: Jones In The Fast Lane

Mennään ajassa taaksepäin aina kultaiselle 90-luvulle asti. Pelasin tuolloin ”Jonesina” tunnettua peliä. Se oli yksinkertainen oravanpyöräsimulaattori, eräänlainen Simsin esiaste. Tarkoituksena oli opiskella, käydä töissä sekä kuluttaa rahojaan, aivan kuten tässä oikeassakin oravanpyörässä, jota elämäksikin kutsutaan.

Elämän pelilauta

Kävi kuitenkin harmittava takaisku. Erkaannuin pelistä vuosikausiksi, enkä tiennyt sen oikeaa nimeä. Kaverini oli aina kutsunut sitä vain Jonesiksi. Vuosituhannen alkupuoliskolla aloin etsiä tuota mahtavaa teosta oikein kunnolla. Pian jo löysinkin sen abandonwarena ja pistin lataukseen. Viimein sain tietää myös pelin koko nimen: Jones In The Fast Lane. Mainittakoon, että se on legendaarisen Sierran tuotantoa. Pelitalohan tunnetaan muun muassa Leisure Suit Larrysta sekä Gabriel Knightista.

Alussa asetetaan tavoitteet esimerkiksi koulutuksen ja uran suhteen, jonka jälkeen työtön pelaaja heitetään oman onnensa nojaan elämän pelilaudalle. Laudalle on ripoteltu erilaisia rakennuksia ja peliaika koostuu vuoroista. Jokainen teko kuluttaa vuoron aikaa. Toiset enemmän, toiset vähemmän. Tavoitteiden täyttymisen seuraaminen on tehty helpoksi yksinkertaisten tilastojen avulla.

Ensiksi kannattaa suunnata työkkäriin, sillä rahaa tarvitaan. Yleensä se ensimmäinen työpaikka on juuri siitä hampurilaispaikan tiskiltä tai kaupan kassalta, josta maksetaan huimat 3 dollaria tunnilta. Jollain se vuokra on kuitenkin maksettava, ja olisihan se kiva myös syödä.

Jos orjatyö ei maistu, niin onneksi voi opiskella mieluisamman ammatin. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia tienata enemmän rahaa, jolla voi hankkia vaikkapa hienomman asunnon, stereot, uusia vaatteita, paremman telkkarin ja muita mukavuuksia. Tuohta voi myös sijoittaa osakkeisiin.

Raha ei ole pelkästään hauska lisuke, vaan arkimenot vievät ison osan tilistä. Ulkona syöminen on kallista, mutta onneksi ruokaa voi ostaa myös kotiin. Tämä vaatii tietysti jääkaapin, mikäli ei halua syödä pilaantunutta evästä. Vaatteetkin kuluvat ja tietyt työpaikat vaativat oikein kunnon puvun. Sikariportaassa kun ei voi kulkea T-paidassa ja farkuissa.

Karu virtuaalitodellisuus

Jones on hieno esimerkki opettavasta pelistä. Epäonni iskee juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa. Maailma on epävarma ja mitä vain voi sattua. Rosmo vie rahasi matkalla pankkiin, lama hyökkää ja menetät työsi, hinnat laskevat tehden sijoituksesi arvottomaksi tai sitten kaiken arvo nousee eikä palkka enää riitäkään elämiseen. On vain opittava ja pyrittävä eteenpäin takaiskuista huolimatta.

Jones In The Fast Lanea voi pelata yksin tai kolmen kaverin kanssa. Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin toisen epäonnelle nauraminen tietämättä, että itsellekin käy kohta huonosti. Parhaimmillaan Jones onkin illanviettopelinä. Nykyään se löytyy myös keskeneräisenä selainversiona internetin ihmeellisestä maailmasta.

Galleria: 

Kommentit

Ai että! Tätä tuli skidinä pelattua kaverin kanssa monet kerrat! Todella loistava peli!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi