Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Luukku 18: 25 vuotta Zeldaa

Nuori poika vaeltelee kotiseudullaan Kioton lähettyvillä. Yhdellä lähiympäristön kartoitusmatkallaan hän löytää metsän keskeltä luolan. Pienen empimisen jälkeen nuorukainen kerää rohkeutensa ja astelee pimeyteen lyhdyn kera. Tuntemattomien alueiden tutkimisesta ja uusista löydöistä koostunut seikkailu piirtyy syvälle pojan mieleen.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin aikuiseksi kasvanut poika suunnittelee videopelejä Nintendolle. Shigeru Miyamoto muisteli nuoruutensa seikkailuja ja otti ne lähtökohdaksi uudelle pelilleen. Suoraviivaisten kenttien sijaan pelaajalle avautuisi Hyrulen maailma täynnä luolastoja ja arvoituksia. Lopulta pelistä sikisi sarja, jonka eri osia on myyty yli 65 miljoonaa kappaletta.

Legenda syntyy

The Legend of Zelda ilmestyi Japanissa Nintendo Famicomille (länsimaissa Nintendo Entertainment System) vuonna 1986. Pelin tarinassa nuoren Linkin on koottava viisauden trivoima, päihitettävä pimeyden prinssi Ganon ja pelastettava prinsessa Zelda. Sarjan 25-vuotisen historian aikana samaa perustarinaa on myöhemminkin käytetty lukuisia kertoja. Alkuperäinen Zelda oli kuitenkin ilmestyessään mullistava kokemus. Peli oli ensimmäisiä NES-julkaisuja, joiden koko oli 128 kilotavua. Lisääntyneen muistitilan ansiosta Zeldan laaja maailma saatiin mahtumaan NES-kasetille. Uutta oli myös pelin tallennustoiminto, jonka avulla seikkailua pystyi jatkamaan siitä mihin edellisellä pelikerralla jäi.

Yhdysvalloissa The Legend of Zelda julkaistiin vuonna 1988. Nintendon Pohjois-Amerikan toiminnoista tuolloin vastannut Minoru Arakawa pelkäsi kuitenkin seikkailun olevan liian vaikea yhdysvaltalaisille. Tämän takia ohjekirjassa annettiin puhelinnumero, josta kysyä pelivinkkejä ongelmatilanteissa. Pian Nintendo Hotlinelle alkoi tulvia puheluja ja vinkkilinjalle piti palkata lisää työntekijöitä. Klassisena palasena pelitriviaa mainittakoon, että yleisin kysymys koski Goriya-hirviötä, joka seisoi kulkuväylien edessä pysäyttäen etenemisen. Lähestyttäessä olio sanoi Linkille "grumble grumble" eikä liikkunut pois tieltä. Tuskastuneet soittajat saivat vastauksena kysymykseensä kysymyksen. Mitä teet, jos masusi murisee?

Kultaiseen pelikoteloon kääritty Zelda osoittautui jättimenestykseksi. Siitä tuli ensimmäinen miljoonamyyntiin yltänyt Nintendon peli, jota ei myyty yhteispaketissa konsolin kanssa. Lopulta The Legend of Zeldan kokonaismyynniksi kirjattiin 6,5 miljoonaa kopiota. Lisäksi peli loi pohjaa lukuislle tuleville lajityypeille. Zeldan avoin fantasiamaailma ja epälineaarinen eteneminen yhdistettynä vapaaseen tallennukseen ovat olleet suuria vaikuttimia niin Metroidin kaltaisille toimintaseikkailuille kuin koko roolipeligenrellekin. Sekä tietenkin sarjan muille osille.

Prinsessoja pelastamassa jo 25 vuotta

25 vuoden aikana on nähty lukuisia Zeldoja, mutta ensimmäisen osan peruskaavan toimivuudesta kertoo, että sitä ei ole tarvinnut muuttaa suuresti. Myös sarjan kantavat teemat kuten kasvaminen aikuisuuteen ja rohkeuden arvo, ovat säilyneet. Esinepuolella tutut jousipyssyt ja miekat ovat kulkeneet mukana alusta asti. Sarjan pelit erottuvatkin toisistaan pääasiassa maailman ominaisuuksien tai tietyn kyseiselle pelille ominaisen uniikin esineen kautta. Super Nintendon Link to the Past esitteli Hyrulen, joka oli jakautunut valon ja pimeyden puoliin. Ocarina of Time puolestaan antoi pelaajalle kyvyn liikkua kahden ajan välillä. Wind Wakerissa Link taasen pääsi purjehtimaan aavalle merelle.

Irvileuat saattavat sanoa, että kaikki Zeldat ovat samanlaisia. He ovat samaan aikaan oikeassa ja väärässä. Suuri osa elementeistä ja hahmoista pysyy muuttumattomana, mutta pienet muutokset peruskaavaan luovat peleihin omanlaisensa tunnelman. Tutut asiat puolestaan ovat sarjan ystäville elintärkeitä; Master Swordin saaminen on aina yhtä hieno hetki Zelda-pelissä. Graafisesti sarjan osissa on nähty enemmän vaihtelua. Ensimmäiset Zeldat luottivat ylhäältä kuvattuun sprite-grafiikkaan, jonka Nintendo 64:n Ocarina of Time päivitti polygoneista koottuun 3D-näkymään. GameCuben Wind Wakerissa ja käsikonsolien Zeldoissa pelimaailmaan on tuotu omaleimaisuutta riemastuttavan sarjakuvamaisella cel shading -grafiikalla.

Juhlavuoden satoa

Kuluneena vuonna on juhlistettu Zelda-sarjan 25-vuotista taivalta. Alkutahdit juhlallisuuksille lyötiin Nintendon lehdistötilaisuudessa kesäkuun E3-messuilla. Zeldoihin aina oleellisesti kuulunutta Koji Kondon musiikkia soitettiin täyden orkesterin voimin tilaisuuden aluksi. Nintendo järjesti lisäksi syksyllä konserttisarjan, joka oli pyhitetty Zeldan musiikille. Konserttilippuja vaille jääneetkin saivat kuitenkin osansa Kondon sulosoinnuista, sillä marraskuussa julkaistun Wiin The Legend of Zelda: Skyward Swordin ensimmäiseen painokseen liitettiin mukaan CD-levy konserteissa esitetystä musiikista.

Juhlavuoden muusta tarjonnasta vastasivat 3DS:lle päivitetty versio Ocarina of Timesta ja Wiin ensimmäinen kokonaan oma Zelda, Skyward Sword. DS- ja 3DS-omistajat voivat myös ladata moninpelattavan The Legend of Zelda: Four Swordsin ilmaiseksi ensi vuoden helmikuuhun asti. Lisäksi 3DS:stä julkaistiin rajoitettu erikoisversio Zelda-kuvioinnilla. Kaiken kruunuksi japanilaisia hemmotellaan vielä loppuvuodesta ilmestyvällä Hyrule Historia -taidekirjalla.

Kun pitkään työstetty Skyward Sword viimein ilmestyi, ollaan tällä hetkellä tilanteessa, ettei yhdestäkään tulevasta Zelda-pelistä ole julkista tietoa. Nintendo on kuitenkin kertonut Linkin pääsevän vielä seikkailemaan 3DS:llä ja Wii U -konsolia esiteltiin E3-messuilla myös Zeldan voimin. Skyward Sword muutti sarjan rakennetta totuttua enemmän. Luolastojen määrää vähennettiin ja ne liitettiin kiinteämmäksi osaksi pelimaailmaa. Lisäksi ohjausjärjestelmä rakennettiin täysin liiketunnistuksen ympärille. Sarjasta jo Ocarina of Timesta asti tuotantovastuussa ollut Eiji Aonuma onkin kertonut, että ainakin liiketunnistusta käytetään myös Wii U:lla.

Shigeru Miyamoto on kertonut, että hän haluaisi jatkossa rohkaista nuoria pelisuunnittelijoita ottamaan enemmän vastuuta projekteista ja keskittyä itse uuden ideointiin. Jääkin nähtäväksi, mihin suuntaan Zeldaa lähdetään jatkossa viemään. Se on kuitenkin varmaa, että pahuuden voimat nousevat Hyrulessa jatkossakin ja vain yksi vihernuttu voi ne pysäyttää. Onnea ensimmäisestä 25 vuodesta The Legend of Zelda!

Galleria: 

Kommentit

Zeldat ovat parasta maailmassa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi