Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Rez HD tekee kaiken oikein

Julkaisija: Q Entertainment Kehittäjä: Q Entertainment / HexaDrive
Julkaisupäivä: 30.1.2008 Lajityyppi: Toiminta
Pelaajia: 1 Live-tuki: Pelituki, tuloslistat
PEGI-suositus: 3+ Hinta: 800 pistettä (10 euroa)
Koko: 119 Mt Muuta: -

 

Tetsuya Mizuguchi on kekseliäs pelintekijä. Hänen pelitalonsa Q Entertainment on keskittynyt lähinnä musiikki- ja ongelmanratkaisupeleihin, joista mainittakoon PSP:lle julkaistu Lumines ja DS:lle julkaistu Meteos. Aiemmin mies työskenteli Segalla ja oli mukana kehittämässä kulttimaineeseen nousseita pelejä, kuten Sega Rally Championshipiä, Space Channel 5:tä sekä nyt Live Arcadessa julkaistua Reziä.

Rezin on kääntänyt Live Arcadea varten japanilainen HexaDrive. Peli on muuten täysin samanlainen Dreamcastilla ja PlayStation 2:lla nähdyn alkuperäisversion kanssa, mutta teräväpiirtotelevision omistajia hemmotellaan HD-tuella. Rez HD tullaan todennäköisesti julkaisemaan ainakin PlayStation 3:lle, mutta vielä toistaiseksi peli on vain Xbox 360 -pelaajien ilona.

Koodinimi K-Projectin alla kehitetty Rez on aivan uudentyyppinen videopeli. Pohjimmiltaan kyseessä on raideräiskintä, jossa pelihahmo liikkuu ennalta määrättyä rataa pitkin ja pelaajan tehtäväksi jää hakata nappia tuhotakseen vihollisia. Peli on kuitenkin audiovisuaalisesti erittäin mielenkiintoinen. Grafiikka on riisuttua ja yksinkertaista. Pelimaailma on tietokoneverkosto, jonka Eden-niminen tekoäly on ottanut haltuunsa. Pelaaja ohjaa hakkeria, jonka luoma virus lentää keinotekoisessa maailmassa ja yrittää saattaa Edenin ruotuun.

Suurin osa Rezin viehätyksestä perustuu musiikkiin. Pelissä ei ole lainkaan puhetta tai ääniefektejä, vaan kaikki toiminta keskittyy elektronisen musiikin ympärille. Pelihahmon ampuessa vihollisia nämä päästävät rumpurytmien kaltaisia minimaalisia ääniä. Pelaaja luo siis omalta osaltaan musiikkia taustalla jytkyttävän tasaisen rytmin päälle. Välillä kerätään kahta erityyppistä lisäesinettä. Ensimmäinen näistä on ohjus, joka tuhoaa suuren määrän vihollisia kerralla. Toinen taas on energiapallo, joka lisää ruudun alalaidassa olevaa evoluutiopalkkia. Evoluutio on yksi pelin teemoista ja tarpeeksi energiaa kerättyään hahmo nousee uudelle kehitysasteelle. Hahmo taantuu evoluutiossa ottaessaan vahinkoa ja peli loppuu, jos hahmo muuttuu liian alkeelliseksi. Konsepti on ennennäkemätön, loistava ja toimiva.

Rez on hyvin lyhyt. Siinä on vain viisi pääaluetta, jotka pystyy läpäisemään noin tunnissa. Jokaisen alueen lopussa kohdataan loppuvastus ja viimeisessä kentässä päästään mittelemään itseään Edeniä vastaan. Pelin viehätys ei kuitenkaan karise lyhyyden myötä. Kenttiin palaa mielellään nauttimaan hyvästä musiikista, mielikuvituksellisesta grafiikasta ja keräämään parempia pisteitä. Kaikki viisi aluetta läpäistyään pelaaja palkitaan myös vaihtoehtoisilla pelimuodoilla, kuten Score Attack -pistetilalla.

Rez on omistettu venäläiselle avantgarde-taidemaalarille Wassily Kandinskylle. Q Entertainmentin luomus onkin erittäin vahva lisä keskusteluun siitä, voiko videopeli olla taideteos. Vastauksesta ei pitäisi olla epäselvyyttä, jos katsotaan Icon tai Rezin kaltaisia nimikkeitä. Molemmissa peleissä tunnelma koostuu yksinkertaisista, harkituista elementeistä, jotka eivät olisi mahdollisia missään muussa formaatissa. Rez on videopelihistorian merkkiteos, josta 800 Live Arcade -pistettä on pieni hinta. Parhaimmillaan pelit ovat juuri tätä: ne sisältävät ihmeellisen maailman, jollaisen vain tekniikka ja mielikuvitus voivat luoda.

Galleria: 

Kommentit

"Pelihahmon ampuessa vihollisia nämä päästävät rumpurytmien kaltaisia minimaalisia ääniä. Pelaaja luo siis omalta osaltaan musiikkia taustalla jytkyttävän tasaisen rytmin päälle."

Kuulostaa sanoinkuvaamattoman kamalalta. Jumputusta jumputuksen päälle. Alkaa päätä särkeä kun edes kuvittelee asiaa.

"Kuulostaa sanoinkuvaamattoman kamalalta. Jumputusta jumputuksen päälle. Alkaa päätä särkeä kun edes kuvittelee asiaa."

Tässä täytyy muistaa se, että hyvän ja huonon elektronisen musiikin välillä on vissi ero. Rez HD:ssä ei onneksi ole amisjumputusta.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi