Kuulokemarkkinat tarjoavat tätä nykyä kuluttajille tuotteita varsin laajalla skaalalla. Siinä missä osa arvostaa korvan peittäviä päälakimalleja ja niiden helppoutta, vannoo osa nappikuulokkeiden nimeen. Pieneen pakettiin saadaankin nykyään rutistettua huomattavasti enemmän teknologiaa aina vastamelutoiminnoista lähtien, kuin vielä jokunen vuosi takaperin. KonsoliFIN sai testiin JBL:n näkemykset meneville ihmisille suunnatuista nappikuulokkeista.

JBL Live FREE NC+ TWS (Teksti: Jaakko Herranen)

Itse kuulun porukkaan, joka on tykästynyt pään ylitse kulkeviin, korvat lähes peittäviin kuulokemalleihin. Nappiversioita en ole edes koskaan sen suuremmin ajatellut, vaikka esimerkiksi pipon ja pyöräilykypärän kanssa aiempien kuulokkeideni vaikeudet olenkin ollut valmis myöntämään. Siinä mielessä JBL Live FREE NC+ tupsahti arvosteluun juuri passelisti käännyttämään puolelleen omiin tapoihinsa rutinoituneen podcast- ja musiikinkuuntelijan.

Kokemuksia ei ole myöskään kertynyt vastamelun torjuvista kuulokkeista, saati sellaisten nappiversioista. Siinä mielessä nolohkon kornisti nimetty Live FREE -malli yllättää erittäin positiivisesti. Kun vastamelu-moodi on näpäytetty päälle, peittää se yllättävän hyvin esimerkiksi työpaikan toimistolla raikaavan älämölön. Napit myös humpsahtavat korvakäytävään vaivatta, eikä minkäänlaisia rasitusvammoja ole ilmennyt pitkienkään kuuntelusessioiden aikana. Nappeja voi luonnollisesti hyödyntää myös puhelimella soitettaessa, ja rupattelu sujuukin huomattavasti paremmin näiden, kuin aiempien on-ear-kuulokkeideni kautta.

Mikäli kuulokkeet sattuvat korvasta tippumaan tai muutoin hukkumaan sohvan syövereihin, voi niistä huudattaa kimakkaa äänimerkkiä mobiililaitteeseen asennettavan sovelluksen kautta. Mahdollinen tippuminen ei kyllä aiheuttanut huolta missään vaiheessa, sen verran tukevasti nappi möllöttää paikoillaan, kun sen kertaalleen korvaan asettaa. Koronan vuoksi en päässyt testaamaan kuulokkeita uimahalliin saakka, mutta IPX7-kosteuskestävyyden ansiosta moisenkin pitäisi olla täysin varteenotettava vaihtoehto.

Live FREE -nappikaksikko on pakattu kompaktiin, USB-C-piuhalla ladattavaan säilytyskoteloon, minne ne loksahtavat omiin latausslotteihinsa mukavan magneettisen naksahduksen kera. Akunkestokin tuntuisi olevan hyvällä tasolla, sillä ainoastaan kertaalleen virta pääsi toisesta napista ehtymään. Tällöinkin KonsoliFIN Podcast jatkoi raikaamistaan toisesta korvasta, joten kuuntelu pääsi jatkumaan vain puolikkaan harmituksen kera.

Muutamaan otteeseen lenkille lähtiessä JBL Live FREE on halunnut syystä tai toisesta hyljeksiä Honor 10 -kapulaani. Pienoiset paritusongelmat ovat kuitenkin korjaantuneet joka kerta parin yhdistämisyrityksen jälkeen. Sekä oikean- että vasemmanpuoleisen napin kylkeen liitettyjä hipaisunappeja en opetellut missään vaiheessa käyttämään – päinvastoin, sillä vahinkopainalluksia tuli sen verran paljon esimerkiksi pipoa päähän laitettaessa tai hiuksia haroessa, että opettelin pitämään näppini niistä mahdollisimman etäällä. Onneksi nappien kontrollointi sujuu vaivatta myös simppelin JBL Headphones -mobiilisovelluksen kautta (kuvia lopun galleriassa), jolla saa säädettyä äänimoodit ja taajuuskorjaimen mukavasti kohdilleen.

Kuukauden testisession aikana edelliset kuulokkeeni päätyivät kuin vaivihkaa tyttöystävän käyttöön. En ole sen suuremmin entiseen kaipaillut, sen verran mukavasti JBL Live FREE NC+ hoitaa homman kotiin.

JBL Reflect Mini NC (Teksti: Tarja Porkka-Kontturi)

Nappikuulokkeet ovat aina tuntuneet allekirjoittaneen korviin kauhean hankalilta. Lieneekö syynä pienet korvakäytävät vai tottumus puoli päätä peittäviin kuppeihin. Joka tapauksessa emmin availlessani JBL:n Relfect Mini nc -pakettia. Langattomien nappikuulokkeiden koko näytti uhkaavalta ja olin jo valmis pettymään jälleen kerran.

Ymmärtäessäni, ettei koko komeutta tungeta korvan sisälle, homma alkoi vaikuttaa jo paljon lupaavammalta. Muotoilu on tyylikkään lisäksi itse asiassa todella miellyttävä. Reflect Minit pysyvät päässä kummastakin napista löytyvän evän avulla vaikka moshatessa. Pääsin ensimmäistä kertaa käyttämään korvan sisään laitettavia kuulokkeita, joita ei oikeasti enää huomaa hetken kuluttua. Eikä tällä kertaa kyse ollut niiden hukkumisesta, vaan todella hyvästä istuvuudesta.

Melunvaimennus toimii melkein liian tehokkaasti. Pianocovereiden soidessa minulle on turha yrittää jutella, sillä ainoa kuulemani ääni kaikuu korvaämyreistä. Bassojen teho on myös vaikuttava, mutta tärykalvojen onneksi ei kuitenkaan liian jymäkkä. Vanha kuntopyöräni pitää melkoista kolinaa, joten Reflect Minit toimivat loistavina kavereina kuntoillessa. Roisketiiviys tekee niistä myös hienkestävät, ja voin kuvitella juoksulenkille lähtevän rakastuvan näihin näppäriin kuulokkeisiin.

Äänellä ohjattava biisinvaihto osoittautui hauskimmaksi ominaisuudeksi. Tosin sitä ei ole tullut käytettyä alun leikkimisten jälkeen montaa kertaa, koska System of a Downia on luonnollisesti joka soittolistalla. Googlen käskyttäminen oli niin näppärää, että Sirin jättäminen huomiotta jäi harmittamaan. Kuulokkeet eivät siis valitettavasti toimineen äänikomennoin iPhonen avustajan kanssa. Amazon Alexa -äänituki puolestaan löytyy.

Mukana tuleva latauskotelo on kätevä käyttää. Sopivasti taskuun tai käsilaukun pikkulokeroon mahtuva hihnallinen kotelo lataa kuulokkeet kohtalaisen nopeasti. Turhan usein akkua ei kuitenkaan tarvitse täytellä, sillä virtaa riitti melkein kokonaiseksi päiväksi kuulokkeiden ollessa lähes jatkuvassa käytössä. Jaakon kokemia paritusongelmia ei myöskään ollut havaittavissa. Puhelin löytää nappikset samantien ja yhteys pysyy kauemmaskin pyörähtäessä.

Nappikuulokkeita aiemmin disauttaneena voin reilusti todeta olleeni väärässä. Nämähän ovat oikeasti loistavat, kun vain koko ei ole liian suuri.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi