Skyrim: Hearthfire (DLC)

Julkaisija: Bethdesda Softworks Kehittäjä: Bethesda Game Studios
Julkaisupäivä: 4.9.2012 Lajityyppi: Roolipeli
Pelaajia: 1 Live-tuki: Ei
PEGI-suositus: 18+ Hinta: 400 pistettä (5 euroa)
Koko: 17 Mt

Skyrim: Hearthfire laajentaa fantasiaroolipeliä yllättävään suuntaan. Tunneissa laskettavan juoniseikkailun sijaan lisäsisältö tuo mahdollisuuden leikkiä paremmin kotia. Pienehkön päivityksen mukana pelaajalle annetaan valtuudet omistaa maata, rakentaa omanlaisensa asuinsija sekä adoptoida lapsi. Fokus on hardcore-pelaajien sijaan selkeästi suunnattu kokonaisvaltaista elämystä hakeville roolipelaajille.

Ominaisuudet ovat käytettävissä välittömästi, joskin niiden eteen joutuu mielistelemään valittujen kaupunkien hallitsijoita – sekä keräämään pienoisen tukun rahaa. Asumustaansa ei saa tosin pykätä minkä tahansa vuoren huipulle, vaan alueet on rajoitettu kolmeen lääniin: Falkreath Hold, Hjaalmarch ja The Pale. Adoptiota varten pelaajalla täytyy olla koti ja sinne erikseen suunniteltu lastenhuone.

Kun rakennusurakoitsijan ensimmäinen vaihe, maan osto, on saatu päätökseen, on aika matkata kohti omia tiluksia. Paikan päällä lähialueella olevat suunnittelu- ja rakennuspöydät auttavat tulevaa kodinomistajaa pystyttämään mieluisimmanoloisen asumuksen itselleen. Vaihtoehdot ovat tosin rajalliset. Rakentaminen aloitetaan aina yksittäisestä huoneesta, joka on mahdollista laajentaa isompaan halliin ja tämän jälkeen kolmeen yksittäiseen siipeen. Jälkimmäisistä pystyy valitsemaan kolme erilaista käyttötarkoitusta: kirjasto, varasto, keittiö, kasvihuone ja niin edelleen. Yhteensä erilaisia vaihtoehtoja on yhdeksän, joten kaikkien siipien näkemiseen tarvitsee kolme erillistä rakennusta.

  

Halutun kokoonpanon jälkeen vaiheittainen rakennusprosessi vaatii raaka-aineita. Tukkeja pystyy ostamaan paikallisilta sahoilta, savi sekä kivi louhitaan oman asuinsijan lähialueelta ja loput resurssit ostetaan kauppiailta tai valmistetaan itse. Kun ulkokuosi on viimein sään kestävä, on aika siirtyä sisustukseen. Valitettavasti oman lukaalin koristus on samaan tapaan rajattu kuin rakentaminen, joten kalusteet ja koriste-esineet ilmestyvät aina ennalta määrätyille paikoille.

Valmistuttuaan lukaaleihinsa pystyy palkkaamaan alamaisia, joista tärkein on kaikista pikkuaskareista huolehtiva tilanhoitaja. Bardit ja kuljettajat tuovat puolestaan viihdykettä taloon ja nopeuttavat matkaamista lähikaupunkeihin. Omat lapsukaiset vaativat taas huomiota ja lahjoja. Saattavatpa he joku kaunis iltama saapua ovelle lähipurolta kaappaamansa ravun kanssa ja pyytää tätä lemmikikseen. Yritä siinä sitten olla tappamatta piltin äyriäistä raaka-aineiden toivossa taudin poistavaan taikajuomaan. Tapparaansa ei joudu myöskään aivan kokonaan pistämään tanaan, sillä aika ajoin omaa kotiansa täytyy puolustaa lähitienoille eksyviltä hirviöiltä ja rosvoilta.

Skyrim: Hearthfire on hintansa suhteen varsin pätevä laajennus, mikäli on menettänyt sydämensä Tamrielin maailmalle. Se ei tarjoa juurikaan varsinaista pelattavaa, mutta roolipelaajille se antaa hyvän mahdollisuuden luoda syvempää suhdetta jo muutoinkin valtavaan kokemukseen.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi