Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Rentoudu pelaten – flOw

Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe Kehittäjä: thatgamecompany
Julkaisupäivä: 30.3.2007 Lajityyppi: Simulaatio
Pelaajia: 1-4 Online-tuki: Ei
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 4,95 euroa
Tiedostokoko: 128 Mt

PlayStation Storen erikoisimpiin ladattaviin peleihin kuuluu minimalistista tyyliä huokuva flOw. Sitä ei suinkaan sorvattu suurin setelein rahakkaille konsolimarkkinoille, vaan peli syntyi osana suunnittelijansa Jenova Chenin väitöstutkimusta. Alkujaan se julkaistiin PC:lle Flash-pohjaisena ilmaispelinä. Nopeasti suosiota saavuttanut eliösimulaatio päätettiin lopulta kääntää PlayStation 3:lle, mutta tällä kertaa eteerisestä kellunnasta joutuu maksamaan.

FlOw'ssa ideana on ohjata alkueläintä meressä ja syödä ravinnoksi kelpaavia pienempiä eliöitä. Eri eliöillä on yksilöllisiä vaikutuksia pelihahmoon: jotkut kasvattavat, jotkut muuttavat ulkonäköä ja jotkut tehostavat popsintaa hetkellisesti. Syvemmälle sukelletaan punaisten eliöiden avulla ja takaisin palataan syömällä sininen eliö. Pelaamisen perusteet ovat varsin yksinkertaiset.

Silloin tällöin vastaan tulee myös vihollisia, jotka voivat vahingoittaa pelaajaa. Vihollisten käytösmallit vaihtelevat, joten syömätapojaan on mukautettava tilanteen vaatimalla tavalla. Esimerkiksi valtavat ja verrattain säyseät monisoluiset eliöt voi näykkiä rikki solu solulta, mutta pienemmät eliöt saattavat kimpaantua uhkaajaan ja hyökätä laumassa pelaajan kimppuun. Pelin rauhalliseen, lähes unenomaiseen tunnelmaan kuuluu kuitenkin se, ettei siinä voi kuolla. Syödyksi tultuaan pelaajan otus yksinkertaisesti kutistuu ja palaa ylemmälle syvyystasolle. Etenemistä voi yrittää uudelleen tuntiessaan olevansa valmis vastuksen kukistamiseen.

PlayStation 3:lle asettuessaan alkuperäinen Flash-peli on kokenut monia parannuksia. Heti ensi hetkistä silmiin pistää tyylikäs, 1080p-tarkkuuksinen kuvitus. Grafiikka on tuntuvasti parempaa kuin PC:llä, minkä lisäksi animaatiotkin luistavat luonnollisemmin. On mielenkiintoista seurata, miten oma käärmemäinen otus luikertelee ruudulla ja tekee uskottavasti purkautuvia silmukoita.

Hiiren sijaan alkueläintä ohjataan kallistelemalla Sixaxisia. Pelaamisen perusteet voi hahmottaa kuvittelemalla käsiinsä levyn, jolla juoksuttaa marmorikuulaa. Totuttelun jälkeen ohjaustapa tuntuu oikealta, vaikkei liikkeentunnistus välttämättä tarkin vaihtoehto olekaan. Se kuitenkin lisää uiskenteluun tiettyä fyysisyyttä, jota ei muutoin saavutettaisi. Useampia ohjaimia omistavat voivat kutsua kaverit sukellusretkelle merten syvyyksiin, sillä samaan peliin voi liittyä neljä pelaajaa joko kilpaillakseen tai tehdäkseen yhteistyötä.

PS3-versiossa on myös sisältöä enemmän kuin kantaisässään. Mukana on yhteensä viisi pelattavaa hahmoa, jotka avataan sukeltamalla edellisellä hahmolla pohjatasolle asti. Erilaisen ruumiinrakenteen lisäksi hahmoilla on oma yksilöllinen erikoiskykynsä. Esimerkiksi ensituttavuus käärme osaa kiihdyttää uintiaan, meduusa puolestaan voi imeä ympäröivät eliöt sisäänsä ja eräs perin pirullisen näköinen luikero pystyy jähmettämään saaliinsa vaivatonta ateriaa varten. Kun kaikilla viidellä hahmolla on sukeltanut pelin läpi, avautuu vielä toinen versio käärmeestä, jolla selataan lopputekstit.

FlOw on omiaan jakamaan ihmiset kahteen leiriin. Joillekin se on minimalismitaiteen ja esimerkillisen suunnittelutyön täyttämä zen-elämys. Toiset puolestaan nousevat barrikadeille tuotteen hinnan takia. Vaikka kärsivällisesti odottaneet eurooppalaiset säästävätkin euron verran amerikkalaispelaajiin nähden, vitonen on paljon rahaa pelistä, jota voisi rumasti sanoa "pelattavaksi näytönsäästäjäksi". FlOw'ssa kun ei ole perinteisiä tavoitteita tai menestyksen mittareita. Sen elinikä määräytyy pelaajan mielenkiinnon ja pelitavan mukaan; halutessaan merten tasot voi sukeltaa läpi hetkessä syömättä juuri mitään.

Kyseenalaisesta hinnastaan huolimatta flOw on pohjimmiltaan rentouttava ja omalaatuinen pikku peli, josta nauttii vaikka koko perhe. Pelin ideaan voi tutustua ilmaiseksi Flash-version parissa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi