Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Luukku 15: 3DS:n lihava vuosi

3DS:llä on takanaan vahvaakin vahvempi vuosi. Kuumana käynyt konekauppa ja runsas pelitarjonta AAA-nimikkeineen ovat taanneet sen, että alusta on säilyttänyt paikkansa käsikonsolimarkkinoiden kuninkaana, jota ei Vitalla päähän lyödä.

3DS:n vuosi 2013 on ollut miltei täydellinen vastakohta Wii U:n vuodelle. Samalla kun ensimmäinen uuden sukupolven konsoli on kompastellut, ontunut ja köhinyt taipaleellaan, 3DS on porskuttanut eteenpäin vailla huolen häivää. Siitä on tullut erittäin suosittu konsoli, joka on niin corepelaajien kuin suurten massojen mieleen.

Selvää jälkeä markkinoilla

3DS on ollut markkinoilla varsin kovassa vauhdissa. Japanissa laitetta on myyty vuoden aikana jo yli viisi miljoonaa kappaletta. Tähän on yltänyt aiemmin vain yksi toinen konsoli, DS. PS3:n kokonaismyynnit 3DS ohitti Japanissa jo vuosi sitten, ja syyskuussa kannettava meni siellä laitemyynneissä Wiin edelle. USA:ssa 3DS oli

tänä vuonna myydyin konsoli peräti puolen vuoden ajan toukokuusta lokakuuhun. Kaiken kaikkiaan 3DS-konsoleita oli syyskuun loppuun mennessä myyty maailmanlaajuisesti 35 miljoonaa ja pelejä 122 miljoonaa kappaletta.

Kuten viime vuonna, kannettavasta on tänäkin vuonna julkaistu uusi malli. Lokakuussa kauppoihin ilmestynyt 2DS on 3DS:n karvalakkimalli: se on 3DS:ää edullisempi laite, joka ei taitu keskeltä ja josta puuttuu 3D-ominaisuus.

AAA:ta ja muuta hyvää shittiä

Pelithän ne konsolin tekevät, ja 3DS:llä onkin nähty tänä vuonna vahvoja nimikkeitä. Sille on julkaistu monen eri genren pelejä, ja useiden arvostettujen pelisarjojen uusimmat vesat ovat nähneet päivänvalon alustalla.

Nintendo on julkaissut 3DS:lle paljon tasokasta pelattavaa. Pokemon X & Y on askel eteenpäin Pokemon-saagassa ja tuo tuttuun kaavaan uusia elementtejä. Pelit myivät maailmanlaajuisesti huimat neljä miljoonaa kappaletta vain kahdessa päivässä, mikä teki niistä tähän mennessä nopeimmin myyneet 3DS-nimikkeet. 

Animal Crossing: New Leaf on addiktiivinen puuhapeli, jossa tekeminen ei lopu kesken. Hauska haamujahti Luigi’s Mansion 2 on vuosikymmenen takaisen Game Cube -pelin loistava jatko-osa. Maininnan ansaitsevat myös 3D-efektejä loisteliaalla tavalla hyödyntävä ja erinomaisen pelattava tasoloikka Donkey Kong Country Returns 3D, omaperäisiä taisteluita ja hullunhauskoja tasohyppelyelementtejä sisältävä RPG Mario & Luigi: Dream Team Bros. sekä suosittua sarjaa jatkava minipelikokoelma Mario Party: Island Tour. Sokerina pohjalla on viime kuussa julkaistu The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, joka vie pelaajan takaisin siihen Hyruleen, joka nähtiin viimeksi SNES:illä. Konsolin 3D-ominaisuuksia onnistuneesti hyödyntävä nimike tarjoaa pelaajalle jotakin vanhaa ja jotakin uutta juuri oikeassa suhteessa ja onnistuu samalla jälleen uudistamaan sarjaa.

Myös third party on saanut aikaiseksi hyvää jälkeä. Kovinta kärkeä vuoden tarjonnassa edustaa Fire Emblem: Awakening, loistava vuoropohjainen roolipeli, jossa riittää syvyyttä ja taktisia elementtejä huippuunsa hiotulla

pelattavuudella kuorrutettuna. Castlevania: Lords of Shadow yhdistää perinteisiä Castlevania-teemoja uusiin elementteihin, ja lisäksi pelin graafinen tyyli on taidolla toteutettu. Muita hyviä kolmanten osapuolten nimikkeitä ovat jo ennestään erinomaisen pelin päivitysversio Monster Hunter 3 Ultimate, sarjaansa kunnialla jatkava roolipeli Shin Megami Tensei IV sekä suosittujen pelisarjojen uusimmat tulokkaat Professor Layton and the Azran Legacy ja Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies.

Hyvä vire jatkuu

3DS:n viime vuoden vahva vire on jatkunut sangen suotuisana tänäkin vuonna. Päinvastoin kuin Wii U:lla, 3DS:llä ei ole ollut minkäänlaista pelipulaa - pikemminkin runsaudenpula. Sille on julkaistu kovan luokan yksinoikeuksia ja muita laadukkaita nimikkeitä monista eri genreistä.

3DS:n menestys ei ole välttämättä saanut aivan ansaitsemaansa huomiota, sillä käsikonsolina se on jäänyt kotikonsolien ja etenkin uuden sukupolven laitteiden julkaisun synnyttämän hypen varjoon. Vanhoista konsoleista Wii on kuitenkin jo kuollut eikä PS360:kään enää elinvoimaisimmillaan; uusista koneista Wii U on ollut myynnillinen ja pitkälti myös pelillinen pettymys, kun taas PS4 ja Xbox One on vasta saatu julkaistua. Tällaisessä tilanteessa laadukasta pelattavaa tasaiseen tahtiin tarjoava taskukonsoli on osoittanut olevansa enemmän kuin varteenotettava vaihtoehto, joka on pärjännyt markkinoilla yllättävänkin hyvin ottaen huomioon älypuhelinten ja tablettitietokoneiden taholta tulevan haasteen.

3DS on parannellut koko ajan asemiaan. Kankean alun jälkeen myynnit ovat vetäneet hyvin jo kaksi vuotta, ja pelattavaa on siunaantunut siihen malliin, että alusta elää ja voi paksusti. Kannettavalla ei ole ollut tänä vuonna ainuttakaan heikkoa hetkeä - voisi jopa väittää, että 3DS on vuoden 2013 konsoli.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi