Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Kirby's Adventure NES Retromuistelo kansikuva

: Kirby's Adventure – pinkin palleroahmatin juhlavuosi

Arvaatteko mikä Nintendon peleistä tuttu vaaleanpunainen ahmatti täytti juuri 25 vuotta? Jos arvauksenne oli jutun otsikon ja kuvituksen perusteella Kirby, olette oikeilla jäljillä.

Hahmon ihka ensimmäinen peli, Kirby's Dream Land, julkaistiin Japanissa 27.4.1992. Tässä Game Boy -tasoloikassa hahmo oli vielä väriltään valkoinen, eikä vihollisia ahmimalla voinut lainata heidän erikoiskykyjään. Tuttu väri ja ominaisuudet saatiin käyttöön seuraavana vuonna, kun Kirby's Adventure saapui 8-bittiselle Nintendolle. Näin ollen otamme Retromuistelo-artikkelissamme käsittelyyn tuon vuonna 1993 julkaistun nimikkeen, joka on sattumoisin myös yksi NES-konsolin parhaista peleistä.

Vaaleanpunaisen vaahtokarkin ihmeelliset siekailut

Kirby's Adventure on HAL Laboratoryn kehittelemä tasoloikka, joka loi perustan pinkin sankarin tuleville peleille. Sen maailma oli värikäs, pirteä ja täynnä erikoisia olentoja. Ja kuten sanottua, tämä peli esitteli Kirbyn erikoiskyvyn kopioida vihollisten ominaisuudet omaan käyttöönsä.

Tuotoksen tarina, mikäli siihen huomasi kiinnittää huomiota, oli yksinkertainen. King Dedede on kaapannut Dream Rod -sauvan, jota ilman Dream Landin asukkaat eivät enää näe unta. Kirbyn tehtävänä on palauttaa seitsemään osaan hajotettu sauva paikoillensa ja tuoda rauha takaisin maailmaan.

Seikkailu koostui seitsemästä maailmasta, joista useimmassa oli kuusi kenttää ja yksi pomotaistelu päihitettävänä. Tarjolla oli myös pisteillä ja lisäelämillä palkitsevia minipelejä sekä taisteluareenoita ja museoita. Minipelejä oli kolmea laatua: nopeita refleksejä vaativa syöntikisa, villin lännen kaksintaistelut ja huvipuistoista tuttu koura, joka noukkii palkintoja laarista. Museoissa puolestaan oli tarjolla vihulaisia, jotka odottivat syömistään, ja taisteluareenoilla päästiin ottelemaan himppu harvinaisempia ja voimakkaampia välipomoja vastaan. Palkintona voitosta sai energiamittarinsa täyteen sekä mahdollisuuden imaista vihulainen omiin kitusiinsa.

Amerikassa valmistetaan Kirby-nimisiä imureita, satsumaako?

Kirbyn imuroitavana oli 25 erilaista erikoiskykyä. Valikoimaan kuului muun muassa tulipalloksi ja autonrenkaaksi muuttumista, miekkaa ja painimuuveja sekä sateenvarjolla että miekalla huitomista. Turha vaikkakin hyvin hupaisa taito vaivutti palleron nukkumaan muutamaksi hetkeksi. Selkeästi viihdyttävin oli ufoksi muuntautuminen, sillä tässä muodossa ahmattimme pystyi lentämään vapaammin ja ampumaan monenlaisia ammuksia.

Erikoiskyvyt olivat toiminnassa siihen asti, kunnes Kirby otti osumaa ja käytössä ollut taito lähti pomppimaan tähtenä omille teilleen. Sen pystyi vielä imuroimaan talteen, mikäli tähtösen vain ehätti ottaa kiinni.

Erityismaininta pitää antaa unimaailmassa kohdattaville pomovastustajille. Ne kaikki näyttivät erilaisilta, hyökkäsivät eri tyyliin ja niiden kohtaamiset erosivat toisistaan huomattavasti. Ja koska taisteluihin sai tuoda mukana minkä erityiskyvyn ikinä halusikaan, pystyi kohtaamisia varten kehittelemään erilaisia strategioita. Ainoastaan Meta Knight -hahmoa vastaan piti taistella miekka kädessä, minkä takia se onkin luultavasti koko pelin vaikein koitos.

Rip Kirby ja Desmond

Kirby's Adventure oli yksi NES-konsolin loppuaikojen julkaisuja. Tämän takia pelintekijät olivat tulleet kovin tutuiksi laitteen kanssa, ja tasoloikka oli varsin hienon näköinen. Visuaalisia efektejä riitti ja olipa kyseessä yksi suurimmista 8-bittisen masiinan peleistä. Kasetilla oli näet hurjat kuusi megaa tavaraa. Naurettava määrä nykyään mutta ei vuonna 1993.

Vaikeustasoltaan pinkin palleron seikkailu oli sieltä helpoimmasta päästä. Jotkin pomovastustajat saattoivat aiheuttaa hieman päänvaivaa, mutta ylitsepääsemättömän vaikeaksi meno ei yltynyt missään kohdin.

Salaisuuksien metsästämisessä saattoi kestää pari tovia. Osaan kentistä oli näet piilotettu jättimäisiä namiskoja, jotka paljastivat osan piilotetuista minipeleistä. Niistä muutamat oli piilotettu todella hyvin, joten niitä ei ensimmäisellä pelikerralla voinut bongata käytännössä millään. Muutamiin salaisuuksista tarvittiin oikean kyvyn raijaamista mukana pidemmätkin matkat, parhaimmillaan jopa eri kentästä asti. Itselläni oli äskettäin vaikeuksia löytää yksi näistä painikkeista, vaikka olen pelin pelannut läpi monet ja taas monet kerrat. Etsimistä kesti lähemmäs pari tuntia, sillä en vain millään keksinyt ja muistanut, miten Orange Oceanin viimeiseen salaisuuteen pääsi käsiksi.

Kun seikkailun läpäisi kerran löytäen kaikki salaisuudet, aukesi tarjolle haastavampi Extra-pelimuoto. Tässä moodissa käytössä oli vain puolet normaaleista energiapalkeista, eikä suoritusta voinut tallentaa. Koko tasoloikka piti siis suorittaa kertarykäisynä. Kun Extra-koettelemuksen selvitti onnistuneesti, ilmiintyi päävalikkoon musiikkitesti.

Uusiksihan se meni

Kirbyn seikkailu on yksi suosikkipeleistäni 8-bittisellä laitteella. Viholliskykyjen lainaaminen oli hauskaa, ja musiikkipuoli enemmän kuin kunnossa. Mukaan ei mahtunut yhtään suorastaan huonoa sävellystä, vaan meno oli mukavan tarttuvaa ja menevää tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Kuten monessa muussakin pinkin palleron nimikkeessä, oli myös tässä pelissä piilotettu HAL-huone. Tästä kuvaa alla. Kyseinen tila löytyi ensimmäisellä kerralla vahingossa aiheuttaen suurta hämmennystä. Tämän mysteerin löytämiseen tarvittavat toimenpiteet selvitin lopulta monia vuosia myöhemmin aikuisiällä.

Teoksesta on päästy nauttimaan NES-version lisäksi myös muilla laitteilla. Siitä julkaistiin uusioversio Game Boy Advance -käsikonsolille, minkä lisäksi originaali on nähty sellaisenaan Wiillä, 3DS:llä että Wii U:lla. Olipa tämä mainio tasoloikka mukana myös Nintendo Classic Mini -masiinalla 29 muun nimikkeen kanssa. Onnittelut, jos sait omasi hankittua.

Ei ihan nimetön sankari, vaiko ehkä sittenkin

Kirbyn juhlavuotta juhlistetaan useammalla eri tapaa. Pelejä on luvassa kolme kappaletta, kaikki Nintendon 3DS-käsikonsolille. Niistä ensimmäinen, Team Kirby Clash Deluxe, on itse asiassa jo ladattavissa laitteen eShopista. Kyseessä on laajennettu versio Kirby: Planet Robobotissa nähdystä pelimuodosta, jossa neljä eri kyvyillä varustettua hahmoa ottaa yhteen erilaisten pomovastustajien kanssa. Kyseessä on niin sanottu free-to-start-peli, joten yhteistyömätkinnän alkuun pääsee ilmaiseksi.

Myös toinen Kirby: Planet Robobotissa nähty pelimuoto saapuu markkinoille omana pelinään. Kirby's Blowout Blast -nimikkeessä kukistetaan vihulaisia 25 yläkulmasta kuvatussa kentässä. Julkaisuajankohtaa tälle tuotokselle ei vielä ole antaa.

Kolmas juhlatuotos on vielä pitkälti hämärän peitossa. Kyseessä on toimintaan painottuva moninpeli, joka saapuu pelaajien ulottuville loppuvuonna.

Japanissa juhlimista on harrastettu hieman enemmänkin. Hahmo on nähty koristamassa rannekellomallistoa, minkä lisäksi ahmatin kunniaksi on järjestetty muutamat juhlavuoden konsertit.

Onpa Kirby myös pistetty vaatteiden muotoon. Mutta niitä kuvia en kehtaa tähän lisätä, käykää katsomassa itse.

Kirjaudu kommentoidaksesi