Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Sid Meier pelaajien tentattavana

Yhdysvaltalainen pelisuunnittelija Sid Meier on yksi pelialan merkittävimmistä ja pitkäjänteisimmistä henkilöistä. Hän aloitti nousunsa huipulle 80-luvun alussa potkaisemalla yhdessä Bill Stealeyn kanssa Microprosen liikkeelle. Kun Microprose ajautui 90-luvulla suuryritysten pelinappulaksi, mies erosi ja perusti Jeff Briggsin kanssa vuonna 1996 Firaxis Gamesin, jonka palveluksessa yli 50-vuotias Meier edelleen on.


Meier nimettiin vuonna 1999 toisena henkilönä Academy of Interactive Arts and Scienceksen (AIAS:n) kunnialistalle, heti Nintendon Shigeru Miyamoton jälkeen. Hän on luonut pitkällä urallaan lukuisia kriitikoiden ja pelaajien ylistämiä pelejä, joista menestynein on lokakuussa PC:lle neljännen osansa saava Civilization. Miehen ensimmäinen Xbox-peli, uusintapainos maineikkaasta merirosvoseikkailu Piratesista, julkaistiin Suomessa elokuun lopulla.


Sid Meier osallistui hiljattain Microsoftin järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa pelaajat pääsivät tenttaamaan legendaarista pelisuunnittelijaa. Alla on käännös keskustelusta.Kysymys: Miksi halusit tehdä merirosvopelin?


Sid Meier: Merirosvot ovat siistejä! Se oli tilaisuus luoda seikkailupeli, joka oli enemmän toiminta- ja hahmokeskeinen. Ympäristö, Karibia, sai sen kuulostamaan hauskalta peliltä.


Kysymys: Uskotko, että konsoleilla nähdään jonain päivänä strategiapelejä kuten esimerkiksi Age of Empires?


Sid Meier: Minusta on mielenkiintoista, että olemme nähneet paljon vuoropohjaisia strategiapelejä konsoleilla, ja tietysti Civilization-faneina uskomme sen olevan mahtava kehityssuunta. Luulen, että tosiaikastrategiat olisivat [konsoleille] erittäin haastavia.


Kysymys: Miten näet konsoleiden yltävän PC-alustan tasolle strategiapelaamisessa?


Sid Meier: Uuden sukupolven konsoleiden myötä konsolipeleissä nähdään enemmän strategiaelementtejä – erityisesti Xbox 360:n [peleissä]!


Kysymys: Missä vaiheessa pelin suunnittelu on kaikkein innostavinta? Ensimmäisessä konseptivaiheessa, kehitysprosessin osasten loksahtaessa kohdalleen vai jossain muussa?


Sid Meier: Pari ensimmäistä viikkoa, kun luomme prototyypin ja rupeamme pelaamaan, ovat innostavimmat.


Kysymys: Minkä projektin menestys on ollut yllättävintä?


Sid Meier: Kun loimme Civilizationin vuonna 1990, strategiapelejä pelasivat vain hardcore-pelaajat. Civilizationin menestys oli melkoinen yllätys meille.


Kysymys: Mikä oli läpimurtosi pelisuunnittelijana? Miten sinusta tuli niin hyvä? (Hymyilee.)


Sid Meier: Olin riittävän onnekas ollessani alalla alkuaikoina, jolloin saattoi ohjelmoida pelin ja kutsua itseään pelisuunnittelijaksi. Olin yksin tietokoneeni ääressä. Nykyään tarvitaan suuri tiimi pelin luomiseksi.


Kysymys: Miten asetut keskusteluun pelien liiallisesta monimutkaisuudesta? Uskotko, että peliala on hylännyt potentiaalisia asiakkaita panostamalla monimutkaisiin peleihin, vai vallitseeko markkinoilla riittävä tasapaino?


Sid Meier: Konsolipelisuunnittelijat ovat minusta todella näyttäneet, miten pitää pelin aloituskynnys pienenä mutta säilyttää peli mielenkiintoisena ja riittävän syvänä myös alkua pidempään.


Minusta ideaalinen peli on syvä ja rikas, mutta helposti lähestyttävä.


Kysymys: Onko sinulla omissa peleissäsi suosikkia?


Sid Meier: Pelini ovat kuin lapsia, joilla jokaisella on omat puolensa. Jos minun pitäisi poimia suosikkini, Civilization on menestynyt hyvin ja tuottanut paljon vastakaikua pelaajilta. Toisaalta Piratesin ihmiset tuntuvat muistavan elävästi kahden vuosikymmenen takaa.


Kysymys: Uskotko strategiapelien kohtaavan radikaaleja muutoksia, jotta niistä saataisiin konsolipelaajien kannalta houkuttelevampia?


Sid Meier: Luulen, että pelien viihdearvoa, tempoa ja innostavuutta pitää kasvattaa, jotta ne menestyisivät hyvin konsoleilla.


Kysymys: Miten näet vuoropohjaisen strategian kehittyvän tulevaisuudessa?


Sid Meier: On hämmästyttävää, miten vuoropohjaisia pelejä ilmestyy niin monille alustoille – kännyköistä jääkaappeihin. (Hymyilee.) Tämä totisesti lupaa hyvää vuoropohjaisten strategiapelien tulevaisuudelle.


Kysymys: Olet luonut uraa etupäässä PC-markkinoilla, joten missä valossa näet konsolimarkkinat etäisestä näkökulmastasi? Mitä odotat seuraavan sukupolven kotikonsoleilta?


Sid Meier: Sanoisin, että konsoleiden uskomaton tekninen kehitys viimeisen 10 vuoden aikana on kaikkein innostavin asia alallamme. Konsolipelaajat etsivät lisää syvyyttä ja strategiaa. Ihmiset eivät niinkään hae tasohyppelyitä ja räiskintöjä, vaan syviä ja rikkaita kokemuksia, joita strategiapelit tarjoavat.


Kysymys: Voitko täsmentää väittämääsi siitä, että uuden laitesukupolven myötä strategiaelementtien määrä konsolipeleissä kasvaa?


Sid Meier: Pirates on esimerkki toiminnan, strategian, roolipelaamisen ja viihteen yhdistelmästä. Strategiset elementit tekevät pelistä syvemmän ja parantavat sen uudelleenpeluuarvoa toiminnan tuodessa maailmaan eloa.


Kysymys: Miten lähestyit Piratesin käännöstä Xboxille? Minkälaista hienosäätöä peliin piti tehdä sen lähestyttävyyden parantamiseksi konsolilla?


Sid Meier: Alkuperäinen [Pirates] suunniteltiin Commodore 64:lle. Uusintapainos sisälsi jo monia konsolielementtejä, mutta saatoimme hyödyntää 3D-grafiikkaa, erikoistehosteita ja kehittyneempää ohjainta tehdäksemme siitä [Xboxilla] vieläkin paremman.


Kysymys: Missä aloit luomaan pelejä? Ja kiitos että aloit: olet tarjonnut minulle lukemattomia tunteja nautintoa.


Sid Meier: Kiitos! Olen pelannut aina lapsesta asti. Kun sain ensimmäisen tietokoneeni (Atari 800:n), aloin luonnollisesti kirjoittaa joitakin pelejä. Olin riittävän onnekas ollessani perustamassa Microprosea, ja olen kirjoittanut pelejä siitä asti.


Major Nelson (moderaattori): Meillä on aikaa vielä kahteen kysymykseen.


Kysymys: Mitä sanoisit teinille, joka haluaisi ryhtyä pelinkehittäjäksi tai pelisuunnittelijaksi?


Sid Meier: 1) Tietämys jostain pelien [luonnin] avaintaidosta: joko ohjelmoinnista, taiteesta tai projektin johdosta.
2) Näytä kyntesi pelitestauksessa, kenttäsuunnittelussa tai betatestauksessa. Löydä jokin tapa olla hyödyksi pelitalossa. Kenestäkään ei tule suunnittelijaa hetkessä, mutta etsimme aina uutta osaamista.


Kysymys: Mitä Sid Meieriltä on lupa odottaa tulevaisuudessa?


Sid Meier: Civilization IV tulee tietysti pian myyntiin, ja olemme erittäin innoissamme siitä. Tämän jälkeen harkitsemme joidenkin klassikkopeliemme kuten myös uusien ideoidemme toteutusta sekä PC:lle että konsoleille.


Major Nelson (moderaattori): Kiitos Sid – oli hienoa, että olit seuranamme. Arvostan aikaasi keskustella kanssamme tänään. Kiitos monista mukavista tunneista, jotka olet tarjonnut peleissäsi.


Sid Meier: Kiitos kaikille pelaajille työn tarjoamista minulle!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi