Creationsin Geometry Wars: Retro Evolved sekä pulmapelit Bejeweled 2 ja Zuma. Ja jatkoa tulee seuraavissa osissa eli kannattaa siis seurata KonsoliFINiä jatkossakin.


Hexic HD

Kehittäjä Microsoft Game Studios
Julkaisija
Microsoft Game Studios
Julkaisupäivä
2.12.2005
Lajityyppi Äly- ja pulma
Pelaajia
1
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat
PEGI-suositus 3+
Hinta Toimitetaan kovalevylle valmiiksi asennettuna

Hexic HD on Tetriksen takaa löytyvän Alexy Pajitnovin uusin tuotos, joka toimitetaan jokaisen kovalevyn mukana. Ilmaisuudesta huolimatta kyseessä on mainio pulmapeli, joka muistuttaa etäisesti toista saman lajityypin edustajaa, myös Live Arcadesta löytyvää Bejewelediä.

Hexicin pelilauta muodostuu kuusikulmaisista pelinappuloista, joita pystyy kolmen nipuissa liikuttamaan joko myötä- tai vastapäivään. Pisteitä kertyy viemällä kolme samanväristä pelimerkkiä yhteen niin, että jokainen on kyljellä kiinni kahdessa muussa. Palikoita ei kuitenkaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pysty liikuttamaan, ellei tuloksena ole pisteitä tuova yhdistelmä. Aivan näin yksinkertaiseksi Hexicin idea ei kuitenkaan jää. Erikoismerkit tuovat pelaamiseen oman lisämausteensa sekä lieviä taktikoinnin elementtejä. Peli päättyy, jos pelaaja ei pysty tietyn aikarajan sisällä "purkamaan" ruudukkoon ilmestyvää pommia. Pelilauta myös pitää huolen, että jokainen siirto on mahdollista suorittaa, eikä peli pääty normaalitilassa ennen kuin pommi räjähtää käsiin.

Pelimuodoista mukana on normaali peli ilman aikarajaa sekä aikarajalla. Lisäksi tarjolla on selviytymistila, jossa tavoitteena on pyrkiä tyhjentämään pelilauta sillä olevilla merkeillä sekä selviytyä mahdollisimman monta tasoa. Harmillisesti selviytymistila on turhankin helppo, eikä sen parissa tule paria kertaa useammin viihdyttyä. Normaalin pelin parissa tuloslistoilla kapuaminen puolestaan ruokkii "vielä yksi peli" -ilmiötä. Lisäksi kesken jäänyttä peliä pystyy myöhemmin jatkamaan, joten Hexic soveltuu myös lyhyisiin pelisessioihin.

Ulkoisesti kyseessä on mukavan näköinen ja kuuloinen paketti. Sisällön niukkuus syö Hexicin elinkaarta kuitenkin nopeasti.  Tästä huolimatta Hexic HD toimii tehokkaasti ajantappajana isompien pelien rinnalla ja onkin pulmapelien ystäville maistuva paketti, jota ei kannata ohittaa.


Geometry Wars: Retro Evolved

Kehittäjä Bizarre Creations
Julkaisija
Bizarre Creations
Julkaisupäivä
2.12.2005
Lajityyppi Toiminta
Pelaajia
1
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat
PEGI-suositus 3+
Hinta 400 pistettä

Alun perin Project Gotham Racing 2:n kylkiäisenä tullut Geometry Wars keräsi positiivisia kommentteja pelaajilta, olihan kyseessä pieni ilmainen retrotempaus. Vaikka GW oli täysin uusi tuotos, oli se tehty näyttämään vanhalta kolikkopeliltä.

Geometry Wars: Retro Evolved jalostaa ideaa pidemmälle. Tälläkin kertaa peliä pääsee pelaamaan PGR3:n mukana, mutta täyden paketin saa vasta ostamalla sen Live Arcaden kautta. Halpa hinta tosin tekee GW:stä ehkäpä parhaan pelin koko palvelussa hinta-laatu -suhteeltaan.

Pelin idea on simppeli ja lainaa paljon legendaariselta Asteroidsilta. Pelaaja ohjaa alustaan oikealla tatilla ja ampuu vasemmalla eli liikkuminen ja ampuminen eri suuntiin onnistuu. Pelialue on tiivis pieni neliö, jolle ilmestyy vihollisia vähitellen. Erilaisia vihollistyyppejä on riittävästi ja ne käyttäytyvät eri tavoin, mikä vaikeuttaa toimintaa sopivasti. Vihollismäärän lisääntymisen tahdin kiivastuessa pelaajan refleksejä ja ohjaimen hallintataitoja testataan aivan tosissaan.

Geometry Wars: Retro Evolved sisältää nimellisesti kaksi peliä, joskin tosiasiassa pelit ovat samoja, mutta ulkoasu on eri. Mukana ovat evolved- ja retro-pelitilat, joista retro on sama versio mikä oli mukana PGR2:ssa. Evolved puolestaan on uutta Xboxia silmällä pitäen tehty valojen ilotulitus, joka suoraviivaisista 2D-grafiikoistaan huolimatta näyttää tyrmäävän hyvältä.

Toiminnan nopeus on addiktoivaa, sillä pelaaja pyrkii kurkottamaan aina hivenen pidemmälle pelissä. GW on jokaiselle shmuppien ja toiminnan ystävälle kokeilemisen arvoinen tuotos eikä hintakaan päätä huimaa, jos pelin haluaa itselleen lunastaa.


Bejeweled 2

Kehittäjä PopCap Games
Julkaisija
Oberon Media
Julkaisupäivä
2.12.2005
Lajityyppi Äly ja pulma
Pelaajia
1
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat
PEGI-suositus 3+
Hinta
800 pistettä

Bejeweled on yksi maailman tunnetuimpia pulmapelejä Tetriksen lisäksi ja sen löytääkin nykyään niin Internetistä, bensa-asemilta kuin myös Live Arcadesta. Pelin idea on simppeli. Pelaajalla on edessään neliön muotoinen pelilauta, jolla on eri värisiä timantteja. Kun näistä timanteista muodostaa kolmen, neljän tai viiden suoria, ne poistuvat laudalta palkiten pelaajaa pisteillä sekä bonuksilla. Neljän timantin sarjat synnyttävät paremman timantin, jonka yhdistämällä sarjaan saa aikaan räjähdyksen, tuhoten ympärillä olevia timantteja. Viiden sarjoista puolestaan saa erikoiskiven, jolla pystyy poistamaan pelilaudalta kaikki tietyn väriset timantit.

Yksinkertaisesta peli-ideasta huolimatta ja juuri siitä johtuen Bejeweled 2 on äärimmäisen addiktoiva peli. Sen parissa kuluu aikaa aivan huomaamatta ja kun pelitilojakin on mukavasti tarjolla, saattaa moni muu peli unohtua täysin. Alussa tarjolla on neljä erilaista pelitilaa, mutta määrän saa tuplattua pääsemällä perustiloja läpi. Pelata pystyy niin kelloa vastaan kuin ilmankin, jolloin mahdolliset siirrot saattavat loppua kesken. Mukana on myös ongelmanratkomistila, joka tosin ei osoittautunut erityisen haastavaksi. Päättymätön pelitila puolestaan testaa pelaajien sinnikkyyttä, sillä tätä kirjoitettaessa kukaan ei ollut vielä päässyt kyseisen pelitilan saavutusta eli 280 tasoa läpi.

Visuaalisesti peli tarjoaa ihan mukavaa värikarkkia myös perinteisellä televisiolla katsottuna ja taustalla soi perusrento musiikki. Tuloslistoilla kapuaminen kuuluu luonnollisesti pelin tyyliin, mutta pelaamista ruokkii myös paria poikkeusta lukuun ottamatta hyvin asetetut tavoitteet. Pelin 800 pisteen hinta tuntuu montaa muuta ensi aallon peliä paremmin asetetulta, sillä pelattavaa myös riittää paria pelitilaa enemmän. Kaiken lisäksi Bejeweled 2 on peli, jonka parista löytävät itsensä muutkin kuin hardcore-pelaajat. Bejeweled 2 on takuuvarmaa pulmaviihdettä.

 


Zuma

Kehittäjä PopCap Games
Julkaisija
Oberon Media
Julkaisupäivä
2.12.2005
Lajityyppi Äly ja pulma
Pelaajia
1
Live-tuen tyyppi
Tuloslistat
PEGI-suositus 3+
Hinta
800 pistettä

Kolmas Live Arcaden kolmesta pulmapelistä julkaisun yhteydessä on Zuma. Zumassa pelaajan tehtävänä on ohjata pelilaudan keskipaikkeilla paikallaan pyörivää sammakkoa. Sammakon suusta pystyy ampumaan eri värisiä kuulia, tarkoituksenaan muodostaa kolmen tai useamman kuulan sarjoja sammakon ympärillä kiertävään kuulajonoon. Jos kuulajono kasvaa liian pitkäksi, peli päättyy.

Zuma ei ole Live Arcadea varten suunniteltuja julkaisuja, vaan sen juuret ovat Internetissä. Kuten usein pulmapelien kohdalla, myös Zuma muistuttaa etäisesti muita lajityypin edustajia. Idea vaikuttaa kuitenkin aikaisemmin peliä pelaamattomalle suhteellisen tuoreelta ja mikä tärkeintä, peli on viihdyttävä. Pidemmän päälle Zuma alkaa kuitenkin olla hyvin itseääntoistava. Aikaa myös kuluu puzzle-peliksi odottamattoman kauan. Onneksi kuten Hexic, myös Zuma hallitsee tallentamisen, jos peli täytyy lopettaa kesken.

Pelimuodoista mukana ovat adventure- sekä gauntlet-tilat. Adventure on peruspeli, jossa yhden kentän selvitettyään pelaaja siirretään toiseen aina edellistä vaikeampaan. Gauntlet-tilassa puolestaan pelataan vain yhtä kenttää kerrallaan, eikä kuulavirta lopu koskaan. Tarkoituksena on aina nopeutuvaan tahtiin esiintyvien kuulien seassa pysyä mahdollisimman kauan pelissä mukana.

Kuten Live Arcaden tapoihin kuuluu, muita pelaajia vastaan pääsee vertaamaan pisteitään tuloslistoilla. Pelin tarjoamat saavutukset puolestaan ovat suhteellisen haastavia, joten tekemistä riittänee myös kokeneemmille pelaajille. Lievästi itseääntoistavasta toteutuksesta huolimatta Zuma on hyvä pulmapeli, joka olisi kuitenkin kannattanut julkaista nykyistä hintaa halvemmalla. Zuman eduksi laskettakoon, että kuten Bejeweled 2, myös Zuma osaa koukuttaa kaiken tyyppisiä pelaajia.

Jos parempia haastajia ei pulmapelien saralla piakkoin ilmesty, on Zuma genren ystäville kannattava hankinta. Hyvistä puolista huolimatta peli on parhaimmillaan pienissä erissä nautittuna.

 
Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi