Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Mass Effect: Galaktisia konflikteja


Päivän toisessa Mass Effect -artikkelissa käytiin nopeasti läpi tunnetun Linnunradan poliittista tilannetta ja ihmiskunnan asemaa sattumana sopassa. Galaktisen neuvoston täytyy tasapainotella lukuisten rotujen tarpeiden kanssa ja huolehtia auktoriteettinsa säilymisestä. Toisinaan sujuvan kehityksen valvominen ja hallitseminen tuottaa hankaluuksia, sillä neuvostolla ei ole suoranaista valtaa yksittäisiin hallituksiin. Syypäänä voivat olla vaikkapa uuden liittolaisrodun kommellukset tai yksinkertainen varomattomuus. Pahimmillaan jännitteet kärjistyvät konflikteiksi, jotka puolestaan vaikuttavat konkreettisesti Shepardin seikkailuihin Linnunradan raitilla.

Ötökkäsodat

Vikkelä tähtienvälinen matkustus perustuu Mass Effect -universumissa niin kutsuttuihin välitysasemiin, joiden avulla loikkaaminen tähtikunnasta toiselle onnistuu suhteellisen kivuttomasti. Niissä piilee kuitenkin myös suuri vaara, sillä ennen asemaan astumista on käytännössä mahdotonta sanoa, mitä sen takana odottaa. Galaktisen neuvoston jäsenrodut saivat kokea tuta uteliaisuuden ikävämmät seuraukset ihmiskunnan ajanlaskun alun tienoilla, kun tutkimusmatkalla ollut retkikunta pyyhki pölyt eräästä unohtuneesta väliasemasta, joka puolestaan avasi portin rachnien hallitsemalle alueelle.

Rachnit ovat teknologisesti edistyneitä, hyönteismäisiä otuksia, jotka elävät kuningatarten hallitsemissa yhteisöissä. Niillä on vahva vietti puolustaa ja levittää elinpiiriään. Galaktisen neuvoston harmiksi rachnit osoittautuivat myös erittäin vihamielisiksi, minkä seurauksena syttyikin tähtienvälinen sota. Hyönteisrodun etuina olivat puhdas määrällinen ylivoima ja sopeutuminen äärimmäisiin elinolosuhteisiin. Ne elivät mitä ihmeellisimmissä kolkissa planeettojen syvyyksissä, vihollistensa ulottumattomissa.

Noverialle piilotettu rachni-kuningatar kommunikoi Shepardin kanssa kuolleen asarin välityksellä.

Vuosikymmeniä riehuneeseen sotaan saatiin lopulta tolkkua, kun salarialaiset törmäsivät kroganeihin. Etäisesti dinosauruksia muistuttavat jässikät olivat lähes tuhonneet kotiplaneettansa sisällissodassa massatuhoaseilla ja kyhjöttelivät nyt ydintalven hellässä syleilyssä. Kroganien ripeä lisääntymistahti, sotaisa luonne ja sopeutuminen äärimmäisiin olosuhteisiin oli kuitenkin kuin tehty paikkaamaan galaktisen neuvoston taistelumahdin puutetta, joten salarialaiset päättivät tarjota heille mieluisampia siirtokuntaplaneettoja sekä aseita, joilla käydä uljaasti taistoon rachneja vastaan. Hyönteiset saatiin kuin saatiinkin pysäytettyä. Kroganit puskivat rachnit takaisin kotoisiin koloihinsa, tunkeutuvat näiden pesiin ja murskasivat niin kuningattaret kuin näiden hautomat munatkin. Lopulta koko rotu tallottiin varmuuden vuoksi sukupuuttoon – tai näin ainakin luultiin.

Geeni- ja bioteknologiaan erikoistunut yritys Binary Helix pääsi vuosisatoja myöhemmin käsiksi ajelehtivaan avaruusalukseen, jonka kyydistä löydettiin säilynyt rachni-muna. Yhtiö taikoi kloonauksen avulla henkiin hyönteiskuningattaren ja alkoi suunnitella niin tappavien myrkkyjen kuin massiivisen armeijankin rakentamista. Rachni-työläiset levisivät sekalaisten toimeksiantojen kautta myös muualle Noverian hyisistä kätköistä. Projektin taustalla vaikutti pimeälle puolelle vajonnut Spectre-agentti Saren. Komentaja Shepard kävi luonnollisesti sotkemassa pahiksen suuret suunnitelmat, mutta lopulta pelaaja sai toimia tuomarina: antaako rachneille uusi mahdollisuus vai potkiako potentiaalisesti huippuvaarallinen rotu lopullisesti unholan kaivoon? Teki niin tai näin, Shepard sai taikuulla kuulla kunniansa.

Lääkkeestä taudiksi

Krogan-toimintafiguurien suosio kohosi todennäköisesti huippuunsa Citadelin turistikojuissa rachnien kukistamisen ansiosta. Palkinnoksi he saivat muun muassa asuttaa ötököiltä vallattuja planeettoja ja muita siirtokuntia. Anteliaisuutta saatiin pian katua, kun krogan-populaatio lähti hurjaan kasvuun. Heidän kotiplaneetallaan, Tuchankalla, vihamielinen ympäristö ja sisällissodat olivat pitäneet lisääntymisen kurissa, mutta nyt rajoitteiden puuttuessa pikku-kroganeita sikisi kuin sieniä sateella. Vauhdikas lisääntyminen vaati jatkuvasti enemmän elintilaa, ja piakkoin kroganit mulkoilivat jo pahaenteisesti muiden rotujen asuinalueita. Kun heitä käskettiin perääntymään, eivät sotadinosaurukset taipuneet. Lopulta tilanne kärjistyi monta vuosisataa kestäneeksi kamppailuksi.

Kapteeni Kirrahe sai kuulla kunniansa salarialaisten synneistä Wrexiltä. Krogania ei kannata suututtaa.

Kroganit eivät ole taktisesti nerokkaita otuksia, joten neuvostorodut onnistuivat välttämään tai ainakin viivyttämään tappiota muun muassa Spectre-agenttien nerokkaiden operaatioiden avulla. Kun tilanne alkoi näyttää toivottomalta, käännyttiin vastikään galaktiseen yhteisöön liittyneiden turiaanien puoleen. Niin ikään ylväästä sotilasmahdistaan tunnetut muukalaiset pystyivät haastamaan kroganit, mutta tuhoisat iskut turiaanien planeetalle tekivät turjakkeista todella vihaisia. Salarialaiset suunnittelivat heidän käyttöönsä bioaseen, joka pysäytti kroganien lisääntymisen ja leviämisen lähes totaalisesti: vain yksi tuhannesta vastasyntyneestä selviäisi hengissä. Vihaisille dinosauruksille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin antautuminen. Samalla kuitenkin kylvettiin katkeruuden siemenet syvälle kroganien mieliin. Turiaanieille annettiin vastaavasti palkintona kolmas paikka galaktisessa neuvostossa salarialaisten ja asarien rinnalla.

Matalan syntyvyyden ohella kroganien sotaisa luonne on kääntänyt populaation laskuun. Taisteleminen ja sotiminen kiinnostavat heitä liikaa, jotta he jaksaisivat ruveta tutkimaan mahdollista lääkettä ongelmaan. Toisaalta turiaanien ja salarialaisten ikävä temppu antaa heille tekosyyn olla entistäkin aggressiivisempia muita rotuja kohtaan. Samat jännitteet pulpahtavat pintaan useaan otteeseen Mass Effect -seikkailujen aikana. Yksi Sarenin suunnitelmista oli nimenomaan kehittää vastalääke kroganeita riivaavaan bioaseeseen. Shepardille ei anneta muuta vaihtoehtoa kuin tutkimuslaitoksen tuhoaminen Virmirellä, mikä puolestaan ei ilahduta komentajan tiimiin värvättyä Wrexiä. Tilanteen setviminen jätetään jälleen pelaajan kontolle: sen voi ratkoa joko puhumalla tai antamalla aseiden laulaa.

Koneiden kapina

Galaktinen yhteisö sai nauttia vuosituhannen verran rauhasta ilman suurempia konflikteja. Ennen 1900-luvun alkua teknisestä osaamisestaan tunnetut quarialaiset päättävät kuitenkin rakentaa konepalvelijoita huolehtimaan hanttihommista ja sotimaan heidän puolestaan. Kuten kuka tahansa maallisiin tieteistarinoihin perehtynyt osaa arvata, moinen projekti ei hyvin pääty. Kun geth-yksikkö, kuten konepalvelijoita kutsuttiin, alkoi pohtia elämän tarkoitusta, oli quarialaisten vuoro hapuilla paniikkinappulaa. Koneita oli rakennettu liian suuret määrät, sillä verkottuessaan ne kykenivät suorittamaan yhä monimutkaisempia laskutoimituksia. Lopulta geth-kollektiivi tuli tietoiseksi itsestään.

Geth-koneita tulee vastaan taistelukentällä mitä moninaisimmissa konfiguraatioissa.

Quarialaiset tarttuivat aseisiin tajuttuaan erheensä. He yrittivät purkaa ja hävittää koneita, mutta palvelijat pistivät väkevästi kampoihin. Lopulta isännät ajettiin pois kotiplaneetaltaan. Neuvosto ei suostunut jakelemaan apuja vaan päinvastoin riisti quarialaisilta Citadel-lähetystön. He päätyivät ajelehtimaan tähtikunnasta toiseen massiivisen laivastonsa kyydissä kuin galaktiset kulkukoirat konsanaan – epäonnisia mekaanikkoja myös tavataan kohdella kielikuvan mukaisesti. Kansakunnan populaatio kutistui sodan seurauksena miljardeista alle 20 miljoonaan. Neuvosto puolestaan sai getheistä täydellisen esimerkin, jonka avulla se saattoi ajaa entistä jyrkempää politiikkaa tekoälyjen kehittämistä vastaan.

Gethit eivät suinkaan lähteneet haastamaan neuvoston auktoriteettia vaan vetäytyivät tähtienvälisen sumun taakse punomaan juoniaan ja pohtimaan syntyjä syviä. Galaktisen yhteisön pelot toteutuivat, kun konerotu lähti liikkeelle pesästään ja hyökkäsi ihmiskunnan Eden Prime -siirtokuntaan Sarenin johdolla lähes 300 vuoden väijymisen jälkeen. Kuten tavallista, hyökkäykselle pantiin stoppi komentaja Shepardin avustuksella. Kaikki geth-yksiköt eivät kuitenkaan tuhoutuneet taisteluissa.

Unohtumaton ensimmäinen kerta

Ihmiskunta osasi valmistautua horisontissa siintäneeseen ryöpytykseen, kun se alkoi tutkia galaksin kolkkia 2100-luvun puolivälin jälkeen. Tulevia koitoksia varten rakennettiin avaruuslaivastoja, vaikka niille ei välttämättä sisäisessä kurinpidossa ollutkaan tarvetta. Sotakoneille tuli kuitenkin käyttöä vuonna 2157, kun turiaanit löysivät ihmiskunnan tutkimisretkeilijät hipelöimästä uinuvaa väliasemaa. Rachni-sodasta viisastuneet muukalaiset avasivat välittömästi tulen, löivät tunkeilijat helposti ja naureskelivat olemattomaan partaansa. Ihmiskunnan sotilasjohtajat eivät olleet oikein varmoja, mihin he olivat lusikkansa tunkemassa, joten tilannetta lähestyttiin suhteellisen varovaisesti tunnustelujoukoilla, jotka kukistettiin niin ikään vikkelästi.

Ihmisten ja turiaanien välinen konflikti alkoi eskaloitua toden teolla, kun muukalaiset hyökkäsivät Shanxi-siirtokuntaan. Köykäisistä puolustuksista ei ollut vastusta turiaanien mahdille, joten Shanxista tuli ensimmäinen ja tähän mennessä ainut ihmissiirtokunta, joka on joutunut muukalaisten valtaamaksi. Allianssin toinen laivasto yllätti kuitenkin ylimieliset muukalaiset niin sanotusti avaruushousut kintuissa ja ajoi nämä pakosalle. Turiaanit ajattelivat puolestaan ihmiskunnan kerjäävän verta nenästään ja valmistautuivat tekemään vastapalveluksen, mutta galaktinen neuvosto vihelsi pelin poikki juuri ajoissa ennen täysimittaisen sodan syttymistä.

Neuvoston sopimukset rajoittavat muun muassa avaruuslaivastojen kokoa sekä massatuhoaseiden käyttöä Maan kaltaisilla planeetoilla.

"Ensimmäisen kontaktin sota" ei kestänyt kuin kolmisen kuukautta, eikä se vaatinut merkittävästi uhreja verrattuna esimerkiksi krogan-kapinoihin, mutta kohtaaminen antoi kuitenkin vahvan viestin ihmiskunnan asenteesta, osaamisesta ja voimasta Linnunradan muille asukeille. Turiaanit saivat aikaisemmin kruisailla aluksillaan yksinäisenä sotilasmahtina, jonka allianssi nyt haastoi. Monet rodut saivat ihmiskunnasta aggressiivisen ja pelottavan itsenäisen vaikutelman, kun taas ihmiset suhtautuivat varovaisesti vieraisiin sivilisaatioihin. Erityisen vahva vaikutus ensimmäisellä kontaktilla oli ihmisten ja turiaanien välisiin suhteisiin – se antoi motiivin muun muassa eräälle Saren Arteriukselle. Mielenkiintoisena yksityiskohtana allianssi oli konfliktin alkuaikoina lähettänyt tutkimattomille alueille luotaimia, jotka varustettiin kaiken varalta ydinkärjillä. Osa vehkeistä päätyi teille tietämättömille, mikä puolestaan lupasi kivoja yllätyksiä muun muassa Shepardille.

Myöhemmin ihmiskunnan laajenemishalut iskivät jälleen omaan nilkkaan, kun batarialaiset orjakauppiaat ja muut rikolliset iskivät Elysium-siirtokuntaan vuonna 2176. Puolustautujat saivat kuin saivatkin pidettyä asemansa, ja lopulta hyökkääjät joutuivat vetäytymään. Allianssi tuhosi vastaiskulla täysin Torfanille pesiytyneet kriminaalikeskittymät kaksi vuotta myöhemmin. Myös ihmisjoukot kokivat suuria tappioita. Muukalaiset tapaavat pitää ”Skyllian Blitziksi” kutsuttua konfliktia esimerkkinä siitä, kuinka ihmisiä ei ole luotu yhteiseloon muiden rotujen kanssa – toisaalta kovin moni muukaan neuvoston piiriin kuuluva ei onnistu elämään sovussa batarialaisten tai muiden terroristiainesten kanssa.

Galleria: 

Kommentit

First Contact Warissahan turialaiset tosiaan tuhosivat ihmisten tiedustelun, mutta ihmisten vastaisku taas pyyhki kyseisen pienen turialaisyksikön. Ja tästä sota siis varsinaisesti syttyi.

Yleisesti ottaen nämä tämänpäiväiset artikkelit olivat, kuten aikaisemmat, minullekin tosi mukavaa ja miellyttävää luettavaa, vaikka tapahtumat tiedänkin.

Erinomainen artikkeli tämäkin, sain tästä todella paljon uutta tietoa.

Omissa kuvitelmissanin kolmannessa pelissä kootaan "ötökät", "dinot" ja "koneet" avuksi yhteistä vihollista vastaan. Tosin ongelmana olisi kroganien sairaus ja se ettei racchnit välttämättä selvinneet.

Erinomainen artikkeli kiitenkin ja valotti varsinkin ihmisten umh.. historiaa

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi