Muodikkaat remasteroinnit saapuivat Tamrieliin

Vuonna 2011 ilmestynyt Skyrim on kaikesta hehkutuksesta huolimatta vain keskinkertainen peli. Siitä saa kuitenkin modeilla huomattavasti paremman, minkä PC-pelaajat ovat tienneet jo vuosia. Onneksemme Bethesda on tehnyt vuoden kulttuuriteon tuomalla modituen konsoleille Falloutiin sekä nyt myös Skyrimin uusioversioon.

Sama peli uusissa kuorissa

Nimestään huolimatta The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition ei ole kovinkaan erikoinen. Juoni on edelleen samaa kartalla näkyvän nuolen perässä juoksentelua näennäisen kiireen saattelemana. Ympäristön monotonisuus puuduttaa, luolastot ihmetyttävät tylsyydellään, ärsyttävät lohikäärmeet vaanivat joka nurkalla ja mammutit kävelevät pitkin pystysuoraa kalliota kuin Veikka Gustafsson parhaina vuosinaan. Ikä näkyy rosoina ja kulmikkuutena sekä heikossa piirtoetäisyydessä.

Alkuperäisen Skyrimin jo tahkonneille teos ei sellaisenaan tarjoa mitään uutta. Muutokset ovat pitkälti kosmeettisia. Paremmat valaistukset ja eläväisemmät vesiefektit ovat komeita katsella, mutta uusioversion merkittävin parannus on mainittu modituki. Ilman niitä homma haiskahtaisi törkeältä rahastukselta.

Ainakin toistaiseksi Playstation 4:llä pelaavat joutuvat tyytymään köykäisempiin modeihin, sillä niissä sallitaan vain pelissä jo valmiiksi olevia ominaisuuksia. Uudet tekstuurit, äänet ja muu sisältö loistavat poissaolollaan. PC:lla sekä Xbox Onella päästään nauttimaan koko kattauksesta, mikä on tärkeä seikka pelin alustaa valitessa, mikäli kotona on useampi laite.

Hyppäsin innolla tutkimaan Xbox One -version modivalikoimaa, ja seuraavaksi on luvassa pieni esitys siitä mitä onkaan tarjolla.

Modeilla uuteen elämään

Ensimmäinen pakkolataus on Alternate Start, joka tarjoaa vaihtoehtoja pitkähkölle alkukohtaukselle. Tämä sivuuttaa pääjuonen, johon voi halutessaan palata menemällä tiettyyn kohteeseen kartalla. Aloitin ryöstön uhriksi joutuneena kauppiaana, joka palaa tajuihinsa keskeltä korpea. Matka lähimpään kaupunkiin oli pitkä, mutta Less Agressive Animals teki taivaltamisesta vähemmän riskialtista muokkaamalla eläinten hyökkäysaluetta. Jokainen susi ja muu elukka ei enää käykään kimppuun, mikä tekee jalkaisin matkaamisesta nautinnollista.

Saavun Riftenin portille ja painan nappia oven avaamiseksi. Open Citiesin ansiosta ei tule latausruutua, vaan voin marssia suoraan sisään. Kuljen hetken edestakaisin portista vain siksi koska voin tehdä niin. Homma toimii mahtavan sulavasti. Sisätiloihin mentäessä tulee edelleen tauko.

Muurien sisäpuolella huomaan kaupungin olevan eloisampi kuin ennen. Kiitos siitä kuulu Immersive Citizensille, joka tekee asukkaiden käytöksestä realistisempaa. Tämän kaveriksi kuuluu ehdottomasti Realistic Conversations sekä Relationship Dialogue Overhaul. Tekoälyhahmojen seuraaminen muuttuu yhtäkkiä mielenkiintoiseksi, kun ne työskentelevät, nukkuvat ja syövät järkevästi. Kaikilla hahmoilla ei välttämättä ole tähdellistä puuhaa, joten he voivat lähteä ihailemaan maisemia lähialueelle tai miksei kauemmaskin. Keskustelutkin vaikuttavat aidommilta ja soljuvan uskottavammin.

Aikani ihmeteltyäni päätän mennä tavernaan täynnä porukkaa. Vastaani tulee palvelustyttö tarjottimen kanssa. Otan drinkin ja yritän iskeä tyttöä, mutta charmini ei pure. Käy ilmi, että häneltä voi ostaa ”palveluksia”, mutta minulla ei ole tarpeeksi rahaa. Tarvitsen siis työtä.

Rahaa ei ole, joten varastan kaiken, mitä löydän ja myyn tavaran eteenpäin saadakseni naikkoselle vaatteet.

Rahaa on sen verran, että voin ostaa hevoskyydin Whiteruniin. Sinne saapuessani olen hieman hämilläni, sillä tuttu kaupunki näyttää kovin eriltä. Syy löytyy Project Hippiestä, joka lisää huomattavan määrän puustoa ympäristöön. Hevostallissa tapaan nuoren naisen alusvaatteisillaan nukkumassa olkien päällä. Hän on Sofia ja pyytää päästä mukaani. Suostun, sillä hän kertoo olevansa hyvä taistelija. Pian käy selväksi, että hän on myös kova suustaan. Rahaa ei ole, joten varastan kaiken, mitä löydän ja myyn tavaran eteenpäin saadakseni naikkoselle vaatteet.

Lähdemme kävellen kohti Solitudea, mutta sitä ennen ostan vielä retkeilyvarusteet kaupungin porteilla majailevalta kauppiaalta. Tulee pimeä ja pystytän teltan joen rantaan. Kylmäkin yllättää, mutta polttopuita nuotioon on vaikeaa saada ilman kirvestä. Pistän pötkölleni telttaan ja fiilistelen luonnon ääniä.

Matkallani Solitudeen on tarkoitus. Muistan alkuperäisen Skyrimin Bards Collegen, jonne juoksin intoa hihkuen. Luulin, että pääsisin viettämään muusikon elämää, mutta pettymys oli valtava. Eteen avautui vain tylsiä hakutehtäviä, eikä mitään soittamiseen liittyvää. Nyt tilanne on muuttunut Become A Bardin myötä. Voin mennä tavernaan ja pyytää esiintymislupaa pientä korvausta vastaan. Palkkio riittää juuri ateriaan, mutta onneksi kaupan päälle kuuluu ilmainen yö majatalossa. Kaikki pelissä olevat soittimet ovat käytettävissä ja esitettäviä kappaleitakin reilusti yli sata. Tähän modiin kannattaa yhdistää ehdottomasti Frostfall sekä Campfire, jotka tuovat mukanaan selviytymiselementtejä. Muusikon rajun elämän täydentää Ineed, joka lisää tarpeen syödä, juoda ja nukkua. Seikkailu on ikimuistoinen, kun kytkee pikamatkustuksen pois ja suuntaa jalkapatikalla kiertueelle. Raha on aina tiukassa ja muusikon elämän idylliset mielikuvat karisevat pian.

Nautin huomiosta sekä yleisön aplodeista, mutta muutaman kaupungin jälkeen päätän heittää luutun nurkkaan ja suunnata uusille urille. Myyn kaiken omistamani ja varastamani, jotta saan lipun hevoskyydillä takaisin Solitudeen. Ennen lähtöäni kerron Sofialle, etten enää tarvitse häntä. Palaisin kenties myöhemmin hakemaan hänet.

Perillä menen satamaan ja löydän elämälleni uuden tarkoituksen. Lähden etsimään kaapattua laivaa ja puhdistamaan lähitienoota merirosvoista. Viimein paatti on satamassa ja ihastelen sitä hetken. Sisällä laivassa huomaan, että voin muokata sitä mieleisekseni. Myös matkustaminen muihin rannikkokaupunkeihin onnistuu. Mitähän keksisin seuraavaksi?

Kuin eri peli

Voisin jatkaa tarinaani loputtomiin, sillä uusia modeja ilmaantuu jatkuvasti ja vanhojakin päivitetään säännöllisesti. Kirjoitushetkellä Xbox Onelle on tarjolla 1590 erilaista ladattavaa muokkausta ja Sonyn konsolillekin tuhatkunta. Jo mainitsemieni lisäksi tutustumisen arvoisia ovat ainakin Falskaar sekä The Forgotten City, jotka tarjoavat tuntikausia tuoretta pelattavaa uusien maisemien sekä tarinoiden muodossa. Jutun alla lista kaikista hyväksi havaitsemistani modeista, joita kannattaa kokeilla. Ne eivät välttämättä aina sovi yhteen keskenään, joten suosittelen lukemaan esittelytekstit asennusohjeiden varalta. Pääosin homma kuitenkin toimii erinomaisesti ja ennen kaikkea helposti.

Skyrim: Special Edition lunasti paikkansa uudella konsolisukupolvella moditukensa ansiosta. Bethesda on näyttänyt esimerkillään tietä muille. Modit eivät enää ole PC-pelaajien yksinoikeus ja toimivat konsoleillakin, kunhan laaduntarkkailu pidetään järjellisellä tasolla.

Kaikesta hauskuudesta huolimatta jäin kaipaamaan jotain todella mullistavaa. En kylläkään tarkalleen tiedä, mitä se olisi. Kenties latauspaikalle ilmaantuu vielä se supermodi, joka saa minut innostumaan uudella tavalla. Siihen asti Skyrim pysynee pelilistallani satunnaisena viihdykkeenä.

Hyväksi havaittuja modeja:

 • Immersive Citizens – AI Overhaul. Uudistaa tekoälyn toimintaa monella tapaa.
 • Immersive Citizens – OCS Patch. Paikkaussarja edelliseen.
 • Realistic Water Two. Muuttaa veden paremman näköiseksi. Originaali on uskomattoman ruma verrattuna tähän.
 • Vivid Weathers Special Edition. Realistisemmat säätilat. Vaikuttaa myös valaistukseen, esimerkiksi yön pimeyttä voi säätää.
 • Project Hippie. Lisää puita maailmaan.
 • Sofia – The Funny Fully Voiced Follower. Mukava seuralainen.
 • Realistic Conversations. Parantaa tekoälyhenkilöiden keskusteluita.
 • Become A Bard. Ryhdy Bardiksi.
 • Immersive Wenches. ”Palvelustyttöjä” tavernoihin ja muuallekin.
 • Hunter's Reward - Better Prices for Hunting Materials. Metsästäminen muuttuu kannattavammaksi.
 • Seraphim Female Body Replacer. Tekee naisista realistisemman näköisiä.
 • Seraphim Female Body Replacer Extras. Lisäosa yllä olevaan.
 • Seraphim Vanilla Armor and Clothing Replacer. Lisuketta yllä oleviin.
 • Morrowloot. Muokkaa loottijärjestelmää realistisemmaksi. Kovimmat varusteet on vain niillä, jotka sen ansaitsevat.
 • iNeed - Food, Water and Sleep. Pelaajan täytyy syödä, juoda ja nukkua.
 • Apocalypse - Magic of Skyrim. Lisää taikoja.
 • Just Walk: No Fast Travel. Poistaa pikamatkustuksen.
 • Less Aggressive Animals. Jokainen elukka ei enää hyökkää kimppuun.
 • Relationship Dialogue Overhaul. Parantaa pelaajan ja teköälyn välistä keskustelua.
 • Ring Of Increased Carry Weight. Sormus, jonka avulla saa uskomattoman kantokyvyn.
 • Lampposts of Skyrim: Special Edition. Lisää valopylväitä muuten niin kovin pimeille teille.
 • Frostfall: Hypothermia Camping Survival. Tuo selviytymiselementtejä. Tuuli, lämpötila sekä kastuminen vaikuttavat.
 • Unofficial Skyrim Special Edition Patch. Epävirallinen korjaustiedosto, joka paikkaa monta bugia ja virhettä.
 • Campfire: Complete Camping System. Retkeilysysteemi. Oman teltan voi pystyttää melkein mihin vaan.
 • Alternate Start - Live Another Life. Uusia aloitusmahdollisuuksia.
 • Open Cities Skyrim. Muuttaa kaupungit avoimiksi. Ei enää latausruutuja.
 • The Scarlett - A Buildable Ship. Muokattava laiva, jolla voi myös matkustaa.
 • Holidays. Tuo erilaisia juhlapyhiä Skyrimin maailmaan.
 • Ashara, Erin and Sienna Followers. Lisää naiskauneutta seuraajavalikoimaan. Osan kanssa voi mennä myös naimisiin.
 • Populated Lands Roads Paths Legendary. Lisää kulkijoita Skyrimin hiljaisille teille
 • Hunter's Treehouse. Ikioma puumaja.
 • Professor Benjamin Doon: SE. Tämä seuraaja saa pinnan kireälle.
 • Blackthorn - A Buildable Town in The Rift. Rakennettava kylä.
 • Conan Hyborian Age. Conan barbaarin hengessä etenevä luolastoseikkailu.
 • The Wheels of Lull. Mystinen seikkailu.
 • Falskaar. Uusi seikkailu uudessa maailmassa.
 • The Forgotten City. Palkittu murhamysteeri unohdetussa kaupungissa.
Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi